Τετάρτη 23 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
«Μπαλώνει τρύπες» της προηγούμενης κυβέρνησης

Καταψηφίζει το ΚΚΕ, γιατί διαιωνίζει, με ασήμαντου χαρακτήρα παραλλαγές, την ίδια πολιτική της ιδιωτικοποίησης και της υποβάθμισης της εκπαίδευσης που εφάρμοζε και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και έχουν προαποφασιστεί στην ΕΕ

Ξεκίνησε χτες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, με το οποίο ανάμεσα στα άλλα καταργούνται οι πανελλήνιες εξετάσεις της Β΄ Λυκείου, μειώνονται τα εξεταζόμενα μαθήματα και ρυθμίζονται θέματα πρόσληψης των εκπαιδευτικών και ίδρυσης νέων τμημάτων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Πρόκειται για το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ για την παιδεία και από τις διατάξεις του επιβεβαιώνεται η πρόθεσή της να συνεχίσει και να επεκτείνει την αντιεκπαιδευτική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης. Ερχεται να διαιωνίσει την ίδια πολιτική της ιδιωτικοποίησης και της υποβάθμισης της εκπαίδευσης, «μπαλώνοντας τρύπες», όπως χαρακτηριστικά είπε στην ομιλία του ο εισηγητής του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης.

Αναφερόμενος στα νέα τμήματα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, τόνισε ότι η ίδρυσή τους θα έπρεπε να ανοίγει νέους ορίζοντες στη γνώση και όχι να αποτελεί μια απλή διευθέτηση. Λείπει, είπε, η φιλοσοφία της ίδρυσής τους, δεν αναφέρεται τίποτα για τον κρίσιμο τομέα της έρευνας, που τόσο σημαντικός είναι για την τριτοβάθμια εκπαίδευσης, ενώ δε λύνει και τα επαγγελματικά θέματα των αποφοίτων.

Οσον αφορά τους διορισμούς των εκπαιδευτικών, ο Γ. Χουρμουζιάδης παρατήρησε ότι διαιωνίζεται η άσχημη κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την κατάργηση της επετηρίδας διορισμών. Αυτό που χρειάζεται, είπε, είναι η αναβάθμιση των σπουδών στα πανεπιστήμια και η επαναφορά της επετηρίδας, η οποία θα αποτελεί αλάνθαστο κριτήριο διορισμού εκπαιδευτικών.

Σχετικά με την κατάργηση των πανελλήνιων εξετάσεων στη Β΄ Λυκείου και τη μείωση σε έξι των εξεταζόμενων μαθημάτων στη Γ΄ Λυκείου, που δεν επηρεάζει σε τίποτα ουσιαστικά το υπάρχον αποκρουστικό οικοδόμημα, παρατήρησε ότι διατηρούνται οι εξετάσεις και συνεχίζεται το «μεροκάματο του τρόμου». Καταλήγοντας, είπε ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο.

Η υπουργός Παιδείας, Μ. Γιαννάκου, υπερασπιζόμενη το νομοσχέδιό της, είπε ότι με αυτό ρυθμίζονται εκκρεμότητες που υπήρχαν από την προηγούμενη κυβέρνηση και έπρεπε να λήξουν, γιατί υπάρχει «συνέχεια του κράτους». Υποσχέθηκε ότι την επόμενη σχολική χρονιά θα προσληφθούν περίπου 10.000 εκπαιδευτικοί και είπε ότι θα ξεκινήσει ευρύτατος διάλογος για την καθιέρωση της υποχρεωτικής 12χρονης εκπαίδευσης που αποτελεί προγραμματική εξαγγελία της ΝΔ.

Κατά του νομοσχεδίου, με το σκεπτικό ότι είναι πρόχειρο και αποτελεί συρραφή άσχετων διατάξεων, τάχθηκαν η Σ. Ράπτη εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και ο Α. Αλαβάνος του ΣΥΝ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ