Τρίτη 9 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης της 7ης Μαρτίου 2004
  • Με νέα πείρα, ικανότητα και αποτελεσματικότητα στο μέτωπο των αγώνων για τα δικαιώματα των εργαζομένων
  • Πρωτοβουλίες συσπείρωσης δυνάμεων
  • Αμεση ετοιμότητα για τη μάχη των ευρωεκλογών

Η ΚΕ του ΚΚΕ, που συνεδρίασε στις 8 του Μάρτη 2004, καλεί τις οργανώσεις των Επιτροπών Πόλεων και Περιοχών να οργανώσουν τη διαδικασία εκτίμησης της δράσης του Κόμματος και των εκλογικών αποτελεσμάτων στα όργανα και στις ΚΟΒ. Ταυτόχρονα, αποφασίζει να πραγματοποιηθούν συζητήσεις σε όλη την κλίμακα του Κόμματος, με τους συνεργαζόμενους, φίλους και οπαδούς, με όλους εκείνους που δώσαμε από κοινού αυτήν τη σημαντική πολιτική μάχη. Μετά από αυτήν τη διαδικασία η ΚΕ θα διαμορφώσει την τελική εκτίμηση.

Η ΚΕ εκτιμά ότι στην εκλογική μάχη δραστηριοποιήθηκαν ενεργά και με πνεύμα πρωτοβουλίας, στο πλευρό του ΚΚΕ, περισσότερες από κάθε άλλη φορά δυνάμεις φίλων και οπαδών, αγωνιστών, που, διατηρώντας τις δικές τους απόψεις, συμφωνούν ότι η μάχη υπέρ των λαϊκών προβλημάτων, η δράση για τη δημιουργία προϋποθέσεων υπέρ ριζικής εναλλακτικής λύσης, μπορεί να δοθεί σε συνεργασία και κοινή δράση με το ΚΚΕ.

Χωρίς και τη δική τους συμβολή δε θα υπήρχε για το ΚΚΕ το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα. Την ίδια περίοδο συσφίχτηκαν οι δεσμοί του Κόμματος με εργαζόμενους, με αγωνιστές και αγωνίστριες που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, με εργαζόμενους που εκτιμούν τις θέσεις του Κόμματος σε μεγάλα θέματα, ιδιαίτερα στον αγώνα κατά της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. Ιδιαίτερης αξίας γεγονός είναι ότι επιτεύχθηκε καλύτερη επικοινωνία με αριστερούς, κομμουνιστές και κομμουνίστριες, που οι δοκιμασίες των αρχών της 10ετίας του '90 μάς είχαν οδηγήσει σε απόσταση ή και σε αντιπαράθεση. Με επιστήμονες και διανοούμενους που ανησυχούν και θέλουν να αντισταθούν. Ο κύκλος επικοινωνίας και επαφών του Κόμματος με ευρύτερες λαϊκές μάζες πλάτυνε, διαπιστώθηκε ότι σημαντικές θέσεις του Κόμματος, η εναλλακτική του πρόταση, ασκούν θετική επίδραση στον προβληματισμό και στην αναζήτηση διεξόδου.


Η ΚΕ χαιρετίζει τη μαχητική προσφορά και δράση που επέδειξαν τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ. Είναι βέβαιο ότι είμαστε πιο έμπειροι τώρα, επομένως έχουμε σήμερα καλύτερες προϋποθέσεις να βελτιώσουμε την κομματική δράση μας, να εμπλουτίσουμε τις γραμμές μας με νέες δυνάμεις. Η δράση της ΚΝΕ έφερε το ΚΚΕ πιο κοντά στη νεολαία και στις αναζητήσεις της.

Η ΚΕ κατέληξε στα παρακάτω πρώτα βασικά συμπεράσματα:

1. Η εκλογική αναμέτρηση κατέγραψε τη λαϊκή δυσαρέσκεια και αγανάκτηση απέναντι στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ, την οποία όμως καρπώθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της το κόμμα της ΝΔ, που απέκτησε άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και με τη βοήθεια του εκλογικού νόμου. Το πέρασμα της διακυβέρνησης στη ΝΔ δε συνιστά πολιτική αλλαγή, αλλά εναλλαγή στη διαχείριση της πολιτικής υπέρ της πλουτοκρατίας και των επιλογών των διεθνών ιμπεριαλιστικών κέντρων. Η αντιλαϊκή πολιτική θα συνεχιστεί αμείωτη, καθώς η ΝΔ διαθέτει σαφές κυβερνητικό πρόγραμμα για τη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος των δικαιωμάτων και αναγκών του λαού που έχουν αυξηθεί και οξυνθεί τα τελευταία χρόνια. Η ΝΔ είναι δοκιμασμένη σ' αυτό το ρόλο στα χρόνια που διετέλεσε αξιωματική αντιπολίτευση. Το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση δε θέλει και δεν μπορεί να παίξει το ρόλο αντιπολιτευτικού πόλου υπέρ των λαϊκών συμφερόντων. Αντίθετα, πέρα και ανεξάρτητα από τον ανταγωνισμό του με τη ΝΔ, είναι δεσμευμένο και διατεθειμένο να συναινέσει σε όλες τις στρατηγικές επιλογές της νέας κυβέρνησης στην οικονομία, στην κοινωνική πολιτική, στις διεθνείς σχέσεις.

2. Το ζητούμενο, να εκφραστεί σε μεγαλύτερο βαθμό η ριζοσπαστικοποίηση με τη μείωση του δικομματισμού σ' αυτές τις εκλογές, δεν επιτεύχθηκε. Παραμένει η αντίφαση, από τη μια να δυναμώνει η λαϊκή αγανάκτηση, η πεποίθηση ότι ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές, και από την άλλη να μην εκφράζεται αυτή στην κάλπη. Ο δικομματισμός παρέμεινε κραταιός με πολύ υψηλά ποσοστά στη χώρα μας. Οι μακροχρόνιοι εσωτερικοί και διεθνείς παράγοντες που οδηγούν στον εγκλωβισμό στη στρατηγική του δικομματισμού παραμένουν ισχυροί και εμφανίζονται ανθεκτικοί προς το παρόν.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει με ακόμα μεγαλύτερη μαχητικότητα και εμπειρία να προβάλλει πλατιά στον εργαζόμενο λαό ότι η απάντηση στα σημερινά οξυμένα προβλήματα και στα νέα δεινά που έρχονται είναι η συγκρότηση της συμμαχίας του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου και ο αγώνας που θα έχει ως έκβαση προοπτικής τη διεκδίκηση της λαϊκής εξουσίας, της λαϊκής οικονομίας. Την πρότασή του θα τη συζητήσει στο επόμενο διάστημα ακόμα πιο ανοιχτά και πλατιά με την εργατική τάξη, τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης και της υπαίθρου, με τους αγωνιστές και αγωνίστριες, τους προοδευτικούς και αριστερούς, με όλους εκείνους και εκείνες που θέλουν να ορθώσουν ένα συνεπές μέτωπο κατά της πολιτικής του κεφαλαίου, κατά των ιμπεριαλιστικών επιλογών.

Η πρόταση για την «ενότητα της αριστεράς» από τη στιγμή που δεν αμφισβητεί τις στρατηγικές επιλογές του συστήματος, οι οποίες αφορούν στα άμεσα και καθημερινά προβλήματα των εργαζομένων, αλλά και την προοπτική, από τη στιγμή που δεν έρχεται σε αντίθεση με τα βάθρα και την κατεύθυνση της αντιλαϊκής πολιτικής, δηλαδή τις επιλογές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, δεν μπορεί να προσφέρει στην αποτελεσματική αντίσταση, στη χειραφέτηση από το δικομματισμό. Καλλιεργεί αυταπάτες και τελικά οδηγεί στην ενσωμάτωση.

3. Το εκλογικό αποτέλεσμα σηματοδότησε ανοδική τάση σε ψήφους, ποσοστό και σε κοινοβουλευτική δύναμη του ΚΚΕ. Θετικό είναι ότι η άνοδος αυτή είναι πιο ορατή σε μεγάλα αστικά κέντρα και περιοχές όπως στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα κ.ά. Δηλαδή σε περιοχές, όπου στις προηγούμενες εκλογικές μάχες είχε διαπιστωθεί πρόβλημα στασιμότητας και σχετικής υποχώρησης.

Οι εμπειρίες του Κόμματος, οι οποίες αποκτήθηκαν μέσα στους αγώνες που προηγήθηκαν, αλλά και στη διάρκεια της πλατιάς πολιτικής εκλογικής δουλιάς, δείχνουν ότι αργά, σε σχέση με τις ανάγκες, αλλά σταθερά διαμορφώνεται ένας ριζοσπαστικός πυρήνας στην ελληνική κοινωνία από την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει μια καλή μαγιά για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης και της πολιτικής συσπείρωσης και συνεργασίας των αντιιμπεριαλιστικών αντιμονοπωλιακών δυνάμεων.

Επομένως, αναδεικνύονται οι μεγάλες ευθύνες και η υποχρέωση του Κόμματος να συνεχίσει και κυρίως να κάνει πιο ποιοτική ιδεολογική, πολιτική και μαζική δράση, να συνεχίσει και να επαυξήσει τις πρωτοβουλίες του, ώστε ο πυρήνας αυτός να σταθεροποιηθεί, να διευρυνθεί και προπαντός να συσπειρωθεί και να οργανωθεί σε όλα τα μέτωπα πάλης. Κεντρικό ζήτημα, για μια ακόμη φορά, αναδεικνύεται η ανάγκη να ξεπεραστούν τα προβλήματα κρίσης και υποχώρησης που εδώ και πολλά χρόνια χαρακτηρίζουν το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, πράγμα το οποίο ασκεί την επίδρασή του ευρύτερα. Το ίδιο ισχύει για τα προβλήματα που εμφανίζονται στο κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς, στους ΕΒΕ. Πρόκειται για σοβαρό παράγοντα που δυσκολεύει την ωρίμανση της πολιτικής συνείδησης και ασκεί ευρύτερη επίδραση στο γενικότερο μαζικό κίνημα.

Στο έδαφος της ανάπτυξης της ταξικής πάλης, της πολιτικοποίησης των αγώνων και της συσπείρωσης των δυνάμεων, με στόχο τη συγκρότηση της κοινωνικοπολιτικής Λαϊκής Συμμαχίας, θα αντιμετωπίζονται τα προβλήματα μοιρολατρίας, αυταπατών, εγκλωβισμού ευρύτερων λαϊκών μαζών στη λογική του μονόδρομου που υπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα του κεφαλαίου, τις επιλογές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

4. Η υπερνίκηση των εντοπισμένων δυσκολιών και αδυναμιών στη δράση του Κόμματος, αλλά και στην προσπάθειά του για συσπείρωση δυνάμεων με βάση το Πρόγραμμά του και τις αποφάσεις του 16ου Συνεδρίου είναι το κύριο ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει ολόκληρο το Κόμμα, ενόψει και του 17ου Συνεδρίου. Το ιδεολογικό μέτωπο στην πολιτική και μαζική δράση του Κόμματος, μέσα στους αγώνες, πρέπει να πάρει μεγάλη προτεραιότητα, παράλληλα με τη δράση για τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα.

5. Οι αγωνιστές και αγωνίστριες που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ, οι εργαζόμενοι που γνωρίζουν ότι δεν έχουν να περιμένουν τίποτε το διαφορετικό από τη ΝΔ, οι αριστεροί, δεν πρέπει να εναποθέσουν τις ελπίδες τους στο ΠΑΣΟΚ, ότι ως αντιπολίτευση μπορεί να βάλει φρένο στα αντιλαϊκά μέτρα που θα πάρει η ΝΔ. Οι εργαζόμενοι της χώρας μας θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις νέες προσπάθειες που θα γίνουν, ώστε να ολοκληρωθεί η αρπαγή των κατακτήσεων, η διαμόρφωση όλων εκείνων των όρων που οδηγούν στην αύξηση της ταξικής εκμετάλλευσης και καταπίεσης, στην ακόμα πιο ενεργητική συμμετοχή της χώρας στην πολιτική του ιμπεριαλισμού στην περιοχή, με τις παραβιάσεις των δημοκρατικών δικαιωμάτων, συλλογικών και ατομικών. Πρακτικά, οι επιλογές αυτές συνδέονται με τη Σύνοδο της ΕΕ στις Βρυξέλλες για την επιτάχυνση εφαρμογής των αποφάσεων της Λισαβόνας, τις συνέπειες από τη διεύρυνση της ΕΕ, με τις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

6. Είναι επιτακτική η ανάγκη άμεσα να προσαρμόσουμε τη δράση του Κόμματος στις μετεκλογικές συνθήκες που απαιτούν ανάπτυξη της πάλης, διεύρυνση της συσπείρωσης και άμεση έναρξη της δράσης μας για τις ευρωεκλογές. Οι ριζοσπαστικές λαϊκές δυνάμεις, τα μέτωπα συσπείρωσης που ήδη υπάρχουν, οι μαζικές οργανώσεις, πρέπει να βρεθούν σε θέσεις επίθεσης στα παρακάτω ζητήματα: Διεκδίκηση ουσιαστικών αυξήσεων στους μισθούς και συντάξεις με βάση τις σημερινές ανάγκες των εργαζομένων και την κερδοφορία. Δημόσια λαϊκή δωρεάν Παιδεία και Υγεία. Πάλη κατά των ιδιωτικοποιήσεων που έρχονται και των συνεπειών στη ζωή και στα δικαιώματα των εργαζομένων. Να αντισταθεί ο λαός κατά της συμμετοχής Ελλήνων στρατιωτών στις δυνάμεις κατοχής στο Ιράκ. Στην πρώτη γραμμή της δράσης μας, η πάλη για τη δίκαιη λύση του Κυπριακού, παρέμβαση στις επιδιώξεις να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στο Αιγαίο σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Δράση ενόψει των δραματικών συνεπειών που έρχονται για τη φτωχή αγροτιά από την ενδιάμεση αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Με ανάλογο πνεύμα, να αντιμετωπίσουμε τις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές και τις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς.

7. Τα παραπάνω συμπεράσματα δεν πρέπει να θεωρηθούν ολοκληρωμένα. Αποτελούν περισσότερο ένα πρώτο πλαίσιο προβληματισμού για συζήτηση, κατευθύνσεις άμεσης δράσης και καθήκοντα που έτσι και αλλιώς αναδεικνύονται και είναι σε εξέλιξη. Χρειάζεται να γίνει ουσιαστική συζήτηση μέσα στο Κόμμα και με τους φίλους και συνεργαζόμενους, ώστε αυτά να γίνουν πιο πλούσια, πιο αντικειμενικά και τεκμηριωμένα.

Η ΚΕ του ΚΚΕ

8/3/2004


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ