Τρίτη 9 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ
Δύσκολες ώρες για τους «κατακτητές»

ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ.--

Αρχισαν ήδη τα δύσκολα για τους «κατακτητές», όπως ήδη αποκαλεί μεγάλο τμήμα του αϊτινού λαού, τους «Γάλλους και Αμερικανούς μισθοφόρους που εισέβαλαν στη χώρα» τους. Δεν είναι λίγοι εκ μέρους αυτών που αντιδρούν στην εισβολή, που προτάσσουν «Εδώ θα γίνει Ιράκ»...

Ηδη η κατάσταση στην Αϊτή επέστρεψε στο «φυσιολογικό ρυθμό» των τελευταίων βδομάδων. Η κατάσταση είναι «έκρυθμη» αλλά πια οι ομάδες που επιτίθενται δεν είναι αυτές που βρίσκονται στο μισθολόγιο της CIA, αλλά είναι και τμήματα της λαϊκής βάσης του κόμματος Λαβαλάς που αντιστέκονται. Και φυσικά δεν είναι ένοπλες συμμορίες, όπως τις παρουσιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ, αντιθέτως με τις ομάδες του Γκι Φιλίπ, του Ζαν Τατούν, του Λουί Ζοντέλ Σαμπλέν - όλοι τους χαϊδεμένα παιδιά της CIA, πρώην επικεφαλής των ταγμάτων θανάτου των πρώην δικτατορικών καθεστώτων και θεωρούμενοι έμποροι ναρκωτικών, όπλων και λευκής σάρκας - που τις παρουσίαζαν ως «αντάρτες»...

Την επομένη της μεγάλης διαδήλωσης καταγγελίας της «κατοχής» και ανατροπής του Προέδρου Ζαν Μπερτράν Αριστίντ από τους... «αντάρτες» και τους Αμερικανούς πεζοναύτες, διαδήλωση με επικεφαλής τον Γκι Φιλίπ γιόρταζαν την ανατροπή του Αριστίντ και ζητούσαν την προσαγωγή του σε δίκη. Τα επεισόδια ξέσπασαν καθώς οι διαδηλωτές, που ζητούσαν την ποινική δίωξη των υπαλλήλων του πρώην Προέδρου, πλησίαζαν στο κέντρο της πόλης και διαλύονταν. Τουλάχιστον έξι άτομα σκοτώθηκαν και 26 τραυματίστηκαν από σφαίρες, σύμφωνα πάντα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά της διαδήλωσης. Μεταξύ των νεκρών είναι και ο δημοσιογράφος του ισπανικού πρακτορείου EFE, ο Ρικάρντο Ορτέγκα.

Αποτέλεσμα, οι «πιστοί των εισβολέων» να τα βάλουν με Αμερικανούς και Γάλλους γιατί δεν τους προστάτευσαν, ξεχνώντας προφανώς τις δηλώσεις των «κατακτητών» ότι βρίσκονται στην Αϊτή για να υπερασπίσουν τα δικά τους συμφέροντα και όχι φυσικά να κάνουν «τον αστυνόμο», υπερασπίζοντας Αϊτινούς. Συγκεκριμένα, το πλήθος, που είχε συγκεντρωθεί στον περίβολο του νοσοκομείου στο Καναπέ Βερ, επιτέθηκε στους Αμερικανούς και τους Γάλλους στρατιώτες και ζητούσαν το λόγο γιατί έμειναν άπραγοι όταν άρχισαν τα πυρά εναντίον του πλήθους έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.

Την οργή του κοινού προκάλεσαν ιδίως οι δηλώσεις του επικεφαλής του δεύτερου κλιμακίου των Γάλλων στρατιωτών στην Αϊτή, συνταγματάρχη Ντανιέλ Λεπλατουά, πως «σε κάθε διαδήλωση υπάρχουν εκτραχηλισμοί». Την αρχική διαδήλωση ακολούθησαν και άλλες, στις οποίες το πλήθος ζητούσε «να εκφραστεί δημοσίως συγγνώμη» για εκείνο που οι ίδιοι θεωρούν αιματοχυσία και «σφαγή» κι όχι έναν απλό «εκτραχηλισμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ