Τετάρτη 24 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
Τηλεόραση
Χιλιάδες πιστοποιητικά διαφάνειας

Το ΕΣΡ το 2003 εξέδωσε 4.078 πιστοποιητικά διαφάνειας και επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 2,5 εκατ. ευρώ

Σε 2,5 εκατ. ευρώ ανέρχονται συνολικά τα πρόστιμα που επέβαλε σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης το 2003, ενώ την ίδια χρονιά τα πιστοποιητικά διαφάνειας που εξέδωσε φθάνουν τα 4.078. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στην έκθεση πεπραγμένων του ΕΣΡ για το χρόνο που πέρασε.

Τα πιστοποιητικά διαφάνειας, όπως διευκρίνισε χτες ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Ιωάννης Λασκαρίδης, εκδίδονται, μετά από έλεγχο του τμήματος διαφάνειας, από τον αντιπρόεδρο του ΕΣΡ, Δημήτρη Χαραλάμπη. Σε περίπτωση όμως που υπάρχει κάποιο πρόβλημα, τότε τα πιστοποιητικά έρχονται στην ολομέλεια του ΕΣΡ. Με τη διαδικασία αυτή απορρίφθηκαν από την ολομέλεια του ΕΣΡ τέσσερα πιστοποιητικά διαφάνειας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα πιστοποιητικά δίνονται μετά από έλεγχο εάν ή όχι υπάρχει ασυμβίβαστο. Δηλαδή, εάν κάποιος εργολάβος ή προμηθευτής του δημοσίου είναι και μέτοχος ραδιοτηλεοπτικών μέσων. Είναι επίσης γνωστό ότι ο νόμος για το «βασικό μέτοχο», ο οποίος προσδιορίζεται στο 5% της κατοχής μετοχών ΜΜΕ, αντί να περιορίσει τις ασυμβίβαστες δραστηριότητες, στην ουσία νομιμοποιεί το ασυμβίβαστο. Να υπενθυμίσουμε επίσης πως η θέση της ΝΔ για το μείζον αυτό θέμα, που αφορά στη διαφάνεια, κάνει λόγο για μείωση στο ελάχιστο δυνατό του ποσοστού του «βασικού μετόχου».

Πρόσφατα, με προσωρινή διαταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), ανεστάλη η ισχύς των πιστοποιητικών διαφάνειας που είχε εκδώσει το ΕΣΡ για τις εταιρίες «Ακτωρ», συμφερόντων ομίλου Μπόμπολα, και «Παντεχνική», της οικογένειας Σαραντόπουλου. Μέχρι τον Ιούνη που θα εκδικαστεί η προσφυγή οι δύο αυτές εταιρίες δεν μπορούν να συμμετέχουν σε έργα του δημοσίου. Ο Ιωάννης Λασκαρίδης για το συγκεκριμένο θέμα είπε πως κατά τη διάρκεια της προσωρινής διαταγής δεν υπάρχουν ακροαματικές διαδικασίες και πως τον Ιούνη ενδέχεται να σταλεί υπόμνημα από το ΕΣΡ. Το ΣτΕ, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΣΡ, γνωρίζει καλά τους «νόμους και το Σύνταγμα».

Και χτες είχαν κληθεί εκπρόσωποι τηλεοπτικών σταθμών, και συγκεκριμένα των SEVEN, EXTRA, «0-6» και «TV Πειραιάς», για το θέμα των 090. Οι σταθμοί θα στείλουν υπόμνημα ενώ το ΕΣΡ θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις και για τηλεοπτικούς σταθμούς εκπρόσωποι των οποίων ήδη έχουν κληθεί για το ίδιο θέμα στην επόμενη συνεδρίασή του.

Επίσης, το ΕΣΡ την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα και τα στοιχεία που αφορούν στην πολιτική πολυφωνία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Να σημειωθεί όμως ότι το ΕΣΡ είναι υποχρεωμένο από το νόμο να ελέγχει το θέμα της πολυφωνίας σε καθημερινή βάση και όχι μόνο σε προεκλογικές περιόδους. Είναι εμφανές μάλιστα πως μετά το πέρας της επίσημης προεκλογικής περιόδου οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ είναι σχεδόν εξαφανισμένοι από τα τηλεοπτικά παράθυρα των κεντρικών δελτίων ειδήσεων, στα οποία και πάλι «πρωταγωνιστές» είναι εκπρόσωποι των δύο μεγάλων κομμάτων. Εκπρόσωποι του ΚΚΕ δεν προσκαλούνται και στα πάνελ των ενημερωτικών εκπομπών. Το ΕΣΡ θα «κλείσει τα μάτια» σε αυτή την παραβίαση και μάλιστα όταν τρέχουν τόσο σοβαρά θέματα όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά για όλη την ανθρωπότητα;

Στη χτεσινή συνεδρίαση του ΕΣΡ είχαν κληθεί και εκπρόσωποι της ΕΡΤ για το θέμα που θέτει ο Γ. Τράγκας και που αφορά, όπως ισχυρίζεται, στις παρεμβολές που κάνει η ΕΡΤ στο δικό του κανάλι, τον τηλεοπτικό σταθμό «Κανάλι 10». Χτες μάλιστα ο Γ. Τράγκας, με πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες του «Χώρα» και «Τράφικ», έβαλε κατά του προέδρου του ΕΣΡ, Ιωάννη Λασκαρίδη, μιλώντας για «ανοχή του υπόδικου προέδρου του ΕΣΡ κ. Λασκαρίδη», καθώς και κατά του προέδρου της ΕΡΤ, Αγγελου Στάγκου. Ο Γ. Τράγκας με τα πρωτοσέλιδα χαρακτηρίζει τον πρόεδρο του ΕΣΡ «υπόδικο» γιατί το «Κανάλι 10» έκανε αγωγή στις 17 του Μάρτη 2004 κατά του Ιωάννη Λασκαρίδη ζητώντας μάλιστα 1 εκατ. ευρώ.

Το ΕΣΡ με χτεσινή του ανακοίνωση στέκεται στο πλευρό του Ιωάννη Λασκαρίδη, γνωστοποιώντας πως είναι αποφασισμένο να συνεχίσει το έργο του απερίσπαστα όπως καθορίζεται από το Σύνταγμα και τους νόμους. Το ΕΣΡ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ως ανεξάρτητη αρχή, «δεν απαντά σε οποιασδήποτε μορφής πιέσεις ή ύποπτα δημοσιεύματα συγκεκριμένων εκδοτών». Και μάλιστα, όπως τονίζεται, «σε μια περίοδο που, μεταξύ άλλων, συνεχίζεται η διαδικασία για τη χορήγηση αδειών τηλεοπτικών σταθμών καθώς και η έρευνα για την υπόθεση των τηλεφωνικών γραμμών υψηλής χρέωσης 90». Το ΕΣΡ εκφράζει την αλληλεγγύη του στον πρόεδρο, ο οποίος έχει γίνει «στόχος κακόβουλων και ανεπίτρεπτων επιθέσεων συγκεκριμένων συμφερόντων».

Οι εκπρόσωποι του «Καναλιού 10» θα κληθούν σε ακρόαση στην επόμενη συνεδρίαση του ΕΣΡ για το θέμα των παρεμβολών που, όπως επικαλούνται, κάνει η ΕΡΤ στις συχνότητες του καναλιού.


Κ. Α.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ