Ανακοίνωση της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης
Από την κινητοποίηση των εργαζομένων Αγροτικών Συνεταιρισμών Θράκης τον Οκτώβρη του 2003 στην Αθήνα |
Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «η ρύθμιση των αγροτικών χρεών που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ με το Νόμο 3259/4.8.2004 και εξειδίκευσε η ΑΤΕ με την 151/16.9.04 εγκύκλιό της, δε θα λύσει το οξυμένο πρόβλημα των μικρομεσαίων αγροτών, όχι μόνο επειδή δεν αντιμετωπίζει τις αιτίες του, αλλά επειδή εξαιρεί πολλά δάνεια από τη ρύθμιση, ενώ πολλοί όροι είναι ιδιαίτερα ευνοϊκοί για την ΑΤΕ.
Πιο συγκεκριμένα:
Από τη ρύθμιση εξαιρούνται τα στεγαστικά, καταναλωτικά και άλλα ληξιπρόθεσμα δάνεια των αγροτών, λες και η αδυναμία των αγροτών να πληρώσουν αυτά τα δάνεια δεν είναι η ίδια με τα καλλιεργητικά δάνεια. Εξαιρούνται, επίσης, τα ληξιπρόθεσμα δάνεια των φτωχών μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, που θα μπορούσαν να ρυθμιστούν, με την προϋπόθεση ότι το εξωγεωργικό τους ατομικό εισόδημα το 2003 να ήταν μικρότερο των 10.000 ευρώ. Ετσι, θα αποκλείονταν και οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες - μεγαλοεισοδηματίες. Εξαιρούνται, επίσης, και ορισμένα δάνεια που είχαν ρυθμιστεί στο παρελθόν με διάφορους νόμους. Αποτέλεσμα αυτών των εξαιρέσεων είναι η ρύθμιση, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, ν' αφορά μόνο 125.000 δάνεια από τα 205.000 ληξιπρόθεσμα δάνεια των αγροτών που υπήρχαν στις αρχές του 2004.
Η ρύθμιση που καθορίζει τη συνολική οφειλή στο διπλάσιο του αρχικού δανείου αφορά μόνο τα δάνεια που έγιναν ληξιπρόθεσμα στην περίοδο 1990-2000. Για τα δάνεια που έγιναν ληξιπρόθεσμα μετά το 2003, η συνολική οφειλή είναι ιδιαίτερα μεγάλη, ίση με το τριπλάσιο του αρχικού δανείου, ενώ για τα ληξιπρόθεσμα δάνεια, πριν από το 1990, η συνολική οφειλή αυτών των δανείων στο 150%, όχι του αρχικού δανείου, αλλά του δανείου όπως είχε διαμορφωθεί στην τελευταία προ του 1990 ρύθμιση, δηλαδή πολλαπλάσιο του πολλαπλασίου.
Το επιτόκιο της ρύθμισης δεν είναι σταθερό, όπως ανακοινώθηκε, αλλά κυμαινόμενο, με αποτέλεσμα ο αγρότης κατά τη συμφωνία ρύθμισης να μην ξέρει τι θα πληρώσει συνολικά, αλλά να εξαρτάται για δέκα χρόνια από τις διαθέσεις της λευκής εξουσιοδότησης προς την ΑΤΕ, που μόνο τον πρώτο χρόνο θα ξέρει τις δόσεις, ενώ για τα επόμενα χρόνια το ύψος της δόσης θα καθορίζει από μόνη της η ΑΤΕ.
Ιδιαίτερα αυστηρές είναι οι ποινές που προβλέπονται για όσους αγρότες δε θα μπορέσουν ν' ανταποκριθούν και, μάλιστα, για μικρό χρονικό διάστημα στις δόσεις αποπληρωμής αυτών των χρεών. Και αυτό γιατί οι πλειστηριασμοί των περιουσιακών στοιχείων των χρεωμένων αγροτών αναστέλλονται μέχρι την 31.12.04 και ενεργοποιούνται αμέσως μετά για όσους αγρότες δεν αποδεχτούν τη ρύθμιση, αλλά και γι' αυτούς που θα την αποδεχτούν και για διάφορους λόγους θα καθυστερήσουν πάνω από τρεις μήνες να πληρώσουν έστω και μια δόση.
Οπως αναφέρθηκε στη ρύθμιση, δε γίνεται καμία αναφορά στις αιτίες μαζικής χρεοκοπίας των αγροτών και δεν προτείνεται κανένα μέτρο αντιμετώπισής τους. Αντίθετα, με την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ, με την προσυμφωνία του ΠΟΕ και με τις εξευτελιστικές τιμές που δίνουν οι έμποροι στους αγρότες με την πλάτη της κυβέρνησης, το αγροτικό εισόδημα αποδεκατίζεται, με αποτέλεσμα είναι σχεδόν σίγουρο ότι πολλοί αγρότες όχι μόνο δε θα μπορέσουν ν' ανταποκριθούν στην προτεινόμενη ρύθμιση, αλλά θα δημιουργήσουν και νέα χρέη και, ίσως, χρεωθούν και μερικοί που δεν ήταν χρεωμένοι».
Καταλήγοντας την ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥ, καλεί όλους τους μικρομεσαίους αγρότες «να παλέψουν ενωμένοι για να βελτιωθεί η ρύθμιση και να επεκταθεί, έτσι ώστε να καλύπτει όλα τα χρέη των αγροτών και των μη κατά κύριο επάγγελμα εργατοαγροτών. Ταυτόχρονα, τους καλεί με την πάλη τους ν' ανατρέψουν την ΚΑΠ και τις αντιαγροτικές πολιτικές των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που αποτελούν τις βασικές αιτίες χρεοκοπίας τους. Διαφορετικά, οποιαδήποτε ρύθμιση, στην καλύτερη περίπτωση, θα μεταθέτει και δε θα λύνει αυτό το σοβαρό πρόβλημα και οι μικρομεσαίοι αγρότες θα βρίσκονται στο έλεος της ΑΤΕ».