Τρίτη 19 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η πρώτη Εφηβική Σκηνή

Ξέρει να ρισκάρει, να προτείνει. Εχει ταλέντο, αξίες, το εφηβικό χάρισμα να εξερευνά, να μαθαίνει, να μυεί τους μικρούς και μεγάλους «συνοδοιπόρους» στα «μικρά» και «μεγάλα» του κόσμου μας, αλλά και πέρα απ' αυτά. Ο Γιάννης Καλατζόπουλος δημιούργησε την ομάδα «f-ΗΒΗ», η οποία απευθύνεται στους εφήβους. Είναι η πρώτη στην Ελλάδα σκηνή (Εφηβική Σκηνή της «Σύγχρονης Αυλαίας») που θα απευθύνεται αποκλειστικά σε νέους από 13 έως 20 χρόνων, φιλοδοξώντας να μιλήσει στη γλώσσα τους.

Οπως λέει ο Γιάννης Καλατζόπουλος, «το καλό θέατρο "φτιάχνει" θεατές, που μόλις γίνουν 12 ετών δε θέλουν πια να θεωρούνται παιδιά και με το δίκιο τους. Αρχίζουν να αποκόπτονται συνειδητά από τον ομφάλιο λώρο, αμφισβητούν, δυσπιστούν, ψάχνονται, ερωτεύονται, έχουν άγχος για τα μαθήματα, τις πανελλήνιες, το μέλλον τους, πάνε σε φροντιστήρια, γυμναστήρια, "βγαίνουν", ανακαλύπτουν τα καφέ, το σινεμά, τις ροκ συναυλίες, το κλάμπινγκ, τα τσιγάρα και - μερικές φορές - κάποιους σκληρότερους τρόπους αντίδρασης και φυγής από την πραγματικότητα. Το θέατρο παύει να είναι στα ενδιαφέροντά τους. Το θέατρο για παιδιά το σνομπάρουν, το θέατρο για μεγάλους το βαριούνται».

Μ' αυτές τις σκέψεις μπαίνει κι ο Γιάννης Καλατζόπουλος στην ...«εφηβεία», χωρίς να εγκαταλείπει το θέατρο για παιδιά, ούτε το θέατρο ενηλίκων.

Η «f-ΗΒΗ» ξεκινάει στις 25 του Οκτώβρη με την παράσταση «Ανθρωπος εν πολέμω», που θα παίζεται κάθε Δευτέρα (8.30 μ.μ.). Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος διάλεξε και μετέφρασε αποσπάσματα από αριστοφανικές κωμωδίες και τραγωδίες των Αισχύλου, Σοφοκλή και Ευριπίδη, με γενικό άξονα τον πόλεμο και το πώς αυτός επηρεάζει τις σχέσεις των ανθρώπων.

Το εικαστικό περιβάλλον και τα κοστούμια υπογράφει η Εύα Νάθενα, τη μουσική ο Γιούρι Στούπελ και τις χορογραφίες η Κατερίνα Ανδριοπούλου. Παίζουν: Γιάννης Καλατζόπουλος, Στέλιος Γούτης, Ζωή Αβραμίδου, Ελενα Αρβανίτη, Στέλλα Δρογγίτη, Μαρία Κατριβέ, Βάσια Λακουμέντα, Εφη Λογγίνου, Μαρία Πάτσου, Αυγουστίνος Ρεμούνδος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ