Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το χρονικό των μεθοδεύσεων

Από τα τέλη Αυγούστου και μέχρι χτες που έγιναν οι δηλώσεις του εκπροσώπου του ΣΕΒ, σχεδόν καθημερινά γίνονται από διάφορες πλευρές δηλώσεις για το ασφαλιστικό, που υποτίθεται πως η κυβέρνηση δε σκοπεύει να θίξει μέσα σ' αυτή την τετραετία. Αν θέλει κανείς να παρακολουθήσει το χρονικό αυτών των μεθοδεύσεων διαπιστώνει ότι:

Στις 30 Αυγούστου ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδας συναντάται με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη. Ο πρόεδρός του Δ. Συμεωνίδης δηλώνει μετά τη συνάντηση ότι εάν δε θίξει ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) το ασφαλιστικό, τότε θα το θέσουν οι «παραγωγικοί φορείς»! Λίγες μέρες αργότερα, στις 6 Σεπτέμβρη και μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο Δ. Συμεωνίδης δηλώνει για το ασφαλιστικό: «δε θέλουμε ούτε εμείς ούτε οι εργαζόμενοι να δώσουμε άλλα λεφτά».

Στις 3 του Σεπτέμβρη ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ο. Κυριακόπουλος δηλώνει μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό: «το ασφαλιστικό είναι ένα θέμα που αργά ή γρήγορα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε».

Στις 7 του Σεπτέμβρη, κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) επισκέπτεται το ΣΕΒ και συνιστά να συνεχιστεί η πίεση προς την κυβέρνηση για να «ανοίξουν» άμεσα το ασφαλιστικό και οι εργασιακές σχέσεις.

Μια μέρα μετά, στις 8 του Σεπτέμβρη, ο Ο. Κυριακόπουλος συναντάται με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου και στη συνέχεια δηλώνει: «Αναμφισβήτητα το ασφαλιστικό είναι ένα μεγάλο θέμα που πρέπει και θα απασχολήσει μελλοντικά την κοινωνία μας...

Δε νομίζω ότι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον είναι ένα θέμα πρώτης προτεραιότητας». Παρά τα λεγόμενά του, την επομένη, στις 9 του Σεπτέμβρη, ο ίδιος καλεί από τις Βρυξέλλες τον πρωθυπουργό να ανακοινώσει στη ΔΕΘ διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δηλώνει την ανάγκη να ληφθούν ανάλογα μέτρα για το ασφαλιστικό.

Για «ριζική αντιμετώπιση» του ασφαλιστικού έκανε λόγο και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Γ. Κασιμάτης την ίδια μέρα μετά τη συνάντηση με τον Κ. Καραμανλή και στο θέμα επανήλθε ο πρόεδρος του ΣΕΒ σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στις 13 του Σεπτέμβρη και στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου των βιομηχάνων.

Στις 13 του Σεπτέμβρη η κυβέρνηση για πρώτη φορά στα χρονικά δίνει στη δημοσιότητα μεταφρασμένο κείμενο του ΔΝΤ, όπου εγείρεται θέμα ασφαλιστικού. «Μακροπρόθεσμα -αναφέρεται χαρακτηριστικά - τα κόστη των συντάξεων και των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης, τα οποία σχετίζονται με τη γήρανση του πληθυσμού, αποτελούν μια καθαρή απειλή για τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών...». Σα να μην τους έφτανε μάλιστα αυτό, συνεχίζουν την εκβιαστική κινδυνολογία τους, σημειώνοντας: «Αν το πρόβλημα δεν επιλυθεί, η σύνταξη του καθενός θα βρεθεί σταδιακά σε κίνδυνο. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2002, αν και ευπρόσδεκτη και χρήσιμη σε αρκετά σημεία, δεν αντιμετώπισε τις θεμελιώδεις μακροπρόθεσμες ανισορροπίες του συστήματος». Στα πλαίσια αυτά, ζητούν άμεσα μέτρα, μέσω κοινωνικού διαλόγου...

Στις 14 του Σεπτέμβρη, προχτές, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό, εμφανίζεται να είπε ότι «η κυβέρνηση θα ξεκινήσει δημόσιο διάλογο για την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού με όλους τους κοινωνικούς εταίρους και πάντως η λύση δε θα αναζητηθεί στην αλλαγή των ορίων ηλικίας», αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπό αμφισβήτηση μπαίνουν άλλες, πέραν της ηλικίας, δεσμεύσεις της κυβέρνησης (ύψος συντάξεων, εισφορές κλπ.). Χτες πάντως με ανακοίνωση «κύκλων του υπουργείου Οικονομίας», και όχι δήλωση του υπουργού, διευκρινιζόταν ότι «δεν τίθεται θέμα αλλαγών ή έναρξης διαλόγου για το ασφαλιστικό σύστημα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ