Περιοδεία αντιπροσωπείας της ΝΕ Ροδόπης του ΚΚΕ στο πομακοχώρι του Κέχρου
Σε σημείωμά του για το «Ρ» ο Παναγιώτης Ταξόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ που συμμετείχε στο κλιμάκιο μαζί με τους Τ. Χαρτομαντζίδη, μέλος της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ και Ευρ. Σερετίδη από την ΚΟ Ροδόπης του ΚΚΕ, επισημαίνει σχετικά με την εικόνα που παρουσιάζεται στην περιοχή.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΚΚΕ δείχνει το ενδιαφέρον του και για αυτή την εγκαταλειμμένη περιοχή. Πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση με τον πρόεδρο της Κοινότητας του ΚΕΧΡΟΥ τον κύριο Καντήρ. Αναφέρθηκε στα βασικά και σοβαρά προβλήματα των κατοίκων της κοινότητας που αποτελείται από 13 χωριά και οικισμούς και με πληθυσμό 2.300 κατοίκους.
Πρώτο και βασικό πρόβλημα η έλλειψη νερού. Μόνον ο ΚΕΧΡΟΣ υδροδοτείται από το ποτάμι, ενώ τα άλλα 12 χωριά χρησιμοποιούν ιδιωτικές πηγές, οι οποίες όμως δεν μπορούν στο ελάχιστο να ικανοποιήσουν τις στοιχειώδεις ανάγκες των κατοίκων τους. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να λυθεί, σε μεγάλο βαθμό, αν γίνει ένα μικρό φράγμα στην περιοχή ΧΙΛΙΑ, που υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει μόνον δύο εκατομμύρια ευρώ. Λέμε μόνο δύο εκατομμύρια ευρώ, γιατί νερό σημαίνει βασική προϋπόθεση παραμονής των κατοίκων στη συγκεκριμένη περιοχή.
M' αυτόν τον... πρωτότυπο τρόπο, με λάστιχα, προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε νερό οι κάτοικοι των χωριών Κέχρου. Ενώ το άθλιο οδικό δίκτυο που συνδέει τον Κέχρο με τα άλλα διαμερίσματα συνεχίζει, επίσης, να ταλαιπωρεί τους κατοίκους |
Σοβαρά και τα προβλήματα με τους δρόμους της περιοχής. Μετά από ταλαιπωρία πολλών δεκαετιών έγινε πριν 8 χρόνια η ασφαλτόστρωση του δρόμου (31 χιλιόμετρα) που συνδέει τον ΚΕΧΡΟ με τη Ν. Σάντα. Σήμερα είναι απαραίτητο να γίνουν διαπλατύνσεις στο μεγαλύτερο μέρος του συγκεκριμένου οδικού δικτύου, όπως χρειάζονται να γίνουν επειγόντως διανοίξεις, ασφαλτοστρώσεις, διαπλατύνσεις των δρόμων που συνδέουν τον ΚΕΧΡΟ με τα γύρω χωριά.
Αλλη χαρακτηριστική περίπτωση αδιαφορίας και ασυδοσίας: Ενώ εγκρίθηκε ένα κονδύλι 200 εκατομμυρίων δρχ. για τα 800 μέτρα που απόμειναν για τη σύνδεση του ΚΕΧΡΟΥ με το χωριό Χαμηλό, ο εργολάβος έκανε μόνο μια μικρή γεφυρούλα και σταμάτησε αμέσως μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, επικαλούμενος εντολές της Περιφέρειας.
Να σημειωθεί δε ότι δεν είναι απαραίτητο να έχει κάποιος ειδικές γνώσεις για να καταλάβει ότι για λόγους σκοπιμότητας, γίνονται παραπανίσια χιλιόμετρα με πολλές και απότομες στροφές, με υπερβολική κλίση σε διάφορα τμήματα των δρόμων, ενώ θα μπορούσαν να τις είχαν αποφύγει. Βλέπετε, πάνω από όλα το κέρδος των εργολάβων.
Το κάθε πρόβλημα που μας εκθέτει ο πρόεδρος και οι κάτοικοι των γύρω χωριών έχει τη σπουδαιότητά του, όπως για παράδειγμα η έλλειψη τίτλων για τα σπίτια και τα χωράφια όλης της κοινότητας. Βλέπετε, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δε δίνουν χρήματα για να γίνουν οι βασικές υποδομές, ώστε να μείνουν οι κάτοικοι στα χωριά τους, στον τόπο τους, αυτοί που είναι οι φυσικοί υπερασπιστές των συνόρων, με αποτέλεσμα την ερήμωση και τη μετανάστευση. Την ίδια ώρα, όμως, δίνουν απλόχερα χρήματα στους επιτήδειους, δηλαδή στο μεγάλο κεφάλαιο, όπως συμβαίνει με τα περιβόητα Αιολικά Πάρκα.
Ετσι, το μάτι του επισκέπτη, από την πρώτη στιγμή που θα πλησιάσει στην περιοχή του ΚΕΧΡΟΥ πέφτει στις εκατοντάδες ανεμογεννήτριες που είναι εγκατεστημένες στις οροσειρές της περιοχής. Σε ερώτηση αν και πόσοι από την περιοχή τους δούλεψαν ή δουλεύουν ακόμη για την εγκατάσταση των εν λόγω ανεμογεννητριών, μας είπαν ότι συνολικά δεν ξεπέρασαν του 40-50, αλλά τα μεροκάματα ήταν μικρά και πολλές φορές στους εργαζόμενους δεν «κολλούσαν» ένσημα.
Ενας εργάτης από το χωριό Χλόη μας δήλωσε: «Το χειμώνα η εταιρία αρνήθηκε, όταν της ζητήσαμε να μας διαθέσει ένα αυτοκίνητο για τη μεταφορά μας στη δουλιά, με αποτέλεσμα να αναγκαζόμαστε να πηγαίνουμε με τα μηχανάκια μέσα στα χιόνια, στις λάσπες, στο κρύο. Αφάνταστη ταλαιπωρία και με κίνδυνο της ίδιας της ζωής μας. Στο τέλος δεν ήθελαν να πληρώσουν και το ένσημο». Πλήρης, δηλαδή, ασυδοσία και εδώ του μεγάλου κεφαλαίου, και μάλιστα με τζάμπα χρήμα του ελληνικού λαού.
Τι να πούμε για την κατάσταση που υπάρχει στην Υγεία και στην Παιδεία στις περιοχές αυτές. Ο γιατρός πηγαίνει μόνο στο ΚΕΧΡΟ, ενώ σε καθένα από τα 9 σχολεία της περιοχής υπάρχουν μόνο δύο δάσκαλοι, ένας χριστιανός και ένας μουσουλμάνος.
Από τις 400 περίπου οικογένειες που ζουν στην κοινότητα, οι 120 ασχολούνται με την κτηνοτροφία, η οποία όμως φθίνει, λόγω της πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων. Υπάρχουν μόνο 84 οικογένειες που καλλιεργούν καπνά και πάλι λόγω της ακολουθούμενης αγροτικής πολιτικής.
Οι κάτοικοι μας ευχαρίστησαν και μάλιστα μας είπαν ότι το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα, που έκανε παρεμβάσεις για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή, όπως είναι και το μόνο κόμμα που επισκέφθηκε το ΚΕΧΡΟ μετά τις εκλογές. Περιμένουμε αυτή την αναγνώριση του έμπρακτου ενδιαφέροντος του ΚΚΕ για τα προβλήματα των κατοίκων της κοινότητας του ΚΕΧΡΟΥ, να φανούν και στην κάλπη. Εμείς κάναμε και θα κάνουμε το καθήκον μας».