Κυριακή 16 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΣ ΣΧΟΙΝΙΑ
Βαφτίζουν την καταστροφή ... «Εθνικό πάρκο»!

Το οικοσύστημα του Σχοινιά, στο Μαραθώνα, μπορεί να θεωρείται οριστικά παρελθόν, αν τελικά προχωρήσουν τα προγραμματισμένα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 έργα στην περιοχή. Ο «Ρ» δημοσιεύει σήμερα αποσπάσματα από το υπόμνημα που έστειλε στο ΣτΕ ο επικεφαλής της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» Ν. Στεφανίδης

Προσπάθεια συγκάλυψης και νομιμοποίησης των σχεδίων εμπορευματοποίησης και εκμετάλλευσης του υδροβιότοπου του Σχοινιά, αποτελεί το Προεδρικό Διάταγμα του ΥΠΕΧΩΔΕ που εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, για την κήρυξη της περιοχής ως «Εθνικό Πάρκο», που, ως γνωστόν, συντάχθηκε προκειμένου να χωροθετηθεί στην περιοχή το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Τα παραπάνω τονίζει, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Στεφανίδης, νομαρχιακός σύμβουλος και επικεφαλής της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας»(ΝΑΣ) Ανατολικής Αττικής, σε σχετικό υπόμνημα που έστειλε στην Ολομέλεια του ΣτΕ, που θα εξέταζε τη συνταγματική νομιμότητα του Διατάγματος. Ο νομαρχιακός σύμβουλος σημειώνει πως «το ΠΔ δεν προστατεύει τον υδροβιότοπο, αφού εντάσσει εντός των ορίων του το κωπηλατοδρόμιο» και επισημαίνει πως «ως βασικό στόχο έχει την εκμετάλλευση των φυσικών προσόντων του υδροβιότοπου από το τουριστικό κεφάλαιο. Η "αξιοποίηση" του ελκυστικού οικοτόπου θα χρησιμοποιηθεί ως "κράχτης" στα διαφημιστικά φυλλάδια των tour operators».

Ακόμα, χαρακτηρίζει υποκρισία το γεγονός ότι η κυβέρνηση ανακηρύσσει ένα βιότοπο σε «Εθνικό Πάρκο» και ταυτόχρονα εγκρίνει μέσα σ' αυτόν την κατασκευή βαριών αθλητικών εγκαταστάσεων, όπως είναι οι εγκαταστάσεις Ολυμπιακών προδιαγραφών. «Η ένταξη του υδροβιότοπου, ως περιοχής "περιβαλλοντικής εκπαίδευσης" και έρευνας - σημειώνει ο Ν. Στεφανίδης - μέσα σε ένα Εθνικό Πάρκο που θα λειτουργεί με τους κανόνες της αγοράς - δηλαδή θα εμπορευματοποιήσει τις λειτουργίες του, για να είναι οικονομικά βιώσιμο, σημαίνει ότι ο υδροβιότοπος θα κατακλύζεται από θεατές, προκειμένου να αποκομίζει κέρδη ο Φορέας Διαχείρισης του Πάρκου».

Και προειδοποιεί πως το πιθανότερο για τον υδροβιότοπο είναι «λόγω της εμπορευματοποίησης, να χάσει το χαρακτήρα του και να μεταβληθεί σε "αισθητικό υδροβιότοπο". Σε μια ελκυστική περιοχή για μελλοντικές βαρκάδες. Στο στερημένο, από την επαφή με τη φύση, λαό του λεκανοπεδίου, η διαφημιστική εκστρατεία θα εμφυσήσει μια νέα καταναλωτική συνήθεια. Την "παρατήρηση" της φύσης. Το φυσικό περιβάλλον θα συσκευαστεί σε ατομικές μερίδες και θα το πωλεί ο Φορέας Διαχείρισης».

Χάνονται οι καλλιέργειες

Σοβαρές θα είναι οι επιπτώσεις στο υδρολογικό καθεστώς της περιοχής, από το οποίο εξαρτώνται και οι καλλιέργειες, σύμφωνα με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία». Στο υπόμνημα υπογραμμίζεται ότι «οι δυο αγωνιστικοί στίβοι του κωπηλατοδρομίου για να γεμίσουν, θα χρειαστεί να αντληθούν από τη Μακαρία Πηγή πολλά εκατομμύρια κυβικά νερού. Η υφαλμύρωση του υδροφόρου ορίζοντα - πρόβλημα που δυσκολεύει και τώρα τις αγροτικές καλλιέργειες στον κάμπο του Μαραθώνα - θα ενταθεί». Επιπρόσθετα, με το πρόσχημα της προστασίας του υδροβιότοπου από τα ζιζανιοκτόνα (χρησιμοποιούνται στις γειτονικές αγροτικές καλλιέργειες), το ΠΔ εντάσσει στα όρια του Εθνικού Πάρκου αυτή την αγροτική γη. Επιβάλλει εντός πέντε ετών να έχουν εφαρμοστεί εκεί μέθοδοι βιολογικής καλλιέργειας. «Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η αγροτική γη ή θα αλλάξει χαρακτήρα ή θα αλλάξει χέρια», τονίζει ο Ν. Στεφανίδης.

Η ΝΑΣ επισημαίνει πως μεταξύ του πευκοδάσους και του έλους στο Σχοινιά υπάρχει περιοχή έκτασης 180 στρεμμάτων, η οποία το 1932 διανεμήθηκε σε πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Οι επιτρεπόμενες στην περιοχή χρήσεις γης, όπως περιγράφονται από το ΠΔ, θα τη μετατρέψουν σε μια περιοχή - «νυχτομάγαζο» αναφέρει η παράταξη.

Επιπλέον, συνδυάζει το ΠΔ με το γενικότερο νομικό πλαίσιο και σημειώνει τον κίνδυνο τσιμεντοποίησης της περιοχής: «Τα "φιλέτα", που θα "μασήσει" ο επενδυτής του κωπηλατοδρομίου, είναι περισσότερα από όσα φαίνονται με μια πρώτη ανάγνωση του νόμου 2730/99 για τα Ολυμπιακά Εργα. Σε απόσταση αναπνοής από το Εθνικό Πάρκο υπάρχει περιοχή απροσδιόριστης έκτασης, που χαρακτηρίστηκε από το νόμο 2730/99 ως Ολυμπιακό Κέντρο Σλάλομ. Στην περιοχή αυτή, μετά την Ολυμπιάδα του 2004, ο νόμος αυτός, σε συνδυασμό με άλλους νόμους, προβλέπει να ανεγερθούν ξενοδοχεία, ξενώνες και τουριστικές εγκαταστάσεις, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, αναψυκτήρια, χώροι συνάθροισης κοινού, πολιτιστικά κτίρια και εγκαταστάσεις, κτίρια κοινωνικής πρόνοιας, θρησκευτικοί χώροι, χώροι στάθμευσης, πρατήρια βενζίνης, αθλητικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς, συνεδριακά κέντρα, ελικοδρόμια, τουριστικοί λιμένες».


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εμειναν μόνο οι υποσχέσεις (2005-08-14 00:00:00.0)
Στα χέρια των κερδοσκόπων (2003-05-18 00:00:00.0)
Νέα προσφυγή στο ΣτΕ για το Σχοινιά (2001-05-29 00:00:00.0)
Οικονομικά συμφέροντα θέλουν το Κωπηλατοδρόμιο στο Σχοινιά (2001-04-29 00:00:00.0)
«Δουλεύουν» στο παρασκήνιο κυβέρνηση και «Αθήνα 2004» (2001-04-24 00:00:00.0)
Αδιαφορία για τον υδροβιότοπο στα Ψαχνά (2001-01-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ