Οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και η εντατικοποίηση της δουλιάς που επέβαλε ο ανταγωνισμός στην απελευθερωμένη αγορά ενέργειας συνεχίζουν να εξοντώνουν τους εργαζόμενους της ΔΕΗ
Eurokinissi |
Εδώ στα ορυχεία της ΔΕΗ η ζωή του εργάτη δε μετράει. Μόνο τα κέρδη που βγαίνουν απ' αυτήν υπολογίζονται |
Νωρίς το μεσημέρι, στον ΑΗΣ Αμυνταίου, ο Συμεών Γεωργιάδης, 43 χρόνων, σακάτεψε το χέρι του, όταν τα δάχτυλά του εγκλωβίστηκαν σε μια πρέσα, με αποτέλεσμα να ακρωτηριαστεί ο δεξιός του αντίχειρας. Λίγη ώρα αργότερα, στο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, όπου είχε μεταφερθεί ο άτυχος εργάτης, κατέφθανε βαριά τραυματισμένος ένας δεύτερος συνάδελφός του από το Ορυχείο Καρδιάς. Πρόκειται για τον 38χρονο Κυριάκο Καρυπίδη, ο οποίος χτύπησε στην κοιλιά, όταν σημειώθηκε διαρροή πεπιεσμένου αέρα, κατά τη διαδικασία δοκιμής της αντοχής ενός σωλήνα στο Μηχανουργείο του Ορυχείου. Ο τραυματίας έπεσε αναίσθητος στο έδαφος μερικά μέτρα μακριά από τον πάγκο όπου εργαζόταν και η επέμβαση των συναδέλφων του ήταν αυτή που τον κράτησε στη ζωή, αφού στο χώρο των Ορυχείων δεν υπήρχε ασθενοφόρο. Ο Κ. Καρυπίδης μεταφέρθηκε με τζιπ της υπηρεσίας στο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, όπου νοσηλεύεται.
Χτες, οι εργαζόμενοι στο Μηχανουργείο πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία και κατέλαβαν το χώρο ζητώντας να εφοδιαστούν άμεσα τα Ορυχεία με ασθενοφόρο. Δίωρες στάσεις εργασίας με το ίδιο αίτημα πραγματοποίησαν και όλες οι βάρδιες στο Ορυχείο, με αποτέλεσμα, κάτω από την πίεση των εργαζομένων, η διοίκηση της Επιχείρησης να εμφανίσει αργά το μεσημέρι ένα ασθενοφόρο, χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί αν θα παρέμενε στα Ορυχεία Καρδιάς ή απλά μεταφέρθηκε από άλλο σημείο των εγκαταστάσεων προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση.
Το τρίτο εργατικό «ατύχημα» είχε θύμα έναν εργαζόμενο στο Ορυχείο Αμυνταίου - τα στοιχεία του παρέμεναν μέχρι και αργά χτες το βράδυ άγνωστα (δείγμα της ανεξέλεγκτης κατάστασης που επικρατεί) - ο οποίος εγκλωβίστηκε ανάμεσα σε ταινιόδρομο του Ορυχείου και σε ένα βαρύ όχημα (τύπου Ούνιμαγκ), στην προσπάθειά του να επισκευάσει τον ταινιόδρομο χρησιμοποιώντας τα φώτα του οχήματος προκειμένου να βλέπει. Το βαρύ όχημα κύλησε και συνέθλιψε το πόδι του εργαζόμενου, ο οποίος θα έπρεπε να συνοδεύεται από εξειδικευμένο οδηγό, ειδικότητα που όμως τείνει να εκλείψει στη ΔΕΗ εξαιτίας των περικοπών στο προσωπικό.
Και τα τρία εργοδοτικά εγκλήματα σε βάρος των εργατών αποτελούν συνέχεια των δεκάδων «ατυχημάτων» που έγιναν στη ΔΕΗ το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της παντελούς έλλειψης μέτρων ασφάλειας, ενώ μόλις μέσα σ' ένα μήνα δύο εργάτες έχασαν τη ζωή τους στον αγώνα για το μεροκάματο στον ΑΗΣ Μελίτης και στο Ορυχείο του Νότιου Πεδίου.