Παρασκευή 6 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Προσαρμογή του ΟΑΕΔ στις εργοδοτικές ανάγκες

Οτι θα συνεχίσει την αντεργατική πολιτική του ΠΑΣΟΚ για την ανεργία δίνοντας νέα προνόμια και επιδοτήσεις στους εργοδότες, επιβεβαίωσε χτες ο υπουργός Απασχόλησης, Π. Παναγιωτόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όπου παρουσιάστηκε περίληψη έρευνας του Παρατηρητηρίου Απασχόλησης του ΟΑΕΔ. Η έρευνα αναφέρεται στις συνθήκες που διαμορφώνουν την αγορά εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και έχει συγγραφεί από τους: Ολυμπία Καμινιώτη και Μιχάλη Χλέτσο.

Ανεξαρτήτως του περιεχομένου της έρευνας, ο υπουργός Απασχόλησης έκανε καθαρό ότι αυτή, όπως και όσες ακολουθήσουν, γίνονται με σκοπό να αξιοποιηθούν για την καλύτερη προσαρμογή του ΟΑΕΔ όχι στις ανάγκες των εργαζομένων και των ανέργων, αλλά των εργοδοτών. Συγκεκριμένα είπε ότι οι έρευνες θα αποτελέσουν οδηγό για τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, ώστε αυτά να αντιστοιχούν στις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Ακόμα θα βοηθήσουν ώστε τα Κέντρα Προώθησης της Απασχόλησης (ΚΠΑ) να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά για την εξατομικευμένη προσέγγιση των ανέργων σε όφελος των εργοδοτών. Χαρακτηριστικά, είπε ότι οι υπάλληλοι των ΚΠΑ θα γίνουν «πωλητές προγραμμάτων απασχόλησης»! Με άλλα λόγια, ο ΟΑΕΔ και οι υπηρεσίες του θα χρησιμεύσουν ώστε οι γνώσεις των ανέργων και οι δεξιότητές τους να διαμορφώνονται ανάλογα με τις ανάγκες των εργοδοτών. Στην ίδια κατεύθυνση, ο υπουργός δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε νέα ανασυγκρότηση του ΟΑΕΔ με νομοσχέδιο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σε ό,τι αφορά στην ίδια την έρευνα, η «βιαστική» παρουσίασή της (με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου), δεν επιτρέπει να βγουν σημαντικά συμπεράσματα γι' αυτό και τα στοιχεία που παρατίθενται έχουν εξαχθεί κατ' ανάγκη από την περίληψη και μόνο. Στην περίληψη αναφέρεται ότι έρευνα έγινε σε 7.500 επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και καλύπτει όλο το φάσμα των επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι μόνο το 10,7% των επιχειρήσεων έχει κάνει χρήση των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Από αυτές, το 65% δηλώνει ότι συμμετέχει στα προγράμματα με κύριο στόχο τη μείωση του προσωπικού (τα προγράμματα είναι επιδοτούμενα) και όχι γιατί μέσω αυτών θα έβρισκε προσωπικό. Επίσης η έρευνα καταρρίπτει το μύθο ότι οι άνεργοι φταίνε που έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για να πιάσουν δουλιά. Γιατί ακόμα και έτσι να ήταν, οι 53.387 κενές θέσεις εργασίας που υπήρχαν, σύμφωνα με την έρευνα, κατά το β' εξάμηνο του 2003, δεν έφθαναν παρά να απασχολήσουν μόλις το 10% των ανέργων. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι από μια πρώτη πρόχειρη ανάγνωση της έρευνας φαίνεται ότι οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις αξιοποιούν κατά τον καλύτερο τρόπο όλο το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που εισήγαγαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ