Τρίτη 3 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΚΑΒ
Μαχητικά στην απεργία

Απεργοσπαστική επιχείρηση του υπουργείου Υγείας με μοχλό την Ομοσπονδία - στην οποία δεν ανήκει ο Σύλλογος Εργαζομένων - και τη ΔΑΚΕ

Την καταβολή των αναδρομικών των δεδουλευμένων δύο μηνών (Απρίλη και Μάη) απέσπασαν οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ μετά απ' την επίσχεση εργασίας που έκαναν την περασμένη βδομάδα, ενώ από σήμερα ξεκινά νέος κύκλος κινητοποιήσεων για την ικανοποίηση των οικονομικών τους αιτημάτων.

Ομως, το υπουργείο Υγείας με μοχλό την Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού ΕΚΑΒ (ΠΟΠ ΕΚΑΒ) προσπαθεί να διεμβολίσει τον αγώνα των εργαζομένων. Ετσι, χτες το απόγευμα και μετά από συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας (Ν. Κακλαμάνης, Θ. Γιαννόπουλος και Γ. Κωνσταντόπουλος) με την ΠΟΠ ΕΚΑΒ έκανε - πρόκειται για πρωτοφανή συνδικαλιστική πρακτική - δήλωση ο Ν. Κακλαμάνης για λογαριασμό της ΠΟΠ ΕΚΑΒ!

Στην ανακοίνωσή του ο Ν. Κακλαμάνης αναφέρει: «Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας έκριναν ότι οι εξαγγελίες-δεσμεύσεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τα αιτήματα των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, διαχωρίζοντας τη θέση τους από τους συναδέλφους τους του ΕΚΑΒ Αττικής. Ταυτόχρονα, έθεσαν στον υπουργό Υγείας δύο ακόμη θέματα, αυτό του νέου θεσμικού πλαισίου του ΕΚΑΒ και του ειδικού συνταξιοδοτικού καθεστώτος των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ».

Και η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας καταλήγει: «Ο υπουργός Υγείας κ. Κακλαμάνης δεσμεύτηκε, μετά τους ΟΑ 2004, να ξεκινήσει ουσιαστικό διάλογο και επί των δυο αυτών θεμάτων τα οποία χαρακτήρισε ως δίκαια αιτήματα των εργαζομένων του κλάδου».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ΔΑΚΕ του ΕΚΑΒ, που βρήκε θετικές τις υποσχέσεις της κυβέρνησης και ζήτησε αναβολή των κινητοποιήσεων για μετά τους Ολυμπιακούς.

Το χρονικό

Τις κινητοποιήσεις αποφάσισε η συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων του ΕΚΑΒ, που ανήκει στη δύναμη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Η επίσχεση εργασίας άρχισε την περασμένη Τρίτη (27.7.2004) με επικέντρωση στην καταβολή των δεδουλευμένων.

Στις 29.7.2004 ο υπουργός Υγείας, Νικ. Κακλαμάνης, έστειλε επιστολή στο Σωματείο Εργαζομένων, στην οποία ανέφερε ότι παραμένει πιστός στην «υπόσχεση για μια πρόσθετη αμοιβή (όχι Ολυμπιακό επίδομα) για τις επιπλέον υπηρεσίες κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων» και πρότεινε επίδομα ετοιμότητας 40 ευρώ από 1.9.2004 και πληρωμή των υπερωριών κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων 2004.

Την επόμενη μέρα οι εργαζόμενοι έστειλαν επιστολή στον υπουργό αντιπροτείνοντας επίδομα ετοιμότητας 50 ευρώ απ' την 1.1.2004 και τιμαριθμικά αναπροσαρμοζόμενο, Ολυμπιακή αποζημίωση και τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού για την έγκαιρη καταβολή των τακτικών και εξαιρέσιμων αποδοχών. Επίσης, αποφάσισαν τη συνέχιση της επίσχεσης εργασίας.

Ωστόσο, όμως, χωρίς προειδοποίηση, πιστώθηκαν οι λογαριασμοί των εργαζομένων με τα δεδουλευμένα του Απρίλη και του Μάη. Ετσι, οι εργαζόμενοι ανέστειλαν την επίσχεση για το Σάββατο και την Κυριακή αλλά χτες σε έκτακτη Γενική Συνέλευση οι εργαζόμενοι αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με 24ωρη απεργία από σήμερα.

Στη χτεσινή συνέλευση των εργαζομένων του ΕΚΑΒ παραβρέθηκε πλήθος εκπροσώπων πολιτικών και συνδικαλιστικών φορέων. Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ μετέφερε ο Δ. Κουμπούρης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, τονίζοντας ότι πρέπει να διεκδικούνται προωθημένα αιτήματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Επίσης, παραβρέθηκαν ο Γ. Πέρρος, εκ μέρους του ΠΑΜΕ, ο βουλευτής του ΣΥΝ Θ. Λεβέντης, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπ. Παπασπύρου, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Στ. Κουτσουμπέλης, και ο Α. Κολλάς, εκ μέρους της ΓΣΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ