Από παλαιότερη κινητοποίηση φοιτητών στην Αθήνα |
Τα στοιχεία που έδωσαν πρόσφατα στη δημοσιότητα φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθήνας, οι οποίοι κινητοποιήθηκαν απαιτώντας δημόσια και δωρεάν στέγαση, είναι συντριπτικά: Στην Αθήνα σπουδάζουν περίπου 180.000 φοιτητές σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ (περίπου 50.000 από αυτούς κατάγονται από άλλη πόλη), όμως οι κλίνες που διατίθενται σε εστίες ή ξενοδοχεία για τη στέγασή τους είναι μόλις 2.800! Δηλαδή, στην καλύτερη περίπτωση καλύπτεται μόνο το 5,6% των αναγκών στέγασης των φοιτητών στην Αθήνα, ενώ η συντριπτική τους πλειοψηφία οδηγείται στα υπέρογκα ενοίκια.
Απέναντι σ' αυτά το μόνο που βρήκε να ψελλίσει η υπουργός Παιδείας ήταν ότι πρέπει οι φοιτητές να πληρώνουν νοίκι στις εστίες!
Σύμφωνα με έρευνα που είχε δώσει πέρσι στη δημοσιότητα η Πανσπουδαστική ΚΣ, το ποσοστό κάλυψης των αναγκών σε στέγαση πανελλαδικά δεν ξεπερνάει το 7% κι η κατάσταση δε βελτιώθηκε φέτος ούτε στο ελάχιστο. Στην επαρχία το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο έντονο αν λάβουμε υπόψη ότι υπάρχουν και πόλεις με σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ που δεν έχουν καν φοιτητική εστία!
Στη Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα, για τρία ιδρύματα που αριθμούν στο σύνολό τους πάνω από 95.000 φοιτητές και σπουδαστές, υπάρχουν 7 φοιτητικές εστίες δυναμικότητας 2.300 θέσεων περίπου. Οι εστίες δηλαδή καλύπτουν τις ανάγκες μόλις του 2,4% των φοιτητών κι ακόμα κι αν θεωρήσουμε ότι τα δύο τρίτα των φοιτητών στην πόλη είναι μόνιμοι κάτοικοι Θεσσαλονίκης το ποσοστό παραμένει πολύ χαμηλό (7,2%).
Στην Πάτρα σπουδάζουν περίπου 25.000 φοιτητές και η πόλη διαθέτει μία εστία 880 κλινών. Στα Γιάννενα για 15.000 φοιτητές διατίθενται 1.100 κλίνες. Στις πόλεις της Θεσσαλίας για 26.000 περίπου φοιτητές υπάρχουν 1.340 κλίνες σε εστίες. Στην Κρήτη για 22.000 περίπου φοιτητές διατίθενται 340 κλίνες σε εστίες και ξενοδοχεία.
Τα παραπάνω προσεγγιστικά στοιχεία για τις επαρχιακές πόλεις αποκαλύπτουν ότι το ποσοστό κάλυψης των αναγκών σε φοιτητική στέγη δεν ξεπερνάει σε καμιά περίπτωση το 10%, λαμβάνοντας υπόψη ότι όσο μικρότερη είναι μια πόλη τόσο μεγαλώνει το ποσοστό των φοιτητών που μεταναστεύουν για να σπουδάσουν εκεί.