Σάββατο 10 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ακύρωσε εξέταση επειδή δεν είχε να πληρώσει!

Το δημόσιο νοσοκομείο ζήτησε από άρρωστο γέροντα υπεύθυνη δήλωση ότι θα καταβάλει το κόστος, για να κάνει την εξέταση

Αρρωστος συνταξιούχος του ΙΚΑ ακύρωσε την εξέτασή του σε δημόσιο νοσοκομείο, επειδή δεν είχε τα 10 ευρώ για να την πληρώσει.

Τα στοιχεία του ηλικιωμένου και το νοσοκομείο είναι στη διάθεση της εφημερίδας. Δεν τα δημοσιεύουμε, γιατί δε θέλει ο ίδιος ο ασθενής. Ωστόσο, όμως, η περίπτωσή του καταδείχνει τη δραματική έκφραση της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας που προώθησε τόσα χρόνια το ΠΑΣΟΚ και ετοιμάζεται να επεκτείνει η κυβέρνηση της ΝΔ. Γι' αυτό και δημοσιεύουμε την περίπτωσή του χωρίς τα προσωπικά στοιχεία.

Ο συνταξιούχος του ΙΚΑ έκλεισε ο ίδιος ραντεβού σε δημόσιο νοσοκομείο για προχτές (8.7.2004 και ώρα 10 π.μ.) για εξέταση «οπτικού πεδίου». Οταν λοιπόν προσήλθε στο νοσοκομείο πήρε παραπεμπτικό για το ταμείο, για να πληρώσει 10 ευρώ για την εξέταση, γιατί τόσο προβλέπει το ΠΔ 157/1991. Στη διαμαρτυρία του ηλικιωμένου ότι είμαι «ασφαλισμένος του ΙΚΑ» πήρε την απάντηση ότι το «ΙΚΑ δεν έχει σύμβαση με το νοσοκομείο». Ως «λύση» του πρότειναν να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση ότι κάποια στιγμή θα καταβάλει στο νοσοκομείο τα 10 ευρώ και να του κάνουν την εξέταση. Ο συνταξιούχος, όμως, προτίμησε να φύγει χωρίς να κάνει την εξέταση.

Οι υπάλληλοι ήταν «τυπικά εντάξει», γιατί αυτό είναι πια το καθεστώς. Οταν κάποιος ασφαλισμένος του ΙΚΑ προσέλθει στα δημόσια νοσοκομεία χωρίς παραπεμπτικό για εξετάσεις που γίνονται στις υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ τότε ο ασθενής αντιμετωπίζεται ως ιδιώτης και καταβάλει το αντίτιμο της εξέτασης, το οποίο ή θα επιβαρυνθεί ο ίδιος ή θα πάρει μέρος απ' αυτό αφού υποστεί ολόκληρη ταλαιπωρία:

  • Αν, σύμφωνα με εγκύκλιο του ΙΚΑ, η δαπάνη είναι μικρότερη από 100 ευρώ, τότε ο ασθενής μπορεί να την εισπράξει με απόφαση του διοικητικού διοικητή του οικείου υποκαταστήματος του ΙΚΑ και αφού ο ασθενής προσκομίσει στο υποκατάστημα την απόδειξη με τη δαπάνη και το βιβλιάριο ασθενείας.
  • Αν η δαπάνη ξεπερνά τα 100 ευρώ τότε ακολουθείται η διαδικασία της έκτακτης περίθαλψης. Δηλαδή, πρέπει να υπάρξει έγκριση του ελεγκτή γιατρού του ΙΚΑ και απόφαση του διοικητή.

Αλλά, όταν κάποιος ασφαλισμένος του ΙΚΑ μεταφερθεί ως επείγον περιστατικό στα δημόσια νοσοκομεία υπάρχει και τότε διαφοροποίηση στην κάλυψη των εξόδων του:

  • Σε περίπτωση που μετά τη μεταφορά του εισαχθεί στο κρατικό νοσοκομείο, τότε όλες οι εξετάσεις που κάνει πριν την εισαγωγή περιλαμβάνονται στο συνολικό κόστος των νοσηλίων που καταβάλλει το ΙΚΑ στο νοσοκομείο για τη νοσηλεία του ασφαλισμένου του.
  • Σε περίπτωση, όμως, που δεν εισαχθεί στο νοσοκομείο, τότε ο ασθενής πληρώνει για τις εξετάσεις το αντίστοιχο ποσό και ύστερα υποβάλλει τα δικαιολογητικά στο ΙΚΑ για να εισπράξει μόνο το 75%, πληρώνοντας απ' την τσέπη του το υπόλοιπο 25%.

Στις 20.5.2003 ο -τέως- υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας και ο -τέως- διοικητής του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριος ανακοίνωσαν μια δέσμη δέκα μέτρων για την «απλοποίηση των διαδικασιών και τη βελτίωση των υπηρεσιών Υγείας» μεταξύ των οποίων ήταν και η ανάληψη απ' το ΙΚΑ των εργαστηριακών και παρακλινικών εξετάσεων των ασφαλισμένων του, που προσφεύγουν ως επείγοντα περιστατικά στις εφημερίες των κρατικών και στρατιωτικών νοσοκομείων. Το ΙΚΑ ζήτησε απ' τα νοσοκομεία να υπογράψουν συμβάσεις για την κάλυψη των επειγόντων περιστατικών με διαφοροποιημένο - δηλαδή μεγαλύτερο - τιμολόγιο για ορισμένες εξετάσεις, αλλά η ανταπόκριση ήταν περιορισμένη.

Κατά τα άλλα «η υγεία είναι δημόσιο αγαθό και απέναντι στην αρρώστια και στο θάνατο οι πολίτες είναι ίσοι ή θα 'πρεπε να είναι ίσοι», όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ν. Κακλαμάνης (24.5.2004) ανακοινώνοντας ταυτόχρονα την έναρξη συνεργασίας των ολυμπιακών νοσοκομείων με τις ασφαλιστικές εταιρίες, την αναπροσαρμογή των ιατρικών πράξεων και αμοιβών και τη λειτουργία ιδιωτικών ιατρείων απ' τους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κόβουν παροχές και στέλνουν πελάτες στους επιχειρηματίες(2012-02-05 00:00:00.0)
Καρκινοπαθής «έκλεισε» ραντεβού για εξετάσεις μετά από 2 μήνες!(2011-10-05 00:00:00.0)
«Σκούπα» και στις ελάχιστες δωρεάν παροχές(2010-12-02 00:00:00.0)
Νέα χαράτσια στους ασθενείς(2010-09-28 00:00:00.0)
Καταδιώκει με μανία το δικαίωμα του λαού στην Υγεία!(2010-09-18 00:00:00.0)
Γενικευμένη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση(2010-08-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ