Σάββατο 22 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
Τηλεόραση
«... Είμ' εργάτης τιμημένος»

Στον Σμυρνιό συνθέτη και πρωτοπόρο της ελληνικής δισκογραφίας Παναγιώτη Τούντα είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Ποιητική Αδεία», που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης, την Κυριακή, από 6 έως 8 μ.μ., στον «902 Αριστερά στα FM».

Ο Παναγιώτης Τούντας γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1867 και ήρθε στην Αθήνα το 1923. Καταγόταν από πλούσια οικογένεια και έτσι είχε τη δυνατότητα να αφοσιωθεί αποκλειστικά στη μουσική. Συμμετείχε στη σπουδαία μικρασιατική ορχήστρα «Σμυρναίικη Εστουδιαντίνα», του Σιδέρη, που έμεινε γνωστή με το όνομα «Τα Πολιτάκια». Μαζί του συμμετείχαν μουσικοί όπως ο Βαγγέλης Παπάζογλου και ο Σπύρος Περιστέρης. Ο Τούντας ταξίδεψε σε πολλές χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Ευρώπης. Μέχρι το 1935 μαζί με τον Βαγγέλη Παπάζογλου στάθηκαν οι στυλοβάτες του λαϊκού μας τραγουδιού, χαράζοντας νέα πορεία.

Το 1924 ηχογράφησε στην Ελλάδα το πρώτο του τραγούδι με τίτλο «Η Σμυρνιά», ενώ την ίδια χρονιά ανέλαβε τη διεύθυνση του ελληνικού τμήματος της «Odeon». Από το 1931 και μετά ανέλαβε τη διεύθυνση της «Columbia». Ο Π. Τούντας υπήρξε κορυφαίος δημιουργός με μεγάλη ποικιλία στο θεματικό περιεχόμενο των τραγουδιών του.

Ενα από αυτά, η «Βαρβάρα», σημάδεψε την πορεία του λαϊκού τραγουδιού, καθώς οι στίχοι, που περιείχαν παραπάνω από σαφή - αν και ευφυώς καλυμμένα - σεξουαλικά υπονοούμενα, θεωρήθηκαν από τον φασίστα Μεταξά ότι θίγουν την κόρη του που είχε αυτό το όνομα. Το τραγούδι απαγορεύτηκε, χωροφύλακες γύριζαν και έσπαζαν χιλιάδες δίσκους και βρέθηκε η αφορμή για να επιβληθεί η Επιτροπή Λογοκρισίας, η οποία «έκοβε» όχι μόνο στίχους αλλά και τη μουσική πολλών τραγουδιών, καθώς στον «Γ΄ Ελληνικό Πολιτισμό», των Αγγλων, του Μεταξά και του βασιλιά Γεωργίου Β΄ δεν είχε θέση η «Ανατολή» και ό,τι τη θύμιζε.

Γιώργος Μπάτης, Ανέστης Δελιάς, Γιοβάν Τσάους - που φημολογείται ότι μάλλον δική του ήταν η «Βαρβάρα» αλλά ανέλαβε την ευθύνη ο Τούντας ως πιο «ευυπόληπτος» μήπως και γλιτώσουν την καταδίκη - και Βαγγέλης Παπάζογλου αρνήθηκαν τη λογοκρισία και αποκλείστηκαν από τη δισκογραφία.

Ο Παναγιώτης Τούντας συνέχισε να ηχογραφεί μέχρι το κλείσιμο των δισκογραφικών εταιριών από τους ναζί το 1941. Ο μεγάλος συνθέτης πέθανε στις 23 του Μάη 1942.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ