Κυριακή 16 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Σφίγγει ο «κλοιός»

Οι ανατροπές που αναμένονται στο ασφαλιστικό, παίρνουν υπόψη τους τις αρνητικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, συνδυάζονται και στο μέλλον θα συλλειτουργήσουν σε ένα νέο, βαθιά αντικοινωνικό και αντεργατικό, κοινό πλαίσιο. Ο νέος υπουργός Εργασίας, έχοντας συμβάλει σημαντικά στα αρνητικά για τους εργαζόμενους Εθνικά Σχέδια Δράσης για την Απασχόληση και έχοντας συμμετάσχει σε όλες τις διαδικασίες επεξεργασίας των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γνωρίζει καλά και το στόχο της κυβερνητικής πολιτικής.

Η τελευταία Σύνοδος της Λισαβόνας διατύπωσε για άλλη μια φορά με σαφήνεια τους στόχους της ΕΕ, στόχους που παραπέμπουν ευθέως στον εργασιακό μεσαίωνα. Οι στόχοι αυτοί επιβεβαιώθηκαν - αν και δεν μπαίνει θέμα αμφισβήτησής τους από την κυβέρνηση - και με την έκθεση της Κομισιόν, που πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε, σχετικά με την πορεία της χώρας μας σε μια σειρά ζητήματα.

Οι μισθοί, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, το είδος και η διάρκεια της απασχόλησης, η επαγγελματική κατάρτιση των εργαζομένων και το μέλλον των ανέργων είναι τα βασικά σημεία στα οποία εστιάζει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Με πρόσχημα την ενίσχυση της απασχόλησης, νέα μέτρα έρχονται να προστεθούν στα προηγούμενα που έχουν πλήξει καθοριστικά τα εργασιακά δικαιώματα.

Οι αναφορές της Επιτρόπου Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης Α. Διαμαντοπούλου, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, σχετικά με τον ορισμό της «πλήρους απασχόλησης», το 8ωρο και τη σταθερή δουλιά, είναι ενδεικτικές για το τι αναμένεται.

Οι αντεργατικές επιδιώξεις

Συνοπτικά, μέσα από την ανάγνωση των ντοκουμέντων της ΕΕ, την εκφρασμένη πολιτική της κυβέρνησης και τη λειτουργία των υπηρεσιών, οι βασικοί στόχοι είναι οι εξής:

  • Σύνδεση της κατάρτισης με την απασχόληση, ενίσχυση των «ενεργητικών» μέτρων. Η αύξηση της ανεργίας σε όλες τις χώρες της ΕΕ - στην Ελλάδα εκτιμάται ότι φτάνει το 13% - αποτελεί μια καλή ευκαιρία για νέες παροχές προς τους εργοδότες και μεγαλύτερες επιδόσεις στη διαμόρφωση του νέου εργασιακού μοντέλου. Ειδικά στη χώρα μας, οι δαπάνες στήριξης των ανέργων είναι από τις χαμηλότερες στην ΕΕ, ωστόσο τεράστια ποσά διοχετεύονται στους εργοδότες, είτε για δημιουργία «νέων θέσεων εργασίας», είτε για την πρακτική άσκηση ανέργων. Οι άνεργοι δουλεύουν δωρεάν, παίρνοντας μια επιδότηση. Ταυτόχρονα, επιδοτείται και η μερική απασχόληση, ακόμη και η καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, όπως γίνεται στις επιδοτούμενες επιχειρηματικές δραστηριότητες, στα πλαίσια των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης. Μέσα από τη λεγόμενη εξατομικευμένη δράση υπέρ των ανέργων, η «κατάρτιση» αντικαθιστά όλο και περισσότερο τη μόρφωση, υπάρχει απόλυτος έλεγχος στις «ειδικότητες» που παρέχονται στους άνεργους και παγιώνεται η δυνατότητα συχνών εναλλαγών των ανέργων σε μια θέση εργασίας.
  • Ενίσχυση της μερικής απασχόλησης. Βασική ιδέα είναι το χτύπημα της πλήρους απασχόλησης με την έννοια του σταθερού ωραρίου εργασίας - κατά προτίμηση 8ωρου ή 7ωρου - και του σταθερού εργοδότη και επαγγέλματος. Η «ελαστικοποίηση» και η «απασχολησιμότητα» είναι δυο κύριες επιδιώξεις. Στο νέο εργασιακό περιβάλλον, ο εργαζόμενος θα αλλάζει συχνά επάγγελμα ή εργοδότη και ο χρόνος εργασίας του θα εξαρτάται μόνο από τις εκάστοτε ανάγκες του εργοδότη. Μια θέση εργασίας θα μοιράζεται σε δυο ή και τρεις εργαζόμενους ή άνεργους και έτσι η ...«απασχόληση» θα αυξηθεί.
  • Κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Τα πρώτα χτυπήματα έχουν δοθεί και στη χώρα μας. Αυτό που πριν μερικά χρόνια θα θεωρούνταν αδιανόητο, έγινε με το Ν.2639, σύμφωνα με τον οποίο οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας δεν ισχύουν για «δράσεις» στα πλαίσια των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης. Ετσι, ο εργαζόμενος που θα προσληφθεί - ήδη έχει προχωρήσει σε διάφορες περιοχές της χώρας το μέτρο - από επιχειρήσεις που στήθηκαν στα πλαίσια των ΤΣΑ, αμείβεται με το κατώτερο μεροκάματο, ανεξάρτητα από το χρόνο προϋπηρεσίας του και την ειδικότητά του! Νέες πιέσεις δέχεται το εισόδημα των εργαζομένων με τις κατευθύνσεις για τη δημοσιονομική πολιτική και τη συγκράτηση των αυξήσεων. Η εξαγγελία του «δεκαχίλιαρου» συνδέεται άμεσα με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της νέας ΕΓΣΣΕ.

Οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις έχουν ήδη δρομολογηθεί στη χώρα μας, μένει όμως να κυριαρχήσουν και να θεωρηθούν δεδομένες και «φυσιολογικές». Καθώς θα συνδέονται και με το νέο μοντέλο ασφάλισης, σύντομα θα υπάρξουν εκείνα τα μέτρα που θα ενισχύουν και θα βελτιώνουν τις ρυθμίσεις που έχουν ήδη νομοθετηθεί.


Γ. Φ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ