Αλλοθι για νέα αντιλαϊκά μέτρα τα αναθεωρημένα στοιχεία που αποστέλλονται στη «Γιούροστατ» Αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού στα κονδύλια των υπουργείων για το 2005
Κλίμα λιτότητας και «αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας» καλλιεργεί από τώρα η κυβέρνηση, ενόψει της κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού (για το έτος 2005). Αλλοθι είναι το ύψος των λεγόμενων ελλειμμάτων, το τεράστιο κρατικό χρέος που συσσωρεύεται με ακόμη μεγαλύτερη ένταση και επίσης το ολυμπιακό κόστος και τα πανωπροίκια που πήγαν στα θησαυροφυλάκια των μεγαλοκατασκευαστών.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ανεβάζει τώρα το έλλειμμα του φετινού (2004) προϋπολογισμού στο 5% του ΑΕΠ (το πλαφόν που βάζει η ΕΕ είναι στο 3%). Αναφέρουν, επίσης, πως το κρατικό χρέος τείνει στο αστρονομικό ύψος των 190 δισ. ευρώ, δηλαδή να φτάσει ή ακόμη και να ξεπεράσει το 105% του ΑΕΠ! Στόχος τους είναι η συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής και πρόσχημα τα ελλείμματα που «κληρονόμησαν» από τους προκατόχους τους και τα οποία επανεκτιμώνται τώρα με τη λεγόμενη «δημοσιονομική απογραφή». Κάθε άλλο παρά τυχαίες ήταν οι επισημάνσεις που έκανε την περασμένη βδομάδα ο γγ της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Μ. Κοντοπυράκης. Ο συγκεκριμένος κυβερνητικός παράγοντας, που είναι υπεύθυνος για τη «δημοσιονομική απογραφή» και τις συνεννοήσεις με τη «Γιούροστατ», συνέστησε την εφαρμογή «αυστηρών μέτρων» για την επόμενη διετία (2005 - 2006). Είναι φανερό ότι τα αναθεωρημένα στοιχεία που θα αποσταλούν στην ΕΕ και τη Γιούροστατ θα αποτελέσουν ένα ακόμη άλλοθι για σειρά νέων αντιλαϊκών μέτρων.
Στο αμέσως επόμενο διάστημα, ξεκινούν οι συναντήσεις και συνεννοήσεις για τις δαπάνες των υπουργείων που θα περάσουν στο νέο προϋπολογισμό. Τα «μαντάτα» που έρχονται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναφέρουν ότι υπάρχουν αιτήματα για αυξήσεις της τάξης του 30%, τα οποία ο αρμόδιος υφυπουργός Π. Δούκας έσπευσε να χαρακτηρίσει «έξω από κάθε πραγματικότητα». Αντίθετα, διαμηνύουν ότι τα κονδύλια που θα πάρουν τα υπουργεία θα παραμείνουν καθηλωμένα στα φετινά επίπεδα, και αυτό παρά τις αυξανόμενες ανάγκες λόγω της εφαρμοζόμενης περιστολής σε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι αυξήσεις δε θα ξεπεράσουν το 4%, θα κινηθούν δηλαδή στα όρια του πληθωρισμού. Σε αρκετές, μάλιστα, περιπτώσεις θα διαμορφωθούν σε επίπεδα χαμηλότερα και από τον επίσημο τιμάριθμο. Οριακά πάνω από το 4% -και σε καμία περίπτωση πάνω από το 5% -ενδέχεται να δοθούν σε «εξαιρετικές περιπτώσεις», και σαν τέτοιες αναφέρουν τα κονδύλια για τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας.