Τετάρτη 17 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΦΑΡΑΝ
Ενοχή των κατηγορουμένων προτείνει η εισαγγελέας

Την ενοχή των κατηγορουμένων για την κατάρρευση του εργοστασίου, πρότεινε η εισαγγελέας.
Την ενοχή των κατηγορουμένων για την κατάρρευση του εργοστασίου, πρότεινε η εισαγγελέας.
Την ενοχή των τεσσάρων εκ των πέντε κατηγορουμένων για την κατάρρευση του εργοστασίου της ΦΑΡΑΝ στο σεισμό της 9ης Σεπτέμβρη 1999 πρότεινε χτες η εισαγγελέας της έδρας. Συγκεκριμένα, ζήτησε την καταδίκη για ανθρωποκτονία κατά συρροή και απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο των Δημήτρη, Μάριου και Νίκου Κάτσικα, καθώς και του πολιτικού μηχανικού Ιωάννη Κολιόπουλου, ενώ για τον πέμπτο των κατηγορούμενων Νίκο Μάρκου πρότεινε την απαλλαγή, με το σκεπτικό ότι δε γνώριζε τις πράξεις των προηγουμένων.

Ειδικότερα, η εισαγγελέας είπε ότι ο ιδρυτής της ΦΑΡΑΝ, Δ. Κάτσικας, όταν το 1961 χτίστηκε το εργοστάσιο, σε συνεργασία με τους μηχανικούς, με σκοπό τη μείωση του κόστους, κατασκεύασε κτίριο διαφορετικό από αυτό που υπήρχε στα σχέδια. Στη συνέχεια, αν και γνώριζε τις κακοτεχνίες μετά το σεισμό του 1981, ο οποίος είχε πλήξει το κτίριο, παρέλειψε να προβεί στις απαιτούμενες επισκευές. Ο πολιτικός μηχανικός Ιωάννης Κολιόπουλος από τη μεριά του παρέλειψε να προβεί στην αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός του 1981, θέλοντας να μειώσει το κόστος και να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ιδιοκτητών. Οι Μ. και Ν. Κάτσικας από το 1981, δεδομένου ότι η επιχείρηση ήταν οικογενειακή, γνώριζαν την επικινδυνότητα του κτιρίου.

Ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Παναγιώτης Ρουμελιώτης, στην αγόρευσή του, επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας περίσσεψαν οι τεχνοκρατικές αναλύσεις, αλλά τίποτα σχεδόν δεν ακούστηκε για τα ίδια τα θύματα. Για τον τρόπο που πέθαναν και για το δράμα των οικογενειών τους. «Ξεχάστηκε ότι δύο απανθρακώθηκαν, δύο πέθαναν από ασφυξία και τέσσερις λόγω των κακώσεων που είχαν υποστεί, χωρίς να γνωρίζει κανείς αν είχαν ακαριαίο ή αργό θάνατο κάτω από τα χαλάσματα», είπε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε: «Οι δικαστές πρέπει να αποφασίσουν με βάση τον άνθρωπο. Γιατί πέθαναν αυτοί οι οκτώ; Γιατί τραυματίστηκαν άλλοι δώδεκα;», ενώ επισήμανε ότι κανείς από τους κατηγορούμενους δεν εξέφρασαν τη λύπη τους για τα θύματα.

Τέλος, ο Π. Ρουμελιώτης μετέφερε στο δικαστήριο δήλωση του πατέρα τού Σπύρου Σπύρου που πέθανε στα ερείπια της ΦΑΡΑΝ. «Εγώ βρίσκομαι εδώ γιατί δε διαπραγματεύτηκα τη ζωή του παιδιού μου», είπε ο Γιώργος Σπύρου.

Σχολιάζοντας την εισαγγελική πρόταση οι συνήγοροι υπεράσπισης, οι αγορεύσεις των οποίων αρχίζουν σήμερα, είπαν ότι τους εξέπληξε. Υποστήριξαν ότι δε στηρίζεται σε κανένα αποδεικτικό στοιχείο, ότι έγινε για το θεαθήναι και προέβλεψαν πως ή θα υπάρξει αθωωτική απόφαση, ή οι πελάτες τους θα καταδικαστούν από το δικαστήριο για ανθρωποκτονίες εξ αμελείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ