Σάββατο 5 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΕ - ΟΤΕ
Η αποθέωση της συναίνεσης

Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ «σπρώχνουν» για την εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου 3029 και την προώθηση της ανταγωνιστικότητας σε βάρος εργαζομένων και συνδρομητών

Απ' αυτό το σύνθημα μας χωρίζει μια δεκαετία. Για την πλειοψηφία της ΟΜΕ - ΟΤΕ, που τώρα υμνεί την ανταγωνιστικότητα,ήταν μόλις ένα βήμα...
Απ' αυτό το σύνθημα μας χωρίζει μια δεκαετία. Για την πλειοψηφία της ΟΜΕ - ΟΤΕ, που τώρα υμνεί την ανταγωνιστικότητα,ήταν μόλις ένα βήμα...
Σε κλίμα συναίνεσης εκπρόσωποι της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ και ο πρόεδρος του ΟΤΕ, Π. Βουρλούμης, επιβεβαίωσαν ότι θα συνεχίσουν την «άψογη» συνεργασία τους για την ένταση της επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων και στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» το ξεζούμισμα των συνδρομητών του. Μοναδική «παραφωνία» ο λόγος του ΚΚΕ, που στην ομοφωνία της ανταγωνιστικότητας αντέτεινε τα συμφέροντα των εργαζομένων και τα δικαιώματά τους.

Ολα αυτά κατά την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον ΟΤΕ (ΟΜΕ - ΟΤΕ), το βήμα του οποίου ήταν ανοιχτό για κάθε εκπρόσωπο του κοινωνικοεταιρισμού. Ομως, όταν οι συμβασιούχοι που εργάζονται στις εταιρίες του Ομίλου ζήτησαν το λόγο, η πλειοψηφία του προεδρείου τους αντιμετώπισε απαξιωτικά. Και έπρεπε να λιποθυμήσει μία συμβασιούχος, για να τους δώσουν τελικά το λόγο, για πέντε λεπτά!

Ο υφυπουργός Εργασίας Ν. Αγγελόπουλος εξήρε την «πολύ καλή δουλιά» που έκανε ο προκάτοχός του από το ΠΑΣΟΚ, Ρ. Σπυρόπουλος, αλλά συμπλήρωσε ότι «δυστυχώς δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα ο νόμος 3029». Ο γνωστός αντιασφαλιστικός νόμος του Ρέππα, που, μεταξύ άλλων, οδηγεί στην ένταξη του ταμείου κύριας ασφάλισης (ΤΑΠ ΟΤΕ) στο ΙΚΑ, με αρνητικές συνέπειες, αφού το ταμείο φέρει μαζί του ένα έλλειμμα περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ ανά έτος, που σήμερα καλύπτεται από το κράτος και με την ένταξη την ευθύνη κάλυψής του θα φέρνει το ΙΚΑ. Ενώ οι συγκριτικά πιο υψηλές συντάξεις του ΤΑΠ ΟΤΕ από το ΙΚΑ αναμένεται να μειωθούν διά της εξίσωσης - ισοπέδωσης. Ακόμα, ως αποτέλεσμα του συγκεκριμένου νόμου, έχει δρομολογηθεί η δημιουργία Επαγγελματικού Ταμείου - με την έγκριση της πλειοψηφίας της ΟΜΕ - ΟΤΕ - που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης.

Ο πρόεδρος του ΟΤΕ, Π. Βουρλούμης, υπερθεμάτισε για την πορεία ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ, λέγοντας ότι αποτελεί πισωγύρισμα ο δημόσιος ΟΤΕ και στη συνέχεια ζήτησε τη συνεργασία των εργαζομένων γι' αυτό. Για να τον συμπληρώσει ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Πρωτόπαππας, που κάλεσε τη διοίκηση του ΟΤΕ και τους εργαζόμενους να συνεργαστούν ώστε να εφαρμοστεί η αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική.

Το κλίμα «χάλασε» ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Δ. Αγκαβανάκης, που κατήγγειλε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το ξεπούλημα του ΟΤΕ και τις επιπτώσεις που έχει στα δικαιώματα των εργαζομένων. Ανέδειξε τον αντεργατικό χαρακτήρα του αντιασφαλιστικού νόμου, κατήγγειλε τον εμπαιγμό των συμβασιούχων και τόνισε ότι η θέση του ΚΚΕ είναι άμεση μονιμοποίηση για όλους. Τέλος, κατέδειξε τις ευθύνες του ΣΥΝ, που μαζί με τα άλλα δύο κόμματα συμπορεύεται στη λογική του ευρωμονόδρομου και κάλεσε τους εργαζομένους να καταδικάσουν την αντεργατική πολιτική της ΕΕ και τα κόμματα που τη στηρίζουν.

Το διπλό πρόσωπο του ΣΥΝ έδειξε ο Π. Λαφαζάνης, λέγοντας ότι το κόμμα του είναι αντίθετο με την ένταξη του ΤΑΠ ΟΤΕ στο ΙΚΑ, τη στιγμή που η «Αγωνιστική Συνεργασία», η συνδικαλιστική παράταξη του κόμματος στον ΟΤΕ, έχει ψηφίσει υπέρ της ένταξης και της δημιουργίας Επαγγελματικού Ταμείου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ