Κυριακή 22 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τύφλα να 'χει η Θάτσερ... !

Παπαγεωργίου Βασίλης

Είναι γνωστό ότι τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα αποδείχτηκαν καλύτεροι διαχειριστές της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, από τους ίδιους τους νεοφιλελεύθερους. Το μαρτυρούν τα στοιχεία της τελευταίας δεκαετίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Την εκτίμηση αυτή επισφραγίζει ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ. Ιδού, το τελευταίο του «κατόρθωμα»:

Την περασμένη Τρίτη, ο Βρετανός πρωθυπουργός έδωσε στη δημοσιότητα το σχέδιό του για την απόλυση 80.000 δημοσίων υπαλλήλων!

Στο σχέδιο αυτό αναφερόταν πρωτοσέλιδο άρθρο της γνωστής εφημερίδας «Financial Times», την περασμένη Τρίτη. Στο άρθρο γίνεται λόγος για τη «μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα στη Βρετανία από την εποχή των ιδιωτικοποιήσεων της Μάργκαρετ Θάτσερ, τη δεκαετία του '80».

Επισήμως, η απόλυση των 80.000 εργαζομένων, ονομάζεται «μετάταξη». Η αλήθεια, όμως, αποκαλύπτεται στο απόσπασμα του σχεδίου, όπου αναφέρεται ότι έτσι «θα εξοικονομηθούν 15 δισ. στερλίνες ετησίως», ποσό που είναι ίσο με τις αποδοχές των απολυμένων.

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, το σχέδιο αυτό, το οποίο περιλαμβάνεται σε μία έκθεση 195 σελίδων, προτάθηκε στον κ. Μπλερ και στον υπουργό του των Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν, από τον σερ Πίτερ Γκέρσον, επικεφαλής του Γραφείου Κρατικού Εμπορίου.

O τελευταίος φέρεται να συνεργάζεται επί τη βάσει αυτού του σχεδίου με αξιωματούχους των υπουργείων, ώστε να καταλήξουν σε λεπτομερείς προτάσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα χρησιμεύσουν κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού των κονδυλίων τους έως και το 2007, όταν «όπως έχει προγραμματιστεί» θα πραγματοποιηθούν οι γενικές εκλογές στη χώρα.

Η βρετανική κυβέρνηση μελετά την ένταξη των απολυμένων σε «προγράμματα μετεκπαίδευσης», ώστε να επανδρώσουν ορισμένους τομείς βοηθητικών υπηρεσιών, όπως δασοφύλαξη, παραϊατρική φροντίδα, βοήθεια σε ηλικιωμένους κλπ. Φυσικά, με όρους μερικής απασχόλησης και «ελαστικών» εργασιακών σχέσεων και με δυσμενείς όρους αμοιβών και ασφάλισης.

Φαίνεται όμως ότι το «σχέδιο Μπλερ» δεν αφορά μόνο στη Βρετανία. Η «Financial Times», στο συγκεκριμένο άρθρο, αναφέρει ότι παρόμοια σχέδια «αναμόρφωσης» του δημόσιου τομέα έχουν εκπονήσει και οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας. Αυτή η πληροφορία επιβεβαιώνεται και από τις δηλώσεις μετά τη συνάντηση Σρέντερ, Σιράκ και Μπλερ, την περασμένη Τετάρτη στο Βερολίνο. Οι τρεις ηγέτες αποφάσισαν να αναλάβουν κοινή δράση για την προώθηση των «αποφάσεων της Λισαβόνας», οι οποίες μεταξύ άλλων προβλέπουν τη μείωση των δημόσιων δαπανών, τον περιορισμό του κράτους και τη μερική απασχόληση, με στόχο τη βελτίωση της «ανταγωνιστικότητας».

Τα αποτελέσματα αυτής της «κοινής δράσης» θα τα δούμε να αποτυπώνονται στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει τον επόμενο μήνα στην Ιρλανδία, όπου η προώθηση των «αποφάσεων της Λισαβόνας» θα είναι το πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ