Τα δάνεια των νοικοκυριών (Δεκέμβρης 2003) έφτασαν στα 41 δισ. ευρώ με ποσοστό ετήσιας αύξησης 27,6%
Στη μέγκενη των τραπεζών έχουν στριμωχτεί τα λαϊκά νοικοκυριά της χώρας στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν ένα ανεκτό επίπεδο διαβίωσης. Στο πλαίσιο αυτό και ελέω της εφαρμοζόμενης πολιτικής λιτότητας, της καθήλωσης των μισθών και του κύματος των συνεχών ανατιμήσεων, τα υπόλοιπα των δανείων (δηλαδή τα ανεξόφλητα χρέη των νοικοκυριών) στις τράπεζες συνεχίζουν να συσσωρεύoνται με αμείωτους ρυθμούς. Η εξέλιξη αυτή από τη μια πλευρά υποθηκεύει και μειώνει τα εισοδήματα των λαϊκών στρωμάτων και από την άλλη φουσκώνει τα υπερκέρδη του τραπεζικού κεφαλαίου. Χαρακτηριστικό της εφαρμοζόμενης φιλομονοπωλιακής πολιτικής αποτελεί και το γεγονός ότι στην 8ετία ΠΑΣΟΚ-Σημίτη (1996-2003) τα υπόλοιπα των δανείων υπερδεκαπλασιάστηκαν.
Ολα τα παραπάνω προκύπτουν από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, σύμφωνα με τα οποία στο τέλος του Δεκέμβρη του 2003 τα νοικοκυριά χρωστούσαν το αστρονομικό ποσό των 40,2 δισ. ευρώ που αναλογούν περίπου στο 27% του ΑΕΠ που παράχτηκε μέσα στο 2003. Οι ρυθμοί αύξησης (σε σύγκριση με το 2002) συνεχίζουν να κυμαίνονται στα επίπεδα του 28%, κυρίως λόγω της διόγκωσης των καταναλωτικών δανείων μετά και την απελευθέρωση που αποφάσισαν οι κυβερνώντες. Ταυτόχρονα το συνολικό ύψος του δανεισμού από επιχειρήσεις και νοικοκυριά έσπασε και νέο ρεκόρ αφού το Δεκέμβρη του 2003 ξεπέρασε τα 101 δισ. ευρώ ή το 67% του ΑΕΠ.
Από τα στοιχεία της ΤτΕ για το μήνα Δεκέμβρη του 2003 προκύπτει ότι τα νοικοκυριά χρωστούσαν στις τράπεζες συνολικά 40,2 δισ. ευρώ (από 31,5 δισ. το Δεκέμβρη του 2002). Το ετήσιο ποσοστό αύξησης φτάνει σε 27,6%. Το ποσό αυτό, αναλύεται ως εξής: