Τρίτη 30 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Ζυρίχη - Λουκέρνη

«Η Κύπρος δεν επέστρεψε στην Τουρκία. Αλλά είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί άλλη χώρα στον κόσμο όπου τέτοιο ποσοστό πληθυσμού να έχει αποκτήσει τόσα δικαιώματα, όσα απέκτησαν οι Τουρκοκύπριοι με τις συνθήκες αυτές» («ΕΟΚΑ - Η σκοτεινή όψη», εκδόσεις «Στάχυ»).

Αυτή ήταν η εκτίμηση του Νιχάτ Ερίμ, του Τούρκου συνταγματολόγου και αρχιτέκτονα της τουρκικής πολιτικής στο Κυπριακό, μετά τις συμφωνίες που συνομολογήθηκαν στη Ζυρίχη και το Λονδίνο, το 1959. Οι Τούρκοι δεν έκρυβαν πως εκείνες οι συμφωνίες αποτελούσαν θρίαμβο για τη διπλωματία τους, η οποία - επίσης δεν το έκρυψαν ποτέ - είχε στόχο τη διχοτόμηση. Ηταν εκείνες οι συμφωνίες, που έχουν καταγραφεί στην ιστορία του Κυπριακού ως «καταστροφικές».

Σήμερα, 45 χρόνια μετά, αξίζει να θυμηθούμε εκείνα τα σημεία των τότε συμφωνιών, που οδήγησαν στα γνωστά αποτελέσματα, με αποκορύφωμα την εισβολή του «Αττίλα»: α) Δικαίωμα στην Τουρκία να ενεργεί ως εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο, δηλαδή δικαίωμα στην Τουρκία να επεμβαίνει μονομερώς στη Μεγαλόνησο, β) παροχή δικαιώματος βέτο στον Τουρκοκύπριο αντιπρόεδρο για όλα σχεδόν τα θέματα της λειτουργίας του κράτους, γ) θέσπιση αναλογίας 70-30 μεταξύ των δυο κοινοτήτων για τη συγκρότηση των τομέων Δημόσιας Διοίκησης, αν και η τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν ξεπερνούσε το 18% του πληθυσμού, δ) απόφαση συγκρότησης ξεχωριστών και αμιγώς εθνοτικών δήμων στο νησί.

Αρκεί μια απλή σύγκριση με το σημερινό «σχέδιο Ανάν». Για να αντιληφθεί ο καθένας: Εδώ δεν έχουμε απλώς την επανάληψη της τραγωδίας ως φάρσας. Εχουμε, μετά από 45 χρόνια, τη συνέχιση και (ελέω «νέας τάξης») την προσαύξηση, της ίδιας ακριβώς τραγωδίας...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ