Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ
«Να μη γίνει η πόλη μας χωματερή αποβλήτων»

Χιλιάδες μαθητές, νέοι και εργαζόμενοι της περιοχής διαδήλωσαν έξω από το Δημαρχείο, με αφορμή την πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της «ΔΙΑΝΑ»

Να σταματήσει η Δυτική Θεσσαλονίκη να αποτελεί τη «χωματερή» βιομηχανικών αποβλήτων και την περιοχή ανάπτυξης βιομηχανικών δραστηριοτήτων με καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Αυτό απαίτησαν χτες το μεσημέρι χιλιάδες μαθητές, νέοι και εργαζόμενοι της περιοχής με τη μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν έξω από το Δημαρχείο Σταυρούπολης.

Αφορμή για την κινητοποίηση των κατοίκων και των φορέων της Δυτικής Θεσσαλονίκης αποτέλεσε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 7 Φλεβάρη στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της «ΔΙΑΝΑ» όπου κάηκαν τόνοι επικίνδυνων τοξικών φυτοφαρμάκων, κυρίως όμως η διαρκώς εντεινόμενη περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής τους μέσα από τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης ,που έδωσε το «πράσινο φως» για τη δημιουργία υποσταθμού της ΔΕΗ, τη δημιουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής των ΕΛΠΕ από φυσικό αέριο και την αδειοδότηση βιομηχανιών για καύση επικίνδυνων καταλυτών.

Οι κάτοικοι της Νικόπολης συγκεντρώθηκαν έξω από το χώρο του εργοστασίου της «ΔΙΑΝΑ» και στη συνέχεια με πορεία κατευθύνθηκαν στο χώρο της συγκέντρωσης, όπου ενώθηκαν με τους μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων της περιοχής, με τους εργαζόμενους και τους άλλους κατοίκους των Δυτικών Συνοικιών.

Ολοι μαζί απαίτησαν την άμεση απομάκρυνση των φυτοφαρμάκων της «ΔΙΑΝΑ», την κατεδάφιση των μολυσμένων εγκαταστάσεών της, την εξυγίανση του εδάφους και την απόδοση του χώρου στο Δήμο για τη μετατροπή του σε πάρκο πρασίνου. Επίσης την απόδοση ευθυνών και την τιμωρία των υπευθύνων. Διακήρυξαν ότι δε δέχονται την κατασκευή υποσταθμού της ΔΕΗ στο χώρο του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» και την καύση καταλυτών των ΕΛΠΕ στο «ΤΙΤΑΝ».

Αμέσως μετά πραγματοποίησαν ολιγόλεπτο συμβολικό αποκλεισμό της οδού Λαγκαδά και προειδοποίησαν πως θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους μέχρι τη δικαίωσή τους. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν δήμαρχοι της περιοχής, νομαρχιακοί σύμβουλοι και οι υποψήφιοι βουλευτές Α΄ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Θόδωρος Κυριακίδης.

Κι άλλη απειλή...

Το τεράστιο πρόβλημα της ανεξέλεγκτης διάθεσης επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων στο Νομό Θεσσαλονίκης συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης. Αφορμή αποτέλεσε το γεγονός ότι η τσιμεντοβιομηχανία «ΤΙΤΑΝ» ζήτησε να καύσει στους νέους κλιβάνους της επιχείρησης περίπου 500 τόνους καταλύτες με κοβάλτιο (ύποπτο για δημιουργία καρκινογένεσης) και μολυβδένιο που προέρχονται από τις εγκαταστάσεις του συγκροτήματος των ΕΛΠΕ και τα οποία η τσιμεντοβιομηχανία θα τα χρησιμοποιήσει ως πρώτη ύλη.

Αμέσως μόλις πληροφορήθηκαν το γεγονός, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της ΝΑΣΥ Μ. Σπυριδάκης και Γ. Ζιώγας ζήτησαν από το νομάρχη να καλέσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να αντιμετωπίσουν το οξύ αυτό πρόβλημα.

Οπως τόνισαν οι επιστήμονες, η καύση των καταλυτών αυτών δε θα πρέπει να γίνεται και μάλιστα σε βιομηχανικές μονάδες που βρίσκονται σε κατοικημένες περιοχές, όπως είναι η τσιμεντοβιομηχανία «ΤΙΤΑΝ», πριν να υπάρξουν υπεύθυνες μετρήσεις από τους ειδικούς για το τυχόν μέγεθος της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Ακόμη, επισήμαναν ότι οι 500 τόνοι καταλυτών με κοβάλτιο και μολυβδένιο, που είναι αποθηκευμένα αυτή την ώρα στα ΕΛΠΕ, αποτελούν εξίσου σοβαρό κίνδυνο για το περιβάλλον και ζήτησαν να βρεθεί άμεσα λύση.

Από την πλευρά τους δήμαρχοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης καταδίκασαν τη γενικότερη πολιτική των κυβερνήσεων που αδιαφόρησαν να προχωρήσουν στη δημιουργία σταθμού υγειονομικής ταφής στερεών βιομηχανικών αποβλήτων, με αποτέλεσμα να θάβονται αυτά ανεξέλεγκτα στις αυλές των εργοστασίων και στα ρέματα. Ακόμη, αναφέρθηκε ότι και το 1997 είχαν καεί στους κλιβάνους της «ΤΙΤΑΝ» εκατοντάδες τόνοι καταλυτών από το συγκρότημα των ΕΛΠΕ, χωρίς να υπάρξει άδεια από τους τότε φορείς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Ο Μ. Σπυριδάκης, αναφερόμενος στο γεγονός αυτό, ζήτησε από τη Νομαρχία να ερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο δόθηκε η άδεια, χωρίς προηγούμενα να έρθει το θέμα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Ο Γ. Ζιώγας σημείωσε ότι σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να δοθεί άδεια να μεταφερθούν οι καταλύτες στους κλιβάνους της «ΤΙΤΑΝ» πριν να ερευνηθεί από σταθμούς ατμοσφαιρικής ρύπανσης το γενικότερο πρόβλημα που προκαλείται από την καύση τους, επισημαίνοντας ότι το κοβάλτιο και το μολυβδένιο είναι και οι δύο ιδιαίτερα τοξικές ουσίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ