Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΙΟΣ - ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Ολοταχώς για την απελευθέρωση

Την ξεκάθαρη επιδίωξή της, κατ' απαίτηση των πολυεθνικών και των μεγαλεμπόρων, για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και την κατάργηση της αργίας της Κυριακής αποσαφηνίζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως αποκαλύπτεται σε έγγραφο της Διεύθυνσης Τουριστικής Πολιτικής προς τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου! Με πρόσχημα την «τουριστική ανάπτυξη» η ΝΔ επιδιώκει, μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου, να ικανοποιήσει αυτό το πάγιο αίτημα του κεφαλαίου. Να τσακίσει δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων και να δώσει ένα γερό χτύπημα στις μικρές επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, υπενθυμίζεται ότι η Διεύθυνση Τουριστικής Πολιτικής του υπουργείου Τουρισμού, με έγγραφό της στις 6 του Ιούλη προς όλες τις νομαρχίες της χώρας, ζητούσε να καταρτίσουν λίστα με τις «τουριστικές περιοχές» στην επικράτειά τους, προκειμένου να προχωρήσει σε νομοθετικές αλλαγές για τη λειτουργία των εκεί καταστημάτων. Χαρακτηριστικά αναφερόταν: «Ενόψει ενδεχόμενης αναπροσαρμογής της υφιστάμενης περί τουριστικών τόπων νομοθεσίας, παρακαλούμε να μας γνωρίσετε - το αργότερο - μέχρι τις 15/9/2004 τη γνώμη του Νομαρχιακού σας Συμβουλίου σε ό,τι αφορά χαρακτηρισμό περιοχών του νομού σας ως τουριστικών για τις ανάγκες εφαρμογής των ρυθμίσεων του ως άνω άρθρου, αφού προηγουμένως ενημερώσετε τα Δημοτικά Συμβούλια προκειμένου να σας υποβάλουν τις προτάσεις τους».

Στο αίτημα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου για την παροχή διευκρινίσεων γύρω από το ζήτημα, με νέο έγγραφό της η Διεύθυνση Τουριστικής Πολιτικής ξεκαθαρίζει: «Ομως, εν προκειμένω, το με αριθ. 4558/6.7.2004 έγγραφό μας προς τις νομαρχίες δεν αφορά τον εν γένει χαρακτηρισμό περιοχών ως τουριστικών αλλά αποκλειστικά και μόνο τη δυνατότητα διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων σε περιοχές που λόγω αυξημένης τουριστικής κίνησης έχουν ανάγκη διευρυμένου ωραρίου»!

Και ξεκαθαρίζει για ακόμα μια φορά: «Σε κάθε περίπτωση όμως τονίζεται και πάλι ότι το ως άνω έγγραφό μας δεν αφορά χαρακτηρισμό τουριστικών περιοχών ως τουριστικών αλλά (όπως προκύπτει και από τη διάταξη του άρθρου 46 του Ν. 2224/2004 που είχε επισυναφθεί στο έγγραφό μας) μόνο τη ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων σε περιοχή με έντονη τουριστική δραστηριότητα». Σημειώνεται ότι ο ορισμός μιας περιοχής ως τουριστικής είναι λίγο-πολύ αυθαίρετος και εξαρτάται από την άποψη των νομαρχών.

Την πλήρη στήριξή της στα κυβερνητικά σχέδια εκδήλωσε πρόσφατα η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, η οποία πριν από λίγες μέρες ενέκρινε πρόταση με την οποία οι κατά τόπους Εμπορικοί Σύλλογοι θα μπορούν να αποφασίζουν μόνοι τους το ωράριο λειτουργίας όλων των καταστημάτων στις τουριστικές περιοχές, χωρίς κανέναν περιορισμό έναρξης και λήξης λειτουργίας!

Ηδη, στο προχτεσινό Συμβούλιο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου υπήρχε θέμα στην ημερήσια διάταξη για συζήτηση και επικύρωση των «τουριστικών» περιοχών. Μετά από δυναμική παρέμβαση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Χίου, του Εργατικού Κέντρου, του Εμπορικού Συλλόγου και του Συλλόγου των ΕΒΕ η συζήτηση αναβλήθηκε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αρρυθμίες(2019-06-08 00:00:00.0)
Ανοίγει θέμα κυριακάτικης αργίας(2009-06-17 00:00:00.0)
«Τουριστική» εμβολή στην αργία της Κυριακής(2004-08-26 00:00:00.0)
«Οχι» στη διεύρυνση του ωραρίου(2002-08-28 00:00:00.0)
Νέα επίθεση στο ωράριο εργασίας!(2000-04-23 00:00:00.0)
Τιμωρείται με "κεφαλικό φόρο"!(1999-08-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ