Κυριακή 15 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πολιτικό το διακύβευμα του μακελειού

Κατοχή

Associated Press

Κατοχή
Σε Γκουέρνικα του Ιράκ τείνει να μεταβληθεί η σιιτική Νατζάφ, εναλλάσσοντας αυτόν τον «τίτλο», ίσως, μόνο με την έτερη ματωμένη πόλη, την αποκαλούμενη ως προπύργιο των σουνιτών, Φαλούτζα. Για δεύτερη φορά, μέσα σε λίγους μήνες, η ιερή πόλη του μαυσωλείου του Ιμάμη Αλί, πνίγηκε στο αίμα των Ιρακινών μαχητών και πλημμύρισε από χιλιάδες Αμερικανούς πεζοναύτες.

Επί τουλάχιστον 8 μέρες, οι κατοχικές δυνάμεις σφυροκοπούσαν ανηλεώς από αέρος και εδάφους τις θέσεις των σιιτών μαχητών, ενώ οι συγκρούσεις μεταλαμπαδεύτηκαν και σε άλλες σιιτικές πόλεις, με την Κουτ να σημαδεύεται από εκατόμβη θυμάτων (84 νεκροί) που προκάλεσαν αμερικανικοί βομβαρδισμοί. Επί 8 μέρες, ουδείς ήταν σε θέση να πει με ακρίβεια πόσοι ήταν οι νεκροί και πόσοι οι τραυματίες.

Το βέβαιο είναι ότι το μακελειό έφθασε σε τέτοιο σημείο που ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, απηύθυνε έκκληση να σταματήσουν οι μάχες για να συλλεχτούν τα σώματα των νεκρών από τους δρόμους. Και όλα αυτά, αξίζει να υπενθυμιστεί ότι γίνονται ενώ, υποτίθεται, ότι υπάρχει μια «ολυμπιακή εκεχειρία», που φυσικά Αμερικανοί αξιωματούχοι έσπευσαν να δηλώσουν ότι «δεν παραβιάζουν κυνηγώντας εγκληματίες».

Επαναλαμβανόμενο μοτίβο

Και αυτή τη φορά, όπως και κατά τη διάρκεια της προηγούμενης σιιτικής εξέγερσης μέσα στην άνοιξη, οι κατοχικές δυνάμεις προκάλεσαν την ένταση. Τότε, άνευ εξήγησης και προειδοποίησης, απαγόρευσαν την κυκλοφορία της εφημερίδας του Μουκτάντα Σαντρ και συνέλαβαν μια σειρά από στελέχη της οργάνωσής του ενώ εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης εναντίον του. Τώρα, άνευ προειδοποίησης ή εμφανούς αφορμής, περικύκλωσαν το σπίτι του στην Κούφα και προσπάθησαν να τον συλλάβουν.

Δύο 24ωρα μετά, και ενώ πλέον οι συγκρούσεις είχαν, ήδη, ξεσπάσει και κλιμακώνονταν, εκπρόσωποι των κατοχικών δυνάμεων προσπαθούσαν να πείσουν ότι δε σκοπεύουν να συλλάβουν τον Σαντρ. Το ίδιο διαβεβαίωνε και η διορισμένη κυβέρνηση Αλάουι, η οποία εκφράζοντας την πλήρη υποστήριξή της στις επιχειρήσεις των κατοχικών δυνάμεων, φαίνεται ότι απώλεσε όποια αξιοπιστία της είχε απομείνει στα μάτια του ιρακινού λαού.

Σε αυτό το σημείο φαίνεται ότι βρίσκεται και η πραγματική αιτία της δεύτερης αναίτιας κατοχικής επίθεσης κατά του νεαρού σιίτη ηγέτη, Μουκτάντα Σαντρ, ο οποίος είδε την πολιτική του επιρροή να εκτοξεύεται στα ύψη, από τη στιγμή που τέθηκε στο στόχαστρο των κατακτητών. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με την υφέρπουσα, αν και διαρκώς, αυξανόμενη δυσαρέσκεια της σιιτικής πλειοψηφίας, όλων των αποχρώσεων, με τους χειρισμούς των κατακτητών και της δοτής κυβέρνησης, αποτελεί πονοκέφαλο για τους εμπνευστές της εισβολής και κατοχής της χώρας.

Η υποτιθέμενη «μεταβίβαση» της εξουσίας στοχεύει στη δημιουργία μιας νέας προσωρινής Βουλής, που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Η πολιτική δύναμη, όμως, των παρατάξεων και των προσωπικοτήτων εκείνων που αντιτίθενται στην κατοχή και στα υποχείριά της εντός Ιράκ, ενισχύεται μέρα με την ημέρα. Οι πολιτικοί επιτελείς των κατοχικών δυνάμεων, και οι «δικοί τους άνθρωποι» εντός Ιράκ, γνωρίζουν πολύ καλά ότι η οποιαδήποτε στοιχειωδώς ελεύθερη ψηφοφορία θα αναδείκνυε κυρίαρχους τους αντίπαλους της κατοχής. Και ο Σαντρ, που εξέφρασε ήδη την πρόθεσή του για συγκρότηση πολιτικής δύναμης που θα συμμετάσχει στις εκλογές, θα ήταν ένας από τις δυνάμεις αυτές.

Οσο, λοιπόν, και αν ήταν πρόκληση η αμέριστη υποστήριξη του Αλάουι στο κατοχικό μακελειό, όπως φαίνεται, ήταν η μοναδική επιλογή επιβίωσης που είχε ο διορισμένος πρωθυπουργός. Και όσο και αν μοιάζει περίεργο, αναμενόμενη ήταν και η διαφοροποίηση του ενός αντιπροέδρου της νέας διορισμένης ηγεσίας, του Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι, επικεφαλής του σιιτικού κόμματος «Ντάουα», ο οποίος ζήτησε άμεση αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων από όλο το Ιράκ, σε μια προσπάθεια να κεφαλαιοποιήσει τη λαϊκή οργή που αρχίζει να ξεχειλίζει από άκρη σε άκρη στην κατεχόμενη χώρα.


Ελένη ΜΑΥΡΟΥΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ