Τις επισημάνσεις του για τον ιπτάμενο χαφιέ και την αμερικανική εταιρία SAIC που το διέθεσε στη χώρα μας, αναφέρει σε σημείωμά του που κατέθεσε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας, ο δημοσιογράφος Γιάννης Ε. Διακογιάννης.
Στο σημείωμά του, αναφέρει ότι, όπως καταγράφεται στο διαδίκτυο για την εταιρία SAIC - ιδιοκτήτρια του αερόπλοιου, «προκύπτει πως οι μηχανισμοί παρακολούθησης που παρέχονται (συμπεριλαμβανομένου και του εξοπλισμένου αερόπλοιου) είναι οι καλύτεροι στον κόσμο, από πλευράς διείσδυσης σε κάθε είδους εικόνα, ήχο και πληροφορία. Το όλο σύστημα, με κωδικό "C4I", δίνει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να συλλέγει πληροφορίες που δεν μπορεί να κάνει με κανένα άλλο από τα δικά της εγχώρια συστήματα. Γι' αυτό το λόγο και η Ελλάδα προσέλαβε από το 2002 έναν παλιό πράκτορα του FBI, κορυφαίο στέλεχος της εταιρίας, τον D. Tubbs, ο οποίος αποτελεί τον συνδετικό κρίκο για την άριστη εφαρμογή του συστήματος».
Παράλληλα η CIA αναφέρεται στην SAIC χαρακτηρίζοντάς την ως την καλύτερη εταιρία πρακτόρων στον κόσμο - τη θεωρεί ως μια από τις πέντε καλύτερες - η οποία έχει αποφέρει πολύ σημαντικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση τεράστιων προβλημάτων για τις ΗΠΑ, στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Ακόμη, η εταιρία αυτή έχει προσφέρει τις υπηρεσίες της στην καταπολέμηση της Αλ Κάιντα.
Ο Γ. Διακογιάννης επισημαίνει ότι «παράγοντας της δίκης - από την πλευρά της υπεράσπισης του «Ζέπελιν» - μου είπε στο περιθώριο της δίκης: «Το σκάνδαλο δεν είναι ότι το "Ζέπελιν" μπορεί να μπει στην κρεβατοκάμαρα και να καταγράψει προσωπικές στιγμές. Αυτό που μας φέρανε, το είχανε για τουριστικούς λόγους στην Αυστραλία για να βλέπουν οι τουρίστες από ψηλά το Σίντνεϊ. Του άλλαξαν το "καλάθι", του έβαλαν και κάποια μηχανήματα και το πούλησαν πανάκριβα στην Ελλάδα. Κάποιοι έβγαλαν πολλά λεφτά, αυτό είναι το σκάνδαλο».
Ο δημοσιογράφος τονίζει ότι «σε ανταπόκριση της καλά ενημερωμένης για τέτοια θέματα ελληνοαμερικανικής εφημερίδας «Greek News» καταγράφεται ότι η εταιρία SAIC έχει ιδιαίτερες σχέσεις με το αμερικανικό Πεντάγωνο και παρεμβάσεις στα Βαλκάνια (Κόσσοβο, Αλβανία, Βουλγαρία, Σκόπια) με ετήσια έσοδα 5,9 δισ. δολάρια, ενώ το φανερό κόστος του «Ζέπελιν» - κατά την SAIC - όπως αναφέρεται στο διαδίκτυο, είναι το ελάχιστο 272 εκατομμύρια δολάρια.
Ο Γ. Διακογιάννης καταλήγοντας τονίζει ότι «το σκάνδαλο είναι διπλό και με σοβαρές επιπτώσεις για την Ελλάδα. Πρώτον, γιατί εκτέθηκε κι έγινε στόχος η χώρα μας απέναντι σε τρομοκρατικές οργανώσεις, αφού φάνηκε να συνεργάζεται με εταιρίες που ενεπλάκησαν στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Και δεύτερον, γιατί η εθνική οικονομία ζημιώθηκε από μια "άχρηστη επιλογή". Σε όλες τις περιπτώσεις χρειάζεται - κατά την ταπεινή μου γνώμη - μεγάλη, άμεση και αποτελεσματική έρευνα από τη Δικαιοσύνη».