Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΝ - ΙΣΡΑΗΛ
Προσομοιώσεις προληπτικών επιθέσεων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Δεδομένης της συνεχούς επιδείνωσης της κατάστασης στο Ιράκ, κανείς από την αμερικανική κυβέρνηση ή τη στρατιωτική ιεραρχία δεν τολμά να προτείνει επίθεση στο Ιράν, αν και το χαρτί αυτό είναι σαν μπαλαντέρ και ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί ακόμη και πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ... Εξάλλου, η έγκριση από το Κογκρέσο έχει δοθεί, ενώ οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πραγματοποίησαν προσομοιώσεις προληπτικών επιθέσεων εναντίον ιρανικών πυρηνικών στόχων. Εντούτοις, το συμπέρασμα δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, καθώς κατέληξαν ότι οι επιθέσεις αυτές δε θα οδηγούσαν σε επίλυση της κρίσης, ούτε θα απέτρεπαν την κλιμάκωση των συγκρούσεων, όπως τουλάχιστον ανέφερε σε άρθρο του το αμερικανικό περιοδικό «Newsweek» επικαλούμενο Αμερικανό στρατιωτικό αξιωματούχο, που διατήρησε την ανωνυμία του.

Οι προσομοιώσεις επιθέσεων, όπως τουλάχιστον διευκρινίζει το αμερικανικό περιοδικό, πραγματοποιήθηκαν από τη CIA και τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (DIA) πιθανώς στο πλαίσιο της πολιτικής έναντι του Ιράν, που ανάμεσα στα άλλα αποβλέπει και στην αλλαγή καθεστώτος στη χώρα, ακόμη και με την πραγματοποίηση μυστικών επιχειρήσεων.

Στο μεταξύ, στην πώληση «πακέτου» βομβών αξίας 319 εκατομμυρίων δολαρίων -περιλαμβανομένων 500 βλημάτων υψηλής διεισδυτικότητας, ικανών να προσβάλλουν τις υπόγειες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν- αναμένεται να προχωρήσουν οι ΗΠΑ, βάσει δημοσιεύματος της ισραηλινής εφημερίδας «Ha'aretz».

Επικαλούμενη έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου η ισραηλινή εφημερίδα επισημαίνει πως η πώληση του οπλισμού στοχεύει στη «διατήρηση του ποιοτικού πλεονεκτήματος του Ισραήλ και στην προώθηση των τακτικών στρατηγικών συμφερόντων των ΗΠΑ».

Επισήμως Τελ Αβίβ και Ουάσιγκτον δεν επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες. Πάντως, ανώτατος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας του Ισραήλ επιβεβαίωσε το δημοσίευμα της «Ha'aretz» στο πρακτορείο «Reuters»: «Δεν πρόκειται για το είδος του εξοπλισμού που είναι χρήσιμο στο παλαιστινιακό μέτωπο. Οι βόμβες καταστροφής οχυρών μπορούν να χρησιμεύσουν στο Ισραήλ εναντίον του Ιράν ή της Συρίας».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ισραηλινής εφημερίδας η πώληση αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές το Νοέμβρη. Σε προηγούμενο δημοσίευμά της η «Ha'aretz» είχε αναφερθεί στην πρόθεση του Ισραήλ να αγοράσει τις βόμβες καταστροφής οχυρών, βάρους ενός τόνου, για ένα πιθανό μελλοντικό πλήγμα κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ