Σάββατο 29 Απρίλη 2000 - Κυριακή 30 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Οι καπνεργάτες υπό συνθήκας εξαιρετικής αθλιότητος

Ενα αποκαλυπτικό άρθρο του Γ. Ζωιτόπουλου ή Ζιούτου για τις συνθήκες ζωής και εργασίας των καπνεργατών το Γενάρη του 1936

Στη ματωμένη απεργία της 9ης Μάη 1936 στη Θεσσαλονίκη πρωταγωνιστές ήταν οι 12.000 καπνεργάτες της πόλης. Τα γεγονότα είναι γνωστά: Η απεργία έγινε για τα μεροκάματα, την εφαρμογή περί νόμου περί τόγκας -ήταν φυτό με το οποίο αρωματιζόταν ο καπνός- και τη βελτίωση των παροχών του Ταμείου Ασφαλίσεως Καπνεργατών (ΤΑΚ).

Οι καπνεργάτες, λοιπόν, ήταν το τμήμα των εργαζομένων των «διατελούντων υπό συνθήκας εξαιρετικής αθλιότητος», όπως έγραψε ο Γιώργος Ζιούτος στην εφημερίδα «Ελευθέρα Γνώμη» (16.1.1936) με το ψευδώνυμο Γ. Ζωίτος.

Σε εκείνο το άρθρο ο Γ. Ζωιτόπουλος ή Ζιούτος ασχολήθηκε με το ΤΑΚ και είχε τον τίτλο «Η δεκαετής λειτουργία του σοβαρώτερου ασφαλιστικού οργανισμού μας». (Περιλαμβάνεται στο βιβλίο - εκδόσεις «Παρασκήνιο» - με τα πρακτικά της επιστημονικής συνάντησης που έγινε στο Βόλο το Μάρτη του 1997 για το έργο του Γ. Ζιούτου). Πέρα απ' τα πληροφοριακά στοιχεία για τους καπνεργάτες της εποχής, το άρθρο είναι πολύ διαφωτιστικό για τα πρώτα βήματα της κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας.

Το ΤΑΚ - ιδρύθηκε το 1926 - ήταν τότε ο σοβαρότερος ασφαλιστικός οργανισμός της χώρας. Οπως γράφει ο Γ. Ζιούτος, το ΤΑΚ ήταν προβληματικό ευθύς εξ αρχής καθώς δεν «επροικίσθη με τα αναγκαία εκείνα οικονομικά μέσα με τα οποία θα ηδύνατο να ανταποκριθή εις τας ανάγκας που εκαλείτο να θεραπεύση».

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι το ΤΑΚ συγχωνεύτηκε στο ΙΚΑ τη δεκαετία του 1950. Στη συνέχεια δημοσιεύουμε ολόκληρο το άρθρο ως ελάχιστο φόρο τιμής στους καπνεργάτες και στο Γ. Ζιούτο.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ