Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΛΙΜΑΝΙΩΝ
Κατηγορηματική αντίθεση στο σχεδιασμό της ΕΕ

Ερώτηση από τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιώργο Τούσσα προς την αρμόδια επίτροπο

Την κατηγορηματική αντίθεση των εργαζομένων στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών μετέφερε προς την αρμόδια για θέματα μεταφορών Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Λ. Ντε Παλάθιο, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Τούσσας με ερώτηση που της απηύθυνε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας των ερωτήσεων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, επισημαίνοντας τη στρατηγική σημασία των λιμανιών για την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και την αμυντική θωράκιση των χωρών, τόνισε μεταξύ άλλων: «Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους έχουν εκφράσει την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην απελευθέρωση των λιμενικών υπηρεσιών. Τα λιμάνια είναι στρατηγικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη και την αμυντική θωράκιση των χωρών. Οι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι στα λιμάνια συνδέονται με τις φορτοεκφορτώσεις των πλοίων, τις καταπονήσεις των πλοίων και κατ' επέκταση, της ασφάλειας για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και την προστασία του περιβάλλοντος. Πώς αξιολογεί η Επίτροπος αυτά τα κριτήρια σε ό,τι αφορά τη νέα πρωτοβουλία για τη νέα ρύθμιση; Λαμβάνει υπόψη της τις προτάσεις των εργαζομένων;»

Η Επίτροπος χαρακτήρισε «αβάσιμες» τις ανησυχίες των εργαζομένων και φέρνοντας το παράδειγμα της ιδιωτικοποίησης των αερολιμένων, η οποία, κατά την Λ. Ντε Παλάθιο, οδήγησε σε «έναν άνευ προηγουμένου δυναμισμό τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια», τόνισε ότι η «ιδιωτικοποίηση θα προχωρήσει». Τα επιτεύγματα όμως αυτής της αντεργατικής πολιτικής είναι χιλιάδες απολύσεις (SABENA, Ολυμπιακή, ALITALIA), εντατικοποίηση της δουλιάς, χτύπημα των μισθολογικών εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Με λίγα λόγια, επίκειται η άμεση δρομολόγηση της πλήρους ιδιωτικοποίησης των λιμενικών υπηρεσιών και παντελής, κυνική αδιαφορία της ΕΕ για ότι αυτή συνεπάγεται για την ασφάλεια, τους εργαζόμενους και το περιβάλλον, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα κελεύσματα του μεγάλου κεφαλαίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ(2011-06-29 00:00:00.0)
Πανεργατικός συναγερμός ενάντια στην ιδιωτικοποίηση(2008-01-15 00:00:00.0)
Χάλασαν τη φιέστα της ιδιωτικοποίησης(2008-01-11 00:00:00.0)
Προσανατολισμένα στην ιδιωτική εκμετάλλευση τα λιμάνια(1999-01-15 00:00:00.0)
Σαρανταοχτάωρη στα λιμάνια(1998-04-07 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1995-01-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ