Ακόμα και μπροστά στην εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου έσπευσε να υπερασπιστεί τις αντιλαϊκές πολιτικές επιλογές του κόμματός του, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι θα ασκήσει μια ήπια αντιπολίτευση, που ουσιαστικά θα περιοριστεί σε κριτική απέναντι στις διαχειριστικές ικανότητες της κυβέρνησης της ΝΔ. Ουσιαστικά, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα συναινέσει στις νεοφιλελεύθερη πολιτική που θα ασκήσει η ΝΔ.
Η μεγάλη ποσοστιαία διαφορά, ανάμεσα στους εκπροσώπους του δικομματισμού, επιχειρήθηκε να αποδοθεί από τον Γ. Παπανδρέου «σ' ένα παρελθόν με λάθη» του ΠΑΣΟΚ. Με τη συγκεκριμένη γενικόλογη τοποθέτησή του, ο ίδιος προσπάθησε να ...πείσει τον ελληνικό λαό ότι την επόμενη μέρα των εκλογών το ΠΑΣΟΚ θα «προχωρήσει σε βαθιές τομές και αλλαγές που ζητά ο τόπος και η νέα εποχή»... Τομές, όμως, οι οποίες είναι σίγουρο ότι θα είναι πλήρως ταυτισμένες με όλες τις πολιτικές επιλογές των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αφού ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ξεκάθαρα: «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις προοπτικές που δημιουργήσαμε»...
Επιβεβαιώνοντας όλα τα παραπάνω και υποταγμένος στις εντολές των ιμπεριαλιστικών κέντρων, ο Γ. Παπανδρέου δεσμευόταν ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την πολιτική του κόμματός του «στα μεγάλα εθνικά θέματα» και χτες για πρώτη φορά, θυμήθηκε «τη δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό», όταν σε όλη την προεκλογική περίοδο στήριζε και προάσπιζε το «σχέδιο Ανάν», για το οποίο χτες δεν έκανε καμιά αναφορά...
Συγχρόνως, ο Γ. Παπανδρέου, θέλοντας να υπερασπιστεί και τη δική του «νέα εποχή», ισχυρίστηκε ότι «οι πολιτικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ θα βρουν αντίκρισμα στην εμπιστοσύνη του λαού» και υποστήριξε ότι «το ΠΑΣΟΚ μετά από μια μακρά περίοδο διακυβέρνησης διατήρησε συσπειρωμένες τις δυνάμεις του», τις οποίες χαρακτήρισε «δυνάμεις ανανέωσης και προόδου».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπουργός των κυβερνήσεων που επιτέθηκαν βάναυσα στις κοινωνικές κατακτήσεις των εργαζομένων, χτες, εντελώς υποκριτικά υποστήριξε: «Θα σταθούμε ενάντια σε κάθε προσπάθεια κατάργησης των κοινωνικών κεκτημένων του ελληνικού λαού, κάθε προσπάθεια κατάλυσης του κοινωνικού κράτους». Θα σταθούμε, ισχυρίστηκε, «ενάντια σε προσπάθεια ρεβανσισμού, δημιουργίας κομματικού κράτους ή αυταρχισμού».
Δίνοντας ταυτόχρονα και σαν αντιπολίτευση τα διαπιστευτήριά του και στο μεγάλο κεφάλαιο, ο Γ. Παπανδρέου από την πρώτη κιόλας στιγμή τόνισε: «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας, τη σταθερή οικονομία, όπως κάναμε όλα τα τελευταία χρόνια».
Θέλοντας να δικαιολογήσει την ήττα του κόμματός του, ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι «ο χρόνος που είχαμε στη διάθεσή μας ήταν λίγος, για να πείσουμε την πλειοψηφία του ελληνικού λαού για την αξιοπιστία της πρότασής μας», ενώ ταυτόχρονα... έσπευσε να κατοχυρώσει την προεκλογική πολιτική του πρόταση, δηλώνοντας: «Θα δημιουργήσουμε την ευρύτερη δημοκρατική, προοδευτική παράταξη». Μάλιστα, σ' αυτή την προσπάθειά του, κάλεσε «όλους τους φίλους και ψηφοφόρους να συμμετάσχουν», με γνώμονα, όπως υποστήριξε, «την ανοιχτή κοινωνία, τη συμμετοχική δημοκρατία, τις ίσες δυνατότητες σε όλους, την κοινωνική αλληλεγγύη, την κοινωνική συνοχή και κοινωνική δικαιοσύνη».
Από την πλευρά του, ο Κ. Σημίτης ισχυρίστηκε ότι οι κυβερνήσεις του «τα 8 τελευταία χρόνια δημιούργησαν μια ισχυρή Ελλάδα» και συμπλήρωσε ότι «ο ελληνικός λαός αποφάσισε μια εναλλαγή που θα του επιτρέψει να κρίνει και τη συντηρητική παράταξη». Το ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε, «με ηγέτη τον Γ. Παπανδρέου θα υπερασπιστεί όσα κατακτήθηκαν τα τελευταία χρόνια».