Τρίτη 13 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Πούτιν για εξωτερική πολιτική της Ρωσίας

Ο Ρώσος Πρόεδρος Β. Πούτιν, όπως μεταδίδει το ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, αναφέρθηκε στην εξωτερική πολιτική της χώρας, μιλώντας στο κτίριο του ρωσικού ΥΠΕΞ στους Ρώσους πρέσβεις. Κύρια κατεύθυνση της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής είναι οι σχέσεις της χώρας με τις χώρες της Κοινοπολιτείας των Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ). Ο Πούτιν σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα «έγινε κατορθωτή η στροφή της πολιτικής στην κατεύθυνση των πραγματικών συμφερόντων της χώρας και των ανθρώπων μας» και πρόσθεσε πως «απομένει να συγκροτήσουμε μια ολοκληρωμένη μακροχρόνια στρατηγική σε αυτήν την κατεύθυνση».

Ο Ρώσος Πρόεδρος χαρακτήρισε ως «παραδοσιακή προτεραιότητα» τις σχέσεις της Ρωσίας με τα ευρωπαϊκά κράτη, σημειώνοντας την ίδια ώρα πως η διεύρυνση ΕΕ και ΝΑΤΟ δημιούργησε «νέα γεωπολιτική κατάσταση» στην Ευρώπη, τονίζοντας πως «άλλος δρόμος δεν υπάρχει από την ανάπτυξη ισότιμης συνεργασίας με ΕΕ και ΝΑΤΟ».

Ως «στρατηγική συνεργασία», χαρακτήρισε τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, ξεχωρίζοντας την κοινή αντιπαράθεση στη «διεθνή τρομοκρατία» και τη «στρατηγική σταθερότητα και έλεγχο των εξοπλισμών».

Τέλος, ο Πούτιν υπογράμμισε ότι «στις σημερινές συνθήκες όλο και περισσότερο σβήνουν τα σύνορα ανάμεσα στην εσωτερική κι εξωτερική πολιτική», καλώντας τους Ρώσους διπλωμάτες να βοηθήσουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ρωσικής οικονομίας, στη σημαντική αύξηση του ΑΕΠ και στην «ενσωμάτωση της Ρωσίας στο διεθνές οικονομικό σύστημα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ