Τρίτη 21 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Ρίχνει τους τόνους η Κομισιόν
  • Στις Βρυξέλλες μεθαύριο ο Ρ. Τ. Ερντογάν
  • «Ο νέος Ποινικός Κώδικας δεν αποτελεί τμήμα των κριτηρίων της Κοπεγχάγης», τονίζει ο Τούρκος πρωθυπουργός

Κατέβασε τους τόνους απέναντι στην Τουρκία, όσον αφορά το ζήτημα του Ποινικού Κώδικα η ΕΕ, ενόψει και της επίσκεψης του Ρ. Τ. Ερντογάν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

Αρχικά χτες το πρωί ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη διεύρυνση επιτρόπου, Γκίντερ Φερχόιγκεν, είχε προειδοποιήσει σε αυστηρούς τόνους την κυβέρνηση της Τουρκίας ότι έπρεπε να υιοθετήσει πλήρως το νέο Ποινικό Κώδικα «μέχρι τις 6 Οκτώβρη», αν ήθελε να ελπίζει πως θα πάρει το «πράσινο φως», για να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Μάλιστα ανέφερε ότι η ξεκάθαρη αυτή θέση της Κομισιόν πρόκειται να συμπεριληφθεί στην έκθεση προόδου για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας που προβλέπεται να υιοθετήσει το εκτελεστικό όργανο της Κοινότητας στις 6 Οκτώβρη. Αργότερα όμως επανήλθε ο ίδιος με «διορθωτική» δήλωση: «Αυτό που ήθελα να πω είναι πως όσο ο νέος ποινικός κώδικας δεν υιοθετείται, οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να αρχίσουν», τόνισε ο Ζαν - Κριστόφ Φιλορί, εκπρόσωπος του Γκ. Φερχόιγκεν.

Ο ίδιος εκπρόσωπος ανέφερε ακόμη ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να υπάρξει συνάντηση του Γκ. Φερχόιγκεν με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μεθαύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Ο Τ. Ερντογάν θα επισκεφθεί την κοινοτική πρωτεύουσα προκειμένου να συναντηθεί με τους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον πρόεδρο της Ευρωβουλής, Γιοζέπ Μπορέλ, ενόψει της δημοσιοποίησης της έκθεσης της Επιτροπής.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του προς την «Ντόιτσε Βέλε» τόνισε ότι η χώρα του κάνει τα πάντα προκειμένου να επηρεάσει θετικά την επικείμενη απόφαση της ΕΕ και να ανταποκριθεί στα κριτήρια της Κοπεγχάγης. «Στην παρούσα φάση δεν αντιμετωπίζουμε κανένα πρόβλημα στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, επικαλούμενος μάλιστα και τη σύμφωνη γνώμη του Φερχόιγκεν.

Αναφορικά με την αναθεώρηση του Ποινικού Δικαίου και το επίμαχο νομοσχέδιο για την ποινικοποίηση της μοιχείας ο Ρ. Τ. Ερντογάν είπε: «Το νέο Ποινικό Δίκαιο της Τουρκίας δεν αποτελεί τμήμα των κριτηρίων της Κοπεγχάγης». Επισήμανε μάλιστα ότι «δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι μέχρι στιγμής έχουμε μόνο ένα κοινό Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, δεν έχουμε όμως ένα κοινό Ποινικό Δίκαιο. Είμαι λοιπόν πεπεισμένος ότι οι Ευρωπαίοι φίλοι μας θα αναγνωρίσουν ότι η μεταρρύθμιση του Ποινικού Δικαίου είναι ένα βήμα που κάνουμε με δική μας πρωτοβουλία».

Ο Τ. Ερντογάν πρόσθεσε επίσης ότι το επίμαχο νομοσχέδιο που αφορά και την ποινικοποίηση της μοιχείας αποτελείται από 346 παραγράφους και δεν περιορίζεται μόνο στη μοιχεία. «Για εμάς, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, οι παραδόσεις είναι κάτι πολύ σημαντικό. Εκπροσωπούμε συντηρητικές αξίες, οι οποίες αναφέρονται στο πρόγραμμά μας και στις κυβερνητικές μας διακηρύξεις και ο σκοπός του νομοσχεδίου είναι η προστασία της οικογένειας, που είναι ο πιο δυναμικός παράγοντας της τουρκικής κοινωνίας», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ