Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δεν ανακαλεί τις δηλώσεις ο Π. Ψωμιάδης

Σκληρή κριτική από τους εκπροσώπους της ΝΑΣΥ

Να θολώσει τα νερά επιχείρησε χτες ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδης, ύστερα από το θόρυβο που προκάλεσαν οι εθνικιστικές δηλώσεις του την περασμένη Κυριακή, με αφορμή τα επεισόδια που ακολούθησαν τον αγώνα Αλβανίας - Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ισχυρίστηκε ότι οι δηλώσεις του αφορούσαν «σε μεμονωμένα κακά στοιχεία», ζητώντας «να μην είναι ασύδοτη η είσοδος μεταναστών στη χώρα μας, ώστε να μην περνάνε μαφιόζοι και εγκληματικά στοιχεία», ενώ συμπλήρωσε ότι είναι και κατά των ακροτήτων, στις οποίες προέβησαν ορισμένα από τα «παιδιά» (!) που - σύμφωνα με το νομάρχη - «ξεπέρασαν τα όρια». Ωστόσο, παρά τις αντιδράσεις από το σύνολο των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ο Π. Ψωμιάδης αρνήθηκε να ανακαλέσει τις δηλώσεις του, καθώς, όπως ισχυρίστηκε, τα όσα είπε πηγάζουν από το γεγονός ότι διαθέτει «εθνική συνείδηση».

Στην αρχή της συνεδρίασης, ο Μιχάλης Σπυριδάκης, νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣΥ, καταδίκασε τις επικίνδυνες δηλώσεις του νομάρχη Θεσσαλονίκης, καταγγέλλοντας ότι «πρόσφερε κακές υπηρεσίες στην υπόθεση της φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των γειτονικών χωρών, ενισχύοντας το πνεύμα εθνικισμού και ρατσισμού, που καλλιεργείται έντεχνα από πολλές πλευρές».

«Οταν η κατάσταση στα Βαλκάνια είναι ρευστή και ο ιμπεριαλισμός δε σταμάτησε να δρα και να επιδιώκει την πλήρη διάλυση και τον αλληλοσκοτωμό χωρών και λαών για να κρατά υπό διαρκή έλεγχο την περιοχή, το να ρίχνουμε νερό στο μύλο της διαίρεσης είναι τουλάχιστον ανεύθυνη στάση», τόνισε ο Μιχάλης Σπυριδάκης. Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση και του Γιάννη Ζιώγα, νομαρχιακού συμβούλου της ΝΑΣΥ, ο οποίος αναφέρθηκε στις τεράστιες πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης, που ανέχθηκε την καλλιέργεια εθνικιστικού κλίματος από τα ΜΜΕ πριν από τον αγώνα, ενώ σημείωσε ότι «υπάρχει αγαστή συμφωνία μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στις επιθυμίες του μεγάλου κεφαλαίου, που αντλεί υπερκέρδη από την εκμετάλλευση και των οικονομικών μεταναστών».

Τις δηλώσεις Ψωμιάδη καταδίκασαν και οι εκπρόσωποι των άλλων παρατάξεων, ενώ μέλη της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου παράσταση διαμαρτυρίας με πανό και συνθήματα λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης.

«Λέμε τα ίδια με τον Ρουσόπουλο»

Στη «σεμνότητα και ταπεινότητα» του πρωθυπουργού και όχι στην ενόχλησή του για τις εθνικιστικές και ρατσιστικές δηλώσεις του, απέδωσε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδης τη μη διοργάνωση της φιέστας «υποδοχής». Υπερασπιζόμενος τις μισαλλόδοξες απόψεις του, δήλωσε χθες (στο «Φλας») ότι δεν υπήρξε καμία «ενόχληση» από την πλευρά της κυβέρνησης, ενώ χρησιμοποίησε τα «επιχειρήματα» του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι, δηλαδή, είναι εκλεγμένος από το 50% των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι το ποσοστό αυτό επικροτεί τις απόψεις του! Μάλιστα, υποστήριξε ότι οι απόψεις του δεν είναι ακραίες γιατί, όπως είπε, «συμφωνώ με αυτά που λέει ο κ. Ρουσόπουλος - λέμε τα ίδια πράγματα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ