Πέμπτη 24 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Βοήθεια» από το ΝΑΤΟ ζητά ο Αλάουι

Κατοχικός στρατιώτης νεκρός μετά από επίθεση της ιρακινής αντίστασης

Associated Press

Κατοχικός στρατιώτης νεκρός μετά από επίθεση της ιρακινής αντίστασης
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Τη βοήθεια του ΝΑΤΟ, «επειγόντως», στον τομέα της «εκπαίδευσης των σωμάτων ασφαλείας» και της «παροχής τεχνικής βοήθειας», ζητά με επίσημη επιστολή του ο διορισμένος μεταβατικός πρωθυπουργός του Ιράκ. Ο Ιγιάντ Αλάουι βρέθηκε, χτες, στο στόχαστρο απειλών που αποδίδονται στο στέλεχος της «αλ Κάιντα», Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, αλλά εμφανίστηκε καθησυχαστικός, εκτιμώντας ότι «αυτές οι απειλές είναι αναμενόμενες».

Στις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ έχει διανεμηθεί, ήδη, αντίγραφο της επιστολής του Ιρακινού μεταβατικού πρωθυπουργού και όπως δήλωναν πηγές της Συμμαχίας, το ζήτημα αναμένεται να τεθεί στη Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης, το Σαββατοκύριακο. Οι ίδιες πηγές, πάντως, καθιστούσαν σαφές ότι δε διατυπώνεται αίτημα αποστολής ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στο Ιράκ.

Στο μεταξύ, ο ίδιος ο Αλάουι δε σχολίασε, χτες, καθόλου την επιστολή προς το ΝΑΤΟ. Επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στο ηχογραφημένο μήνυμα που μετέδωσε ισλαμική ιστοσελίδα, το οποίο αποδίδεται στον αλ Ζαρκάουι. Η φωνή του μηνύματος αποκαλεί τον Αλάουι «σύμβουλο του κακού, πράκτορα των Αμερικανών και υποκριτή» και απειλεί να δολοφονήσει τον «Καρζάι του Ιράκ». Ο διορισμένος μεταβατικός πρωθυπουργός χαρακτήρισε «αναμενόμενη» την εκτόξευση απειλών κατά της ζωής του «από όσους σήμερα κυνηγάμε και, σίγουρα, κάποια στιγμή θα συλλάβουμε και θα τιμωρήσουμε».

Παρά την «ψυχραιμία» του Αλάουι, οι κατοχικές δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή και σειρά επιπλέον μέτρων ασφαλείας λαμβάνονται σε όλες τις «επικίνδυνες» περιοχές. Ανώτεροι Ιρακινοί αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι οι απειλές αυτές λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη.

Νέο μακελειό στη Φαλούτζα

Στο πλαίσιο, προφανώς, αυτών των «επιπλέον μέτρων», αμερικανικά αεροσκάφη σφυροκοπούσαν, επί ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας, κτίριο στην πόλη Φαλούτζα, με τον ισχυρισμό ότι αποτελεί κρησφύγετο μαχητών που πρόσκεινται στον αλ Ζαρκάουι και στην «αλ Κάιντα». Αργότερα, ανακοίνωσαν ότι σκοτώθηκαν 20 «ξένοι μαχητές».

Εντούτοις, αυτόπτες μάρτυρες, αλλά και πηγές προσκείμενες στην ιρακινή δύναμη που ελέγχει την πόλη, υποστήριζαν ότι το σύνολο των θυμάτων ήταν άμαχοι και ότι δεν υπάρχουν πυρήνες «ξένων μαχητών ή της αλ Κάιντα» στην πόλη. Το ίδιο, ακριβώς, είχαν υποστηρίξει, και πριν από τρία 24ωρα, όταν, πάλι, με τη δικαιολογία του «αλ Ζαρκάουι», είχε βομβαρδιστεί σπίτι στη Φαλούτζα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες άμαχοι.

Στη Βαγδάτη, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη την ώρα που περνούσε αμερικανική αυτοκινητοπομπή, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 Ιρακινοί. Στη Βασόρα, 2 Ιρακινές αδελφές δολοφονήθηκαν από αγνώστους ενώ επέστρεφαν στο σπίτι τους από τη δουλιά τους. Και οι δύο εργάζονταν στην αμερικανική εταιρία ανοικοδόμησης «Bechtel».

Τέλος, όπως ανακοινώθηκε, επαναλήφθηκαν, χτες, αν και με αργούς ρυθμούς, οι εξαγωγές ιρακινού πετρελαίου από το Κιρκούκ προς τον τουρκικό σταθμό μεταφόρτωσης του Τσεϊχάν, οι οποίες είχαν διακοπεί εντελώς τις τελευταίες εβδομάδες μετά από αλλεπάλληλες δολιοφθορές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ