Σάββατο 6 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Εκατομμύρια οι πληγέντες από τον κυκλώνα

Πάνω από 1.500 οι νεκροί, χιλιάδες οι αγνοούμενοι

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Σωστικά συνεργεία προσπαθούν να σώσουν ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί

Associated Press

Σωστικά συνεργεία προσπαθούν να σώσουν ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί
Οι αρχές της Ινδίας καταβάλλουν αγωνιώδεις προσπάθειες να διανείμουν τρόφιμα στους πληγέντες από τον κυκλώνα που έπληξε τη χώρα την περασμένη Παρασκευή, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες κινδυνεύουν να χαθούν από λιμό. Επισήμως, ο αριθμός των νεκρών είναι 1.500 και «διαρκώς ανεβαίνει», σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων στην πρωτεύουσα, Νέο Δελχί. Εκατομμύρια ανθρώπων είναι αποκλεισμένοι και χρειάζονται απελπιστικά τροφή και καθαρό νερό.

Το οδικό δίκτυο έχει καλυφθεί από το νερό σε πολλές περιοχές -ελικόπτερα ρίχνουν μικρά πακέτα από τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, προκειμένου οι πληγέντες να μείνουν ζωντανοί για όσο περισσότερο χρόνο γίνεται. Στην πόλη - λιμάνι Παραντίπ, πεινασμένοι και εξαγριωμένοι κάτοικοι λεηλατούν ό,τι μπορούν να βρουν. Μέλος μιας οργάνωσης αρωγής είπε πάντως ότι «δεν μπορεί να τους κατηγορήσει κανείς... δεν έχουν φάει τίποτε επί ημέρες». Σύμφωνα με εκτιμήσεις παρατηρητών, αν και οι διανομές τροφίμων έχουν επιταχυνθεί, η προσπάθεια αρωγής «ξεμένει από χρόνο».

Αξιωματούχοι εκτιμούν ότι 13 εκατομμύρια έχουν πληγεί από τον κυκλώνα και τα τρόφιμα που έχουν διανεμηθεί έχουν φθάσει μόλις στο 70% εξ αυτών.

Κατά το ρεπορτάζ του επικεφαλής του γραφείου του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN στο Νέο Δελχί, πολλά παιδιά είναι «μεταξύ ζωής και θανάτου», χωρίς καν δυνατότητα ιατρικής περίθαλψης. Εκατοντάδες σπίτια είναι κατεστραμμένα, μετέδωσε, ενώ πτώματα ανθρώπων και ζωών είναι σπαρμένα παντού.

Η αποστείρωση του νερού είναι ιδιαίτερα προβληματική υπόθεση. Χωρίς χλωρίωση, το νερό είναι επικίνδυνο, και πολλά παιδιά αρρώστησαν πίνοντάς το. Ειδικά συνεργεία αποτεφρώνουν μαζικά τις σορούς των νεκρών για να αποφύγουν αυτό που ορίζουν ως «ήδη σοβαρή απειλή» επιδημιών.

Η κυβέρνηση του Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ λέει πως «κάνει ό,τι μπορεί», μπροστά σε μια καταστροφή χειρότερη και από εκείνη στη Βεγκάλη, πριν από 22 χρόνια.

Η Ορίσα, που επλήγη ιδιαίτερα, ήταν ήδη ένα από τα πιο φτωχά κρατίδια της Ινδίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματούχων, τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα: Η καταστροφή της αγροτικής οικονομίας της περιοχής από τις πλημμύρες σημαίνει ότι η πείνα θα συνεχιστεί για πολλούς από τους κατοίκους της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ