Κυριακή 29 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο παγκόσμιο ρεκόρ πολεμικών δαπανών

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τον Οκτώβρη του 2001, λίγες μέρες μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη, η «Λόκχιντ», μια από τις μεγαλύτερες πολεμικές βιομηχανίες του κόσμου, ξεκίνησε μια καμπάνια με σύνθημα: «Η αίσθηση της ειρήνης σημαίνει λιγότερες δουλιές για τους Αμερικανούς»!

Ηταν, ίσως, η πιο ωμή, απροκάλυπτη ομολογία ότι ο καπιταλισμός, σε περίοδο κρίσης, δε διστάζει να καταφύγει στο έσχατο μέσο, τον πόλεμο, για να σωθεί. Οπως και έγινε. Και δεν ήταν η πρώτη φορά...

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, για να αντιμετωπίσει τη μεγάλη οικονομική ύφεση, έβαλε μπροστά το σχέδιο για τη στρατιωτικοποίηση της οικονομίας. Οι παραγγελίες για νέα οπλικά συστήματα πολλαπλασιάστηκαν και οι πολεμικές βιομηχανίες πήραν το ρόλο της ατμομηχανής για την έξοδο της αμερικανικής οικονομίας από την κρίση. Οι επιδρομές στο Αφγανιστάν και κατόπιν στο Ιράκ άνοιξαν ένα νέο γύρο εξοπλισμών σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Τα αποτελέσματα αυτής της κούρσας καταγράφονται στην ετήσια έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), για τους εξοπλισμούς και τον αφοπλισμό. Στην έκθεση τονίζεται ότι οι κυβερνήσεις σ' όλο τον κόσμο δαπανούν, ετησίως, πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για εξοπλισμούς!

Από την παρουσίαση συγκριτικών στοιχείων για τις πολεμικές δαπάνες, την περίοδο 1996 - 2002, προκύπτει ότι αυτές οι δαπάνες αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 25% μέσα σε τέσσερα χρόνια (1998 - 2002). Σημειώνεται ότι το 1999 οι στρατιωτικές δαπάνες δεν ξεπερνούσαν τα 800 δισ. δολάρια. Το SIPRI εκτιμά ότι σήμερα ο κόσμος δαπανά σε πραγματικές τιμές κατά 14% περισσότερα απ' ό,τι δαπανούσε το 1998 (1).

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία για τις ΗΠΑ, τη χώρα που μόνη της καλύπτει το 43% των παγκόσμιων πολεμικών δαπανών!

Οπως προκύπτει από την έκθεση, οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται επικεφαλής, με τεράστια διαφορά, σ' αυτή την κούρσα ακολουθούμενες από τις άλλες τέσσερις μεγάλες βιομηχανικές χώρες (Γαλλία, Βρετανία, Ιαπωνία, και Κίνα). Ολες μαζί, οι πέντε χώρες, ξοδεύουν το 62% των παγκόσμιων πολεμικών δαπανών.

Οι χώρες της Μέσης Ανατολής συνεχίζουν να είναι «πρωταθλήτριες» σ' αυτό τον τομέα αφού, με το πιστόλι του ιμπεριαλισμού στον κρόταφό τους, υποχρεώνονται να δαπανούν το 5,2% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος τους για όπλα, δηλαδή οι πολεμικές τους δαπάνες αντιπροσωπεύουν το 14,2% των συνολικών κρατικών δαπανών τους. Υψηλές πολεμικές δαπάνες παρουσιάζουν και οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες «φορτώθηκαν» τεράστια εξοπλιστικά προγράμματα για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Ακόμη και κορυφαίοι παράγοντες του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος, όπως ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζέιμς Γούλφενσον, υποχρεώνονται να αναφερθούν στις συνέπειες αυτής της πολιτικής. «Είναι τρέλα. Αφιερώνουμε είκοσι φορές περισσότερα για τις στρατιωτικές δαπάνες από ό,τι ξοδεύουμε για να προσφέρουμε στέγη στους ανθρώπους»(2), δήλωσε ο Γούλφενσον εντοπίζοντας τις αβυσσαλέες ανισότητες και τους κινδύνους από αυτές για την ισορροπία του συστήματος.

(1) SIPRI: Yearbook 2003.

(2)«Οικονομικός Ταχυδρόμος» (26/2/2004).


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ