H Ελλάδα στις χώρες εξαγωγής κεφαλαίων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ
Σε διαρκή αναζήτηση κρατών χαμηλού κόστους και σημαιών ευκαιρίας βρίσκεται το διεθνές μονοπωλιακό κεφάλαιο στην προσπάθειά του να αποσπάσει ακόμη μεγαλύτερα ποσά από τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο κρατών και λαών. Οπως φανερώνουν τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, οι λεγόμενες άμεσες ξένες επενδύσεις στα διάφορα κράτη της υφηλίου έχουν σχετικά περιορισμένο χρονικό ορίζοντα. Το διεθνές μονοπωλιακό κεφάλαιο (κύρια των θεωρούμενων αναπτυγμένων κρατών) αφού πρώτα καταληστεύσει κράτη και λαούς ανοίγει πανιά για αλλού και κυρίως σε χώρες που προσφέρουν περισσότερα προνόμια και άλλες διευκολύνσεις. Η «ανταγωνιστικότητα» και ο διεθνής καταμερισμός που επιβάλλει το μεγάλο κεφάλαιο και τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα σηματοδοτούν και την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης.
Η Ελλάδα, όπως προκύπτει από την έκθεση της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD), συγκαταλέγεται πλέον στη λίστα των κρατών με μεγάλες εκροές ξένων και ντόπιων «επενδυτικών» κεφαλαίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το 2003 οι ξένες άμεσες επενδύσεις στη χώρα έφτασαν μόλις σε 47 εκατ. δολάρια, ενώ, αντίθετα, οι εκροές κεφαλαίων, μέσα στο 2003, έφτασαν σε 586 εκατ. δολάρια.
Αποκαλυπτικά είναι τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ, τα οποία εμφανίζουν τα παρακάτω:
Ο Γ. Μέργος, γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, κατά την παρουσίαση των στοιχείων από το ΕΛΚΕ, επιχείρησε να αξιοποιήσει την πτώση των ξένων επενδύσεων στη χώρα στην κατεύθυνση ακόμα μεγαλύτερης ενδυνάμωσης των κινήτρων σε όφελος του ντόπιου και ξένου μεγάλου κεφαλαίου. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο νέο φορολογικό και αναπτυξιακό νόμο, με τους οποίους παρέχονται πρόσθετα μπόνους στους ισχυρούς οικονομικούς ομίλους.