Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Δε σεβάστηκαν ούτε το θάνατο

Ακόμη και ο θάνατος μικρών παιδιών στο τραγικό δυστύχημα στα Καμένα Βούρλα δεν μπόρεσε να βάλει φραγμό στον ανεξέλεγκτο ανταγωνισμό των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.

Ανάλγητη αποδείχτηκε για μία ακόμη φορά η ιδιωτική τηλεόραση με την προχτεσινή τραγωδία, που έκοψε το νήμα της ζωής επτά μαθητών.

Από την πρώτη στιγμή του δυστυχήματος οι τηλεοπτικοί σταθμοί διέκοψαν το πρόγραμμά τους και άρχισαν να μεταδίδουν πληροφορίες για τη νέα τραγωδία. Επειδή δεν είχαν πλάνα δε δίστασαν να δείξουν πλάνα αρχείου με τραγικές στιγμές από το ανάλογο δυστύχημα στα Τέμπη.

Από τη στιγμή που τα πλάνα έφθαναν από τα Καμένα Βούρλα, η άγρια μάχη της τηλεθέασης συνεχίστηκε ακόμα και για το ποιος θα μεταδώσει πρώτος τα ονόματα των νεκρών παιδιών. Αίματα, συντρίμμια, μικρόφωνα και κάμερες στους μαθητές που σώθηκαν από το τραγικό δυστύχημα, σκηνές με μαθητές που ήταν στα άλλα πούλμαν και γύριζαν στα σπίτια τους. Καπηλεία του πόνου σε μια ιδιωτική τηλεόραση που ακόμη και μια τραγωδία τη μετατρέπει σε θέαμα, ενώ παρουσιαστές μετατρέπονται σε ανακριτές και στα «παράθυρα» εμφανίζονται «ειδικοί» επί παντός επιστητού.

Ο ΑΝΤΕΝΝΑ στο προχθεσινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων ξεπέρασε κάθε έννοια σεβασμού στον ανθρώπινο πόνο, παρουσιάζοντας τον οδυρμό μιας μητέρας που έχασε το παιδί της και το θρηνούσε. Συμμαθητές επίσης των παιδιών που έκλαιγαν γι' αυτούς που έφυγαν για πάντα, ενώ ρεπόρτερ του σταθμού είχε μπει στο μοιραίο λεωφορείο και «ξεναγούσε» τους τηλεθεατές στα ματωμένα καθίσματα... ανακαλύπτοντας μάλιστα και ένα πακέτο μπισκότα! Στο ίδιο κανάλι μικρόφωνα και κάμερες μπροστά σε έναν συντετριμμένο πατέρα που ζούσε το δικό του Γολγοθά από το χαμό του παιδιού του. Το STAR το πρωινό του δυστυχήματος δεν είχε τη στοιχειώδη ευαισθησία να διακόψει το πρόγραμμά του, αλλά χόρευε στους ρυθμούς του «ΟΛΕ» της Ρούλας Κορομηλά που της έκανε ποδαρικό η Καίτη Γαρμπή. Στο βραδινό δελτίο ειδήσεων οι ρεπόρτερ του σταθμού επίμονα ζητούσαν από τους μαθητές του άλλου λεωφορείου να τους περιγράψουν τι είδαν και τι ένιωσαν.

Χτες, ημέρα της κηδείας των παιδιών, οι περισσότεροι τηλεοπτικοί σταθμοί συμμορφώθηκαν με τις διατάξεις των κανόνων δεοντολογίας. Δεν έλειψαν όμως και οι.. παρεκτροπές. Αλλωστε ο πόνος πουλάει, αυτό επανειλημμένα έχουν δείξει ότι το γνωρίζουν καλά οι υπεύθυνοι των τηλεοπτικών σταθμών. Το STAR έδειξε τις «τραγικές φιγούρες» της μητέρας ενός από τα θύματα και των συγγενών της. Μάλιστα το μικρόφωνο βρέθηκε μπροστά και στην αδελφή ενός από τα αδικοχαμένα παιδιά και εκείνη από τον πόνο δεν μπορούσε ν' αρθρώσει λέξη. Ομως η κάμερα ήταν εκεί και παραμόνευε. Το μικρόφωνο και η κάμερα του ΑΝΤΕΝΝΑ «επισκέφθηκαν» το νοσοκομείο που νοσηλεύεται ένας από τους τραυματίες μαθητές. Το πρόσωπό του στην οθόνη είχε καλυφθεί αλλά ο ίδιος επί πολύ ώρα αν και σοκαρισμένος καλούνταν ν' απαντήσει στις συνεχείς ερωτήσεις του ρεπόρτερ - ανακριτή.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί στα προχθεσινά και χθεσινά κεντρικά δελτία ειδήσεων «προσαρμόστηκαν» στην επιστολή του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, με την οποία, από την πρώτη στιγμή του δυστυχήματος, τους υπενθύμιζε την «αυστηρή τήρηση» των κανόνων δεοντολογίας ειδησεογραφικών εκπομπών. Οι διατάξεις αφορούν απαγορεύσεις για τον προσωπικό πόνο, το πένθος, την οδύνη και την προστασία των ανηλίκων. Το ΕΣΡ μάλιστα υπογράμμιζε ότι θα παρακολουθεί τα δελτία ειδήσεων και τις εκπομπές και θα προβεί σε κυρωτικό έλεγχο σε περίπτωση «κάθε εκτροπής» από τους κώδικες δεοντολογίας.


Κ. Α.,

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντικαθιστούν τεχνικούς με δημοσιογράφους(2006-12-15 00:00:00.0)
Παραβίαση της δεοντολογίας(2005-08-26 00:00:00.0)
Αυστηρή τήρηση των κανόνων δεοντολογίας(2004-09-28 00:00:00.0)
ΟΧΙ στην εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου(2003-04-15 00:00:00.0)
Το «ζεϊμπέκικο» της παραπληροφόρησης(2002-11-14 00:00:00.0)
Τηλεοπτικός σαρκασμός(1995-02-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ