Πέμπτη 15 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
«Ο ιδιωτικός τομέας θα βρει τη θέση του»

Αποκαλυπτικές ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας Ν. Κακλαμάνη

Στην πεπατημένη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ με τις ιδιωτικοποιήσεις, την εμπορευματοποίηση και τη διαπλοκή του δημόσιου και ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα κινηθεί και η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως προκύπτει από την ομιλία του υπουργού Υγείας, Νικήτα Κακλαμάνη, στο 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Γενικής Ιατρικής, που άρχισε χτες στην Κω και θα συνεχιστεί μέχρι τις 18 Απρίλη 2004.

Ο Νικ. Κακλαμάνης, αφού αναφέρθηκε στη χαμένη εικοσαετία για την ΠΦΥ, είπε ότι ένα από τα στοιχεία του νομοσχεδίου για την ΠΦΥ - θα κατατεθεί μέσα στο 2004 - θα προβλέπει: «Ο ιδιωτικός τομέας θα βρει τη θέση του και το συμπληρωματικό του ρόλο μέσα στο σύστημα, χωρίς αντιδεοντολογικούς ανταγωνισμούς με τον δημόσιο αλλά με μια δημιουργική και επωφελή για τον πολίτη άμιλλα».

Κατά τα άλλα ο Ν. Κακλαμάνης μίλησε για οικονομική και διοικητική απεξάρτηση των Κέντρων Υγείας (ΚΥ) από τα νοσοκομεία προσθέτοντας ότι «πρέπει να αναδιοργανωθούν τα Πολυιατρεία των Ασφαλιστικών Οργανισμών στην κατεύθυνση της 24ωρης λειτουργίας, έτσι ώστε να καλύψουν το κενό της ΠΦΥ στα αστικά κέντρα». Επίσης μίλησε για αδρή αξιολόγηση των ΚΥ και των πολυιατρείων και να τεθούν οι βάσεις για την ομογενοποίηση και το συντονισμό τους, αλλά και χωρίς να αναφέρει ποιες νέες μονάδες θα χρειαστούν για την ανάπτυξη ενός συστήματος ΠΦΥ.

ΚΚΕ: Δημόσια και δωρεάν ΠΦΥ

Στον αντίποδα αυτής της λογικής κινείται η πρόταση του ΚΚΕ για την ανάπτυξη μιας «Ενιαίας, Δημόσιας, Δωρεάν ΠΦΥ, με στόχο την πρόληψη, την προαγωγή της υγείας και την περίθαλψη όλου του πληθυσμού, χωρίς καμιά προϋπόθεση», που παρουσίασε στο Συνέδριο η Μ. Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή, μέλος του Τμήματος Υγείας της ΚΕ του Κόμματος.

Η ΠΦΥ εμπορευματοποιημένη, ιδιωτικοποιημένη και ελλειμματική ως υποδομή και περιεχόμενο βρίσκεται πίσω από τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων, υπογράμμισε η Μ. Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή και επισήμανε ότι το σύστημα υγείας που προτείνει το ΚΚΕ χρηματοδοτείται από το κράτος και τους εργοδότες, ενώ καταργείται η εισφορά των εργαζομένων στον κλάδο υγείας των ασφαλιστικών ταμείων. Επίσης καταργούνται οι ιδιωτικές επιχειρηματικές μονάδες σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.

Βασική μονάδα παροχής για την ΠΦΥ θα είναι το ΚΥ και τα αποκεντρωμένα παραρτήματά του, τα οποία θα είναι χωροταξικά κατανεμημένα έτσι ώστε να καλύπτουν με επάρκεια όλη τη χώρα είπε σε άλλο σημείο η Μ. Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή και τόνισε: «Η δυνατότητα ανάπτυξης ουσιαστικής Δημόσιας και Δωρεάν ΠΦΥ με προσανατολισμό στην πρόληψη αλλά και την περίθαλψη και αποκατάσταση της υγείας του συνόλου των εργαζομένων και των οικογενειών τους, προϋποθέτει ριζικές αλλαγές τέτοιες που να αναιρούν ή να περιορίζουν τους νοσοσογόνους παράγοντες και να παρέχουν με επάρκεια και ισότιμα υπηρεσίες για όλους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ