Πέμπτη 29 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ
Μόνο η «απελευθέρωση» δε φταίει...

Η κυβέρνηση προσπαθεί να «κουκουλώσει» τις πραγματικές αιτίες που οδήγησαν στη συσκότιση της 12ης Ιούλη και σχεδιάζει να «λύσει» το πρόβλημα με... δελτίο!

Τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και την πρόθεση της παρούσας κυβέρνησης να προωθήσει στο έπακρο τα συμφέροντα των ιδιωτών που επιζητούν μια χρυσοφόρο θέση στην ηλεκτρική ενέργεια, καταδεικνύει το πόρισμα για τα αίτια του μπλακ άουτ της 12ης Ιούλη. Αν και στο κρίσιμο θέμα για το ποιος πράγματι ευθύνεται για την πρωτοφανή εκτεταμένη διακοπή στο Νότιο σύστημα, οι συντάκτες του πορίσματος επιλέγουν την αοριστία, αφήνοντας εντελώς απ' έξω τον παράγοντα της «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Οσον αφορά στο θέμα του τι πρόκειται να γίνει για την αποτροπή παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον, περιέχονται συγκεκριμένες και σαφείς προτάσεις που προεξοφλούν την ενίσχυση των ιδιωτών για να μπουν στην ηλεκτροπαραγωγή, αλλά και ρεύμα με το δελτίο!

Με το πόρισμα επιχειρείται εμμέσως ο ισομερισμός των ευθυνών μεταξύ ΔΕΗ και Διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ). Στην πρώτη επιρρίπτεται - έμμεσα πάντα - η ευθύνη για το γεγονός ότι η μονάδα 2 του Λαυρίου, δεν απέδωσε την απαραίτητη ισχύ με αποτέλεσμα το σύστημα να οδηγηθεί σε κατάσταση ανάγκης και στο ΔΕΣΜΗΕ γιατί δεν προέβη σε άμεση αποκοπή φορτίων (ελεγχόμενες διακοπές ρεύματος) προκειμένου να σταθεροποιηθεί η τάση.

Ενοχος η πολιτική «απελευθέρωσης»

Αυτό που πρέπει να υπογραμμιστεί είναι ότι την ώρα που σημειώθηκε το μπλακ άουτ, υπήρξε η μεγαλύτερη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος όλων των εποχών. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το σύστημα ηλεκτροδότησης να λειτουργεί σε οριακό σημείο, και οποιοδήποτε πρόβλημα, έστω και μικροβλάβη θα προκαλούσε σημαντικά προβλήματα. Ομως η μη συντήρηση των δικτύων και ο περιορισμός των αναγκαίων επενδύσεων, προκειμένου η ΔΕΗ να μοιράζει κέρδη στους «θεσμικούς επενδυτές», δημιούργησαν πληθώρα σημαντικών προβλημάτων.

Σύμφωνα με το πόρισμα, στις 12 Ιούλη σημειώθηκαν οι εξής σοβαρές βλάβες στην περιοχή της Αττικής: α) Βλάβη ενός από τα τέσσερα κυκλώματα γραμμής 150KV Λαυρίου - Παλλήνης, β) βλάβη δύο καλωδίων 150KV ΑΗΣ Αγ. Γεωργίου - Πειραιάς και ΑΗΣ Α.Γ. - Καλλιθέα γ) Βλάβη ενός από τα τέσσερα κυκλώματα 150KV ΑΗΣ Α.Γ. Κουμουνδούρου στο καλωδιακό σύστημα ΑΗΣ Α.Γ. - Κερατσίνι. Πέρα από αυτές τις βλάβες, δεν είχαν υλοποιηθεί τα απαραίτητα έργα ενίσχυσης του δικτύου: α) οι ΑΜΣ (αυτόματοι μετασχηματιστές) που θα τοποθετούνται στα ΚΥΤ Παλλήνης και Αγ. Στεφάνου και β) δεν είχε εγκατασταθεί ένας αριθμός από συστοιχίες πυκνωτών. Οπως αναφέρεται στο πόρισμα, η επισκευή των παραπάνω βλαβών ήταν δύσκολη «λόγω κυρίως έλλειψης των αναγκαίων διαθέσιμων συνεργείων, ενώ στην περίπτωση της γραμμής 150KV Λαυρίου - Παλλήνης, διαπιστώθηκε, έλλειψη ανταλλακτικών»!

Καμιά αμφιβολία δε χωράει ότι όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της απελευθέρωσης της αγοράς και της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Συνέπεια αυτών των πολιτικών επιλογών (απελευθέρωση- ιδιωτικοποίηση που εφάρμοσαν οι κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει να υπηρετεί η κυβέρνηση της ΝΔ) ήταν να μη γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις και να μειωθεί δραστικά το προσωπικό, προκειμένου να αυξηθούν τα κέρδη της επιχείρησης και να πάρουν μεγαλύτερο μέρισμα οι μέτοχοι! Να λοιπόν που φτάσαμε στο σημείο να μην επαρκεί το τεχνικό προσωπικό!

Ρεύμα με το δελτίο;

Η παρούσα κυβέρνηση εγκαλεί το ΠΑΣΟΚ ότι άφησε το σύστημα ηλεκτροδότησης στην τύχη του. Και έτσι είναι. Οχι γιατί αδιαφόρησε, αλλά συνειδητά, προκειμένου - την κρίσιμη στιγμή - να παραδοθεί ο τομέας στους «σωτήρες» ιδιώτες. Η κυβέρνηση όμως της ΝΔ και ενώ αναγνωρίζει ότι η ηλεκτροδότηση της χώρας στηρίζεται στις εισαγωγές, αντί να προχωρήσει σε ένα επιστημονικά και με βάση τις πραγματικές ανάγκες της χώρας ενεργειακό σχεδιασμό, χρησιμοποιεί την κρίση για να ενισχύσει τους ιδιώτες. Η πρώτη πρόταση είναι η ενίσχυση του Νοτίου συστήματος με νέες ιδιωτικές μονάδες παραγωγής.

Μία άλλη και σοβαρά επικίνδυνη πρόταση είναι αυτή της ανάπτυξης αυτόματου συστήματος αποκοπής φορτίων (επιλεκτικές διακοπές) για την ταχύτερη και επιλεγμένη αποκοπή σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, δίχως να διακόπτονται οι παροχές σε κρίσιμους και ευαίσθητους χώρους για την κοινωνία και την οικονομία. Αυτό το σύστημα κρίνεται σημαντικό γιατί δε θα παρεμβάλλεται ο ανθρώπινος παράγοντας!

Με τις ασκούμενες πολιτικές, μετά από δεκαετίες εξηλεκτρισμού της χώρας, φτάσαμε στο σημείο να εξετάζεται και η εκ περιτροπής ηλεκτροδότηση! Αυτά είναι τα αποτελέσματα της απελευθέρωσης της αγοράς. Γι' αυτό λοιπόν σήμερα είναι επίκαιρη όσο ποτέ η πρόταση του ΚΚΕ για ενιαίο φορέα ενέργειας 100% στο δημόσιο που να καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ