Πέμπτη 20 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ
Ταξικό, αγωνιστικό, ενωτικό προσκλητήριο για Μέτωπο Αντίστασης

Ηφετινή Πρωτομαγιά βρίσκει την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα μπροστά σε νέα και σοβαρά καθήκοντα. Η νεοεκλεγμένη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει με περισσότερη ένταση την επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων του λαού μας, θα συνεχίσει τον ίδιο δρόμο της υποτέλειας και του ραγιαδισμού απέναντι στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων και τους μηχανισμούς της.

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες ο ρόλος του ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ μεγαλώνει και το ειδικό του βάρος αυξάνεται. Στον ένα χρόνο που πέρασε από την ίδρυση και την ενεργό παρουσία του ΠΑΜΕ στη συνδικαλιστική και κοινωνική ζωή, με τη δράση του ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στα Βαλκάνια, την πάλη για την επιβίωση των ανέργων (Εύβοια και αλλού), την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των σεισμοπαθών, τις αντιαμερικανικές διαδηλώσεις του φθινοπώρου, την αντίθεσή του στις ιδιωτικοποιήσεις, την αποκάλυψη του ρόλου της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, καταγράφτηκε ως η ταξική έπαλξη, ως η αγωνιστική ελπίδα όλων των απλών ανθρώπων της δουλιάς.

Το ΠΑΜΕ από την περσινή Πρωτομαγιά και μέχρι σήμερα, με τις θέσεις, τις προτάσεις και πρωταρχικά με τη δράση του αναδείχνει τις δυο γραμμές που αντιπαρατίθενται και συγκρούονται μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Από τη μια η γραμμή του ΠΑΜΕ, γραμμή ταξική, ανυπακοής και αντίστασης απέναντι στους μονόδρομους του κεφαλαίου, στις πολιτικές της κυβέρνησης και του ΣΕΒ, και από την άλλη η γραμμή του κατήφορου και της κατρακύλας, που στηρίζουν και ακολουθούν οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ με την κοινή στάση των ηγεσιών των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΑΠ (ΣΥΝ).

Η γραμμή αυτών των πλειοψηφιών είναι επικίνδυνη για το λαϊκό κίνημα και το ΠΑΜΕ θα εντείνει τον αγώνα του μέχρι να την απογυμνώσει ολοκληρωτικά στις συνειδήσεις των εργατοϋπαλλήλων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Αυτή τη γραμμή κατέθεσαν όλες αυτές οι δυνάμεις στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, που συνεδρίασε και συζήτησε για την εργατική Πρωτομαγιά. Οι επικεφαλής των τριών παρατάξεων ευθυγραμμίστηκαν στις επιθέσεις τους απέναντι στο ΠΑΜΕ με το δήθεν επιχείρημα της «ενότητας»!!!

Αυτοί που στους αγώνες της «Ολυμπιακής», των ΗΛΠΑΠ, των οικοδόμων, των συνταξιούχων, των ναυτεργατών «σαλαμοποιούν», αποσυντονίζουν, πολυδιασπούν τη δράση τμημάτων της εργατικής τάξης... κόπτονται για «ενότητα».

Αυτοί που από κοινού ψήφισαν τις αποφάσεις των συνεδρίων, το λεγόμενο ευρωπαϊκό προσανατολισμό της ΓΣΕΕ, τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, που πίνουν στην «υγεία» του Ντ' Αλέμα, του Μπλερ και της σοσιαλδημοκρατίας, για ποια «ενότητα» άραγε κόπτονται; Στην ουσία θέλουν να γίνουμε «όλοι μαζί» συνένοχοι, συνυπεύθυνοι. «Ενωμένοι» στη γραμμή της συναίνεσης, τελικά ενωμένοι στον κατήφορο. Τονίσαμε και χτες στην ΕΕ της ΓΣΕΕ ότι αυτού του είδους η ενότητα είναι επικίνδυνη για την εργατική τάξη και τα συμφέροντά της. Είναι αδιέξοδη για το κίνημα και θα το κρατά στο φαύλο κύκλο της αναξιοπιστίας, της ανυποληψίας, του εκφυλισμού.

Το ΠΑΜΕ εκφράζει και υποστηρίζει τη γραμμή της ΕΝΟΤΗΤΑΣ στην ΤΑΞΙΚΗ, ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ κατεύθυνση. Θέλουμε την ΕΝΟΤΗΤΑ στην αντίσταση, στην αντεπίθεση, στη διεκδίκηση για να ανέβει η εργατική τάξη λίγο ψηλότερα.

Και οι τρεις συνδικαλιστικές αυτές ηγεσίες πρότειναν χτες μια «κοινή συγκέντρωση» σε κάθε πόλη, όπου, όπως είπαν, θα είχε τη... δυνατότητα ο κάθε ομιλητής να πει... ελεύθερα τις απόψεις του! Δηλαδή να συγκεντρώσει το ΠΑΜΕ τους εργατοϋπαλλήλους για να ακούσουν ομιλίες που θα περιγράφουν και θα προβάλλουν τις θεωρίες περί παραγωγικότητας, ανταγωνιστικότητας, «παγκοσμιοποίησης», ευρω-οραμάτων, που θα υμνούν την κυβέρνηση και θα ερμηνεύουν τον ψευτορεαλισμό της συναίνεσης. Που θα προσπαθούν να εξηγήσουν στους συγκεντρωμένους τα δήθεν οφέλη από την υποτέλεια στο ΝΑΤΟ και την ΟΝΕ. Για να γυρίσουν έτσι οι διαδηλωτές στα σπίτια τους με περισσότερη σύγχυση και μεγαλύτερη απογοήτευση!

Μάλιστα η ΑΠ (ΣΥΝ) προχώρησε ακόμη περισσότερο, δηλώνοντας ότι «εμείς υπό την αιγίδα του ΠΑΜΕ δεν πάμε στην Πρωτομαγιά» και προτείνοντας ταυτόχρονα στην ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ να προκηρύξουν 24ωρη απεργία για την Πρωτομαγιά. Πέρα από τα στοιχεία των αυταπατών, η πρόταση αυτή τουλάχιστον αγνοεί ότι μια απεργία που θα κηρύξουν αυτές οι δυνάμεις από μόνη της υπονομεύεται, είναι καταδικασμένη σε αποτυχία και παράλληλα δίνει αγωνιστικό άλλοθι τόσο στην ΠΑΣΚΕ όσο και στη ΔΑΚΕ. Τελικά καταλήγει μια εκφυλιστική ενέργεια που λειτουργεί σε όφελος όλων όσοι θέλουν ένα κίνημα αιχμάλωτο στην τροχιά του κοινωνικού διαλόγου.

Και ενώ η ηγεσία της ΑΠ (ΣΥΝ) χτες το πρωί πρότεινε να συναποφασίσουν με την ΠΑΣΚΕ απεργία, ενώ το μεσημέρι συμφωνούσε με τη ΔΑΚΕ για το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, αργά το βράδυ τους εγκατέλειψε και απευθύνθηκε στο ΚΚΕ, στο ΔΗΚΚΙ και την ΑΚΟΑ! Οι στόχοι τους προφανείς. Να υπονομεύσουν το ΠΑΜΕ και να δυσκολέψουν τις πρωτοβουλίες του για ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς. Λογαριάζουν χωρίς το ξενοδόχο. Τέτοιου είδους και τέτοιας ποιότητας τακτικισμοί είναι καταδικασμένοι σε αποτυχία.

Από την πλευρά μας, καταθέσαμε και χτες την απόφαση του ΠΑΜΕ και κάναμε έκκληση, που επαναλαμβάνουμε και σήμερα, προς όλα τα σωματεία, τους εκλεγμένους συνδικαλιστές και τις επιτροπές αγώνα να έρθουν μαζί με το ΠΑΜΕ για να οργανώσουμε τις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις με μαζικότητα, μαχητικότητα και περιεχόμενο, που θα αντανακλά τις αγωνίες και τα οράματα, τις ανάγκες και τα προβλήματα της πλειοψηφίας των εργαζομένων.


Του Γιώργου ΜΑΥΡΙΚΟΥ*
*Ο Γιώργος Μαυρίκος είναι μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της διοίκησης της ΓΣΕΕ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ