Πέμπτη 27 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ουσιαστική η παρέμβαση του ΚΚΕ σε όλα τα μέτωπα πάλης

Σε συγκέντρωση στην Αγία Παρασκευή μίλησε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ χαιρέτισε και ο Θέμος Στοφορόπουλος

«Η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ είχε τις περισσότερες παρεμβάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο από όλες τις άλλες δυνάμεις (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ) παρά τις αντίξοες συνθήκες, τον περιορισμένο χρόνο παρέμβασης και το μικρό αριθμό ευρωβουλευτών». Τα παραπάνω τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, καλώντας τους συγκεντρωμένους χτες το βράδυ στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής να υπερψηφίσουν το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση. Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε και ο πρέσβης επί τιμή, Θέμος Στοφορόπουλος, μέλος της Επιτροπής Στήριξης του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές.

«Ορισμένοι - σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ο Δ. Κουτσούμπας - ισχυρίζονται ότι το ΚΚΕ, ως κόμμα που εναντιώνεται στην ΕΕ, δεν μπορεί να έχει ουσιαστική παρέμβαση στο Ευρωκοινοβούλιο και στα άλλα μέτωπα πάλης. Εμείς λέμε ότι τόσα χρόνια μετά, έπειτα από τόσες εκλογικές αναμετρήσεις που έχουν γίνει για ευρωκοινοβούλια, αυτή η άποψη στερείται στοιχειώδους σοβαρότητας. Γιατί η εμπειρία όλων λέει ότι ακριβώς επειδή δεν έχουμε καμιά αυταπάτη για το χαρακτήρα και τους στόχους της ΕΕ, επειδή δεν έχουμε καμιά ροπή συμφιλίωσης μαζί της, ακριβώς γι' αυτό παρακολουθούμε στενά, από κοντά, όλες τις εξελίξεις, από τα μέσα, ενημερώνουμε γι' αυτές τον ελληνικό λαό και προσπαθούμε να οργανώσουμε μέτωπα αντίστασης.

Για παράδειγμα, όλες οι αντιλαϊκές αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής εξειδικεύονταν μέσα από κανονισμούς, οδηγίες και ψηφίσματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Από τον τρόπο που ψήφιζαν οι ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων φαίνεται είτε η συμπόρευση στήριξης του αντιδραστικού ευρωπαϊκού οικοδομήματος είτε όχι. Ψήφισαν π.χ. όλοι τους το σχέδιο ευρωσυντάγματος, τη δημιουργία του ευρωστρατού, του ευρώ, τη διεύρυνση της φτώχειας, την ΚΕΠΠΑ, την αναθεώρηση της ΚΑΠ, τις αναδιαρθρώσεις - ιδιωτικοποιήσεις κ.ά. Τόσο οι του ΠΑΣΟΚ, όσο και οι της ΝΔ, ενώ οι του ΣΥΝ ή δεν έπαιρναν το λόγο, είτε απουσίαζαν στις περισσότερες ονομαστικές ψηφοφορίες. Συνολικά, πρέπει να πούμε ότι η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ είχε τις περισσότερες παρεμβάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο από όλες τις άλλες δυνάμεις (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ) παρά τις αντίξοες συνθήκες, τον περιορισμένο χρόνο παρέμβασης και το μικρό αριθμό ευρωβουλευτών. Αξιοποίησε όμως όλες τις δυνατότητες, εναντιώθηκε στους πολέμους, υπερασπίστηκε τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, της αγροτιάς, των ΕΒΕ, των γυναικών, της νεολαίας, ανέδειξε προβλήματα περιοχών, εξέφρασε τη διεθνιστική αλληλεγγύη του Κόμματος σε διωκόμενους αγωνιστές, μέσα σε ένα αντιδραστικό περιβάλλον, όπως είναι το Ευρωκοινοβούλιο.

Ολοι αυτοί που δεν αναγνωρίζουν στο ΚΚΕ τις προσπάθειές του να προλάβει αρνητικές επιπτώσεις, να μετριάσει με την πάλη του τις αρνητικές συνέπειες, είναι οι ίδιοι που δε θέλουν και το πιο απλό, ούτε καν κριτική δηλαδή, αποκάλυψη για το τι σημαίνει και τι δε σημαίνει ΕΕ. Θέλουν να έχουν την άνεσή τους να καλλιεργούν στον ελληνικό λαό αυταπάτες, συνθήκες άγνοιας για το χαρακτήρα και τους πραγματικούς στόχους της ΕΕ.

Η καταδίκη της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ πρέπει να εκφραστεί στη μάχη των ευρωεκλογών, αναδρομικά για την πολιτική τους στην ΕΕ και στην Ελλάδα, αλλά και προληπτικά γι' αυτό που έρχεται από την ΕΕ σε βάρος του λαού μας, όλων των λαών. Να επικριθεί η πολιτική της ευρω-υποταγής στο όνομα της αριστερής ανανέωσης του ΣΥΝ και των "ΣΥΝ αυτώ"».

Ο Θέμος Στοφορόπουλος

Ο Θ. Στοφορόπουλος, αφού αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά της ΕΕ από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, τόνισε: «Αντιδραστική και ιμπεριαλιστική η ΕΕ αναμένει από όλα τα μέλη της, δηλαδή και από την Ελλάδα, να μετέχουν στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, παρέχοντας στρατιωτικές δυνάμεις τους, δηλαδή παιδιά του λαού τους, αλλά και έδαφός τους ως εφαλτήριο». Μιλώντας για τον δήθεν ανταγωνισμό Γαλλίας και Βρετανίας επισήμανε πως: «Συχνά πρόκειται για αντίθεση εικονική και εξαργυρώσιμη». Και ο ομιλητής κατέληξε αναφερόμενος στο Κυπριακό και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο: «Η πραγματικότητα είναι ακριβώς αντίθετη από αυτή που θέλουν να μας παρουσιάσουν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΣΥΝ. Οχι μόνο δε θέλει η ΕΕ να τηρήσει δίκαια στάση, αλλά και πιέζει για διχοτόμηση στην Κύπρο και για μόνιμη υποδούλωσή της. Πιέζει η ΕΕ και για την ακύρωση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ