Στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων σήμερα το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας
Ξεκινά σήμερα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση για το σχέδιο νόμου «Ρύθμιση Θεμάτων όλων των εκπαιδευτικών Βαθμίδων», μέσα από το οποίο γίνεται φανερή η πρόθεση της κυβέρνησης να διαιωνίσει, με ασήμαντου χαρακτήρα παραλλαγές, την πολιτική της ιδιωτικοποίησης και υποβάθμιση της εκπαίδευσης.
Το νομοσχέδιο, εκτός από την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων στη Β` Λυκείου από την ερχόμενη σχολική χρονιά και τη μείωση στη Γ` Λυκείου, από 9 σε 6, των εξεταζόμενων μαθημάτων από τη μεθεπόμενη, περιλαμβάνει μέτρα που διατηρούν την ομηρία και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις στην εκπαίδευση.
Στο νομοσχέδιο εμπεριέχονται επίσης διατάξεις, που δείχνουν σαφώς την πρόθεση της ΝΔ να συνεχίσει και να προχωρήσει παραπέρα τις αντιεκπαιδευτικές επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης. Ετσι, θεσμοθετεί τα νέα τμήματα χωρίς τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις, στο πλαίσιο της «διεύρυνσης της ανώτατης εκπαίδευσης» και κάνει μια σειρά τυπικού χαρακτήρα παρεμβάσεις σε θέματα της ανώτατης εκπαίδευσης που έχουν ήδη αποφασιστεί.
Το ζήτημα του νομοσχεδίου απασχόλησε τη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ και η συζήτηση ανέδειξε τη νέα διαχειριστική πλειοψηφία (ΠΑΣΚ - Συνεργασία - Παρέμβαση). Αφού διέγραψαν - μετά από απαίτηση της ΠΑΣΚ - την αντιεκπαιδευτική πολιτική του ΠΑΣΟΚ την οποία συνεχίζει η ΝΔ, οι δυνάμεις αυτές εστίασαν την κριτική τους στην έλλειψη διαλόγου, στις ασάφειές του και προβάλλουν βελτιωτικά αιτήματα στη λογική του νομοσχεδίου. Ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ ΔΕΕ τόνισε ότι οι ρυθμίσεις διατηρούν τον πυρήνα των αντιεκπαιδευτικών νόμων 2525 και 2640 χωρίς να λύνονται τα προβλήματα που δημιούργησε αυτή η πολιτική. Απέναντι στις προτεινόμενες ρυθμίσεις, η ΕΣΑΚ ΔΕΕ πρόβαλε την ανάγκη για μόνιμο αποκλειστικά εκπαιδευτικό προσωπικό, επιμόρφωση μέσα από πανεπιστημιακές παιδαγωγικές σχολές, κατάργηση των πανελλαδικών και στη Γ` Λυκείου, κατάργηση του διπλού σχολικού δικτύου λυκείου - ΤΕΕ και πρότεινε κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο.