Εδώ και επτά χρόνια καμία πολεοδομική και χωρική μελέτη δεν έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με έρευνα του ΤΕΕ
Eurokinissi |
Αυθαίρετο πάνω στον αιγιαλό |
Σύμφωνα με την έρευνα αυτή επτά χρόνια μετά τη δημοσίευση του Νόμου 2508/97, η εικόνα του σχεδιασμού του χώρου σε επίπεδο Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΓΠΣ) και Σχεδίων Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ), μη συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, δείχνει τα εξής: Προκηρύχθηκαν μόλις 161 μελέτες σε σύνολο 910 Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλαδή για το 17% των ΟΤΑ της χώρας πλην Αττικής, ανατέθηκαν μόλις 78, δηλαδή το 48,5% των μελετών που προκηρύχτηκαν, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί καμιά!
Αυτή η τραγική διαπίστωση, μαζί με το γεγονός ότι ποτέ στη χώρα μας δεν έχει ακολουθηθεί μια ουσιαστική πολιτική γης και λαϊκής κατοικίας από τις κυβερνήσεις και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, εξηγεί γιατί ανθεί η αυθαίρετη δόμηση, την οποία σπεύδουν οι ίδιοι οι θύτες να εκμεταλλευτούν πολιτικά - προσφέροντας «φως, νερό, τηλέφωνο» - κάθε παραμονές εκλογών...
Σύμφωνα με άλλες διαπιστώσεις της ίδιας έρευνας έχουμε:
Σύμφωνα με την ίδια μελέτη οι βασικές αιτίες της τρομερής καθυστέρησης στην εκπόνηση των μελετών είναι: Η έλλειψη κατευθύνσεων και οδηγιών από τις αρμόδιες κεντρικές υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί. Στην απουσία οποιουδήποτε συντονισμού εκ μέρους της πλειονότητας των αρμόδιων Περιφερειακών Υπηρεσιών του ΥΠΕΧΩΔΕ. Στην έλλειψη προδιαγραφών για την εκπόνηση των απαιτούμενων ειδικών μελετών (γεωλογικές, περιβαλλοντικές). Στην έλλειψη προδιαγραφών ψηφιακών υποβάθρων και κωδικοποίησης των συμβολισμών των σχεδίων των μελετών.
Το ΤΕΕ για την άρση του αδιεξόδου, προτείνει, μεταξύ των άλλων: Την ίδρυση και λειτουργία «Παρατηρητηρίου» που θα παρακολουθεί και θα ενημερώνει για την πορεία του σχεδιασμού στον ελλαδικό χώρο. Τον καθορισμό των κριτηρίων και προτεραιοτήτων εκπόνησης των μελετών από την κεντρική υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ με την εκπόνηση από αυτήν κειμένου «κατευθύνσεων - οδηγιών» και σύνταξης ενιαίου τύπου προκήρυξης των μελετών. Την εξειδίκευση των προτεραιοτήτων από τις Περιφερειακές υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ κ.ά.