Τετάρτη 14 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
Διχασμένοι οι Τουρκοκύπριοι

Στην Κυπριακή Δημοκρατία μετέβη χτες ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, όπου είχε συναντήσεις με αντιπροσωπείες του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ και συζήτησε την πρόταση του ΑΚΕΛ, με την οποία ο ίδιος διαφωνεί, καθώς όπως ανέφερε «θα επέτρεπε στους Ελληνοκυπρίους να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως εκπρόσωποι ολόκληρης της Κύπρου και θα ζημίωνε τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων».

Μετά τη συνάντησή του με τον Δ. Χριστόφια εξέφρασε την άποψη ότι σε περίπτωση αναβολής του δημοψηφίσματος θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα που έχει καθοριστεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Συμπλήρωσε πως δεν πρέπει το «σχέδιο Ανάν» να λαμβάνεται σαν νίκη για καμία πλευρά και επισήμανε ότι το κείμενο του γενικού γραμματέα είναι ένα κείμενο συναίνεσης και συμβιβασμού.

Στο ίδιο πνεύμα ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι τα δημοψηφίσματα που θα διεξαχθούν δεν αφορούν ενδεχόμενη νίκη της μίας πλευράς επί της άλλης. «Μερικοί - συμπλήρωσε -λένε πως το σχέδιο είναι πιο ευνοϊκό για την τουρκική πλευρά. Αλλοι λένε πως είναι αντι-τουρκικό. Δεν πρέπει να εξετάζουμε αν ευνοεί την Τουρκία, αν ευνοεί την Ελλάδα, αν ευνοεί τους Ελληνοκυπρίους ή αν ευνοεί τους ανθρώπους στο βόρειο τμήμα του νησιού. Η πολιτική μας είναι να επιδιώξουμε μια κατάσταση στην οποία κάθε μέρος να ωφελείται».

Αλλωστε, όπως ανέφερε «η επίλυση του προβλήματος της Κύπρου θα επηρεάσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ. Αν έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα, θα υπάρξει θετική επίδραση».

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ακόμα ότι οι κατοχικές δυνάμεις δε θα αποχωρήσουν από την Κύπρο εάν μία εκ των πλευρών απαντήσει «όχι» στο δημοψήφισμα της 24ης Απρίλη.

Σε αντίθεση με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Σερντάρ Ντενκτάς τάσσεται υπέρ της αναβολής, προκειμένου να δοθεί χρόνος για να συζητηθεί η κάθε πτυχή του «σχεδίου Ανάν».

Στο μεταξύ ο Ρ. Ντενκτάς γνωστοποίησε πως θα ανακοινώσει την αποχώρησή του σε περίπτωση που υπερισχύσει το «ναι» στο δημοψήφισμα στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο. «Αν υπάρξει ένα "ναι", δε θα μείνω, θα παραιτηθώ από τη θέση μου (...) το δημοψήφισμα είναι επίσης δημοψήφισμα και για μένα», δήλωσε στη ΜΙΛΙΕΤ. Εξέφρασε επίσης την απογοήτευσή του από τη στάση της τουρκικής κυβέρνησης, κατηγορώντας τον Τ. Ερντογάν ότι πέρασε τη γραμμή της τουρκικής εθνικής πολιτικής.

Ο αρχηγός του τουρκοκυπριακού κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, Μουσταφά Ακιντζί, επέκρινε το ΑΚΕΛ για την απόφασή του να ζητήσει αναβολή των δημοψηφισμάτων. Εντάσσοντας το ΑΚΕΛ στους απορριπτικούς, ο Ακιντζί υποστήριξε ότι το Κόμμα με την απόφασή του αυτή, έχει προκαλέσει ανακούφιση στους υποστηρικτές του «στάτους κβο» και απογοήτευση στους κύκλους που επιθυμούν τη λύση του Κυπριακού.

Στο μεταξύ το τουρκοκυπριακό Κίνημα Κοινοτικής Απελευθέρωσης με ανακοίνωσή του καλεί το ΑΚΕΛ να αναθεωρήσει τη στάση του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ