Αντί για μέτρα συγκράτησης των τιμών οι υπουργοί δίνουν οδηγίες στις εταιρίες πώς να κερδίσουν περισσότερο...
Eurokinissi |
Την ώρα που ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωνε τα παραπάνω, ο υφυπουργός του Γ. Σαλαγκούδης... καθοδηγο-μανατζάροντας τους μεγαλοεπιχειρηματίες διατύπωνε την άποψη ότι οι εταιρίες πετρελαιοειδών μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτή τη «μίνι κρίση» για να κερδίσουν μεγαλύτερα μερίδια στην αγορά! Το σκεπτικό του Γ. Σαλαγκούδη είναι το εξής: Οι εταιρίες μπορούν να ρίξουν τις τιμές (σ.σ. προσωρινά βεβαίως) για να προσελκύσουν περισσότερους καταναλωτές και να κερδίσουν από την αύξηση της κατανάλωσης! Ομολογουμένως, πρόκειται για πρωτοποριακή ιδέα... Ο ίδιος, για μια ακόμη φορά, εμφανίστηκε ως ο υπέρμαχος της ελεύθερης αγοράς, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δε θα λάβει μέτρα προκειμένου να μην επηρεαστεί ο... υγιής ανταγωνισμός.
Χτες η τιμή του μπρεντ στο χρηματιστήριο του Λονδίνου κυμαινόταν στα 37 δολάρια το βαρέλι που αποτελεί μια από τις υψηλότερες τιμές όλων των εποχών. Οι υψηλές τιμές του αργού που διαμορφώνονται από τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες του κλάδου, δίνουν τη δυνατότητα για κερδοσκοπικά παιχνίδια στις πλάτες των καταναλωτών. Η αύξηση της τιμής του αργού, ακόμα και σε τέτοια επίπεδα, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα επίπεδα λιανικής πώλησης των καυσίμων.
Η κυβέρνηση βέβαια, «φωτογραφίζει» ως υπαίτιους για την κερδοσκοπία τους βενζινοπώλες, γι' αυτό άλλωστε ανέθεσε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού την πραγματοποίηση ελέγχων. Τα ακριβή όμως στοιχεία για τα ποιο είναι το περιθώριο κέρδους του κάθε εμπλεκόμενου κρίκου (διυλιστήρια, εταιρίες, βενζινοπώλες) στη διακίνηση των καυσίμων, διαφυλάσσονται ως επτασφράγιστα μυστικά. Είναι όμως γνωστά τα υπερκέρδη των διυλιστικών μονάδων, και των μεγάλων εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών.
Πάντως ένα είναι δεδομένο. Κάθε φορά που οι τιμές των καυσίμων ανατιμώνται σημαντικά, όποια και να είναι η αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, οι τιμές λιανικής δε «πέφτουν».