Παρασκευή 2 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
Στη δράση ενάντια στις αναδιαρθρώσεις

Δυναμικά στη μάχη η ΠΚΣ για τις φοιτητικές εκλογές, που πραγματοποιούνται στις 12 του Μάη

Η «ευρωπαϊκή προοπτική» της Ανώτατης Εκπαίδευσης, που σημαίνει ένταση της επιχειρηματικής λειτουργίας των ιδρυμάτων και υποβάθμιση των σπουδών, μπαίνει στο στόχαστρο της δράσης της «Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας» σε κάθε σχολή, μπροστά στις φοιτητικές εκλογές, που θα γίνουν στις 12 του Μάη. Η ΠΚΣ καλεί τους φοιτητές να γυρίσουν την πλάτη στην πολιτική που ευλαβικά εφαρμόζει τις αποφάσεις της Μπολόνια, της Πράγας, του Βερολίνου και πασάρει ελλιπή, αλλά ακριβοπληρωμένη μόρφωση. Σύμφωνα με την ΠΚΣ, αυτή η πολιτική έχει τους εκφραστές της και μέσα στα ιδρύματα, τη ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ, που συμφωνούν με την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, τα δίδακτρα, τη μόρφωση-εμπόρευμα.

Η ΠΚΣ κλιμακώνει τη δράση της σε όλα τα επίπεδα και σχεδιάζει μια σειρά εκδηλώσεων και παρεμβάσεων αμέσως μόλις ανοίξουν οι σχολές μετά τις διακοπές του Πάσχα, που θα αποτελούν συνέχεια του αγώνα που έχει ξεκινήσει από την αρχή της χρονιάς, μετωπικές κινητοποιήσεις και προσπάθεια συντονισμού των συλλόγων.

«Την περασμένη Τρίτη κάναμε μια εκδήλωση στο Τμήμα Ψυχολογίας, με θέμα την παιδική επιθετικότητα, που ήταν από τις μαζικότερες εκδηλώσεις των τελευταίων χρόνων», μας είπε ο Γιάννης Παντελίδης, στέλεχος της ΠΚΣ στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, η ΠΚΣ πρωτοστάτησε για να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις στους συλλόγους το προηγούμενο διάστημα (στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν 7 συνελεύσεις και το πλαίσιο της ΠΚΣ συγκέντρωσε την πλειοψηφία σε δυο από αυτές), που συζήτησαν για τη συμμετοχή τους στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο και στην απεργιακή κινητοποίηση. «Μόλις ξανανοίξουν οι σχολές το άνοιγμά μας στους φοιτητές θα ενταθεί, θα προτάξουμε το θέμα "Ευρωπαϊκή Ενωση και εκπαίδευση"», πρόσθεσε ο Γ. Παντελίδης.


«Στις συζητήσεις μας με τους φοιτητές», εξήγησε στη συνέχεια, «τονίζουμε την ουσιαστική διαφορά της ΠΚΣ από τις άλλες παρατάξεις που στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική, συζητάμε για τις εξελίξεις που θα έρθουν στην Ανώτατη Εκπαίδευση και για το τι φοιτητικό κίνημα χρειαζόμαστε για να τις αντιμετωπίσουμε».

Ενα μεγάλο κομμάτι των φοιτητών αναγνωρίζει ότι μπορεί να άλλαξε η κυβέρνηση αλλά ακολουθείται η ίδια πολιτική. Ακόμα κι αν κάποιοι είναι διατεθειμένοι να δώσουν πίστωση χρόνου στη ΝΔ, οι περισσότεροι φοιτητές δεν περιμένουν τίποτα διαφορετικό από την κυβέρνηση. Εξάλλου, έχουν ζωντανό το παράδειγμα της ΔΑΠ, που εδώ και αρκετά χρόνια είναι πρώτη δύναμη στα ΑΕΙ και όχι μόνο δεν αντέδρασε, αλλά συνέβαλε στην προώθηση ρυθμίσεων που ιδιωτικοποιούν λειτουργίες των ιδρυμάτων.

Τα προβλήματα, λοιπόν, στις σχολές, που απορρέουν από την πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, είναι πολλά, οι φοιτητές τα γνωρίζουν, όπως γνωρίζουν και τη συνεπή αγωνιστική στάση της ΠΚΣ απέναντι σ' αυτά. Ενδεικτικά ο Γ. Παντελίδης ανέφερε ότι η ΠΚΣ θ' αντιπαλέψει ακόμα πιο έντονα το επόμενο διάστημα τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά στο Μαθηματικό και στην Πολυτεχνική σχολή, τα προβλήματα της επαγγελματικής προοπτικής στη Φιλοσοφική, την εντατικοποίηση και την ένταση των φραγμών στο πρόγραμμα σπουδών του Βιολογικού, τις προσπάθειες διάσπασης της Γεωπονικής και του Οικονομικού και, γενικότερα, την έκφραση των αναδιαρθρώσεων σε κάθε σχολή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγέλλουν τη στάση της ΔΑΠ στις σχολές και τους Συλλόγους(29/1/2021)
Κάτω τα χέρια από το άσυλο(8/1/2009)
ΑΤΙΤΛΟ(8/3/2006)
Φαινόμενα εκβιασμών σε σχολές(9/3/2005)
Η ΔΑΠ μοίραζε θέματα Εξεταστικής!(21/1/2005)
Προσπάθειες τρομοκράτησης των φοιτητών(4/11/2004)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ