Τετάρτη 4 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Και νέα σύνορα σχεδιάζει ο Σαρόν

Ενώ συνεχίζονται οι θυελλώδεις αντιδράσεις για την πρόταση εκκένωσης της πλειοψηφίας των εποικισμών στη Λωρίδα της Γάζας, ο Αριέλ Σαρόν σκέφτεται και το ενδεχόμενο «ανταλλαγής εδαφών» με τους Παλαιστινίους

Από παλιότερη σύγκρουση διαδηλωτών με τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις στα σύνορα της ανατατολικής Ιερουσαλήμ

Associated Press

Από παλιότερη σύγκρουση διαδηλωτών με τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις στα σύνορα της ανατατολικής Ιερουσαλήμ
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το ενδεχόμενο ακόμη και ανασχεδιασμού των συνόρων του Ισραήλ φέρεται να εξετάζει ο Αριέλ Σαρόν, ο οποίος έχει προκαλέσει κύμα αλλεπάλληλων αντιδράσεων με τις δηλώσεις του περί εκκένωσης της πλειοψηφίας των εποικισμών της Λωρίδας της Γάζας. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δηλώνει αποφασισμένος να επιμείνει στις θέσεις του ακόμη και «αν χρειαστεί να σχηματίσει νέα κυβέρνηση». Οι εκπρόσωποι της ισραηλινής ακροδεξιάς και των εποίκων απειλούν να ρίξουν την κυβέρνηση, ενώ η πλειοψηφία των Ισραηλινών, σύμφωνα με δημοσκόπηση, υποστηρίζει την ανάγκη εκκένωσης των εποικισμών της Λωρίδας της Γάζας.

Αποφασισμένος να προχωρήσει στην εκκένωση 17 από τους 21 εποικισμούς της Λωρίδας της Γάζας και πιθανότατα 3 από τους 120 της Δυτικής Οχθης, δηλώνει ο Αριέλ Σαρόν, αν και χαρακτήρισε την απόφασή του αυτή «επώδυνη», έστω και αν εκτιμά ότι είναι κομβική για το μέλλον του Ισραήλ. Επιπλέον, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Ραανάν Γκισίν, φέρεται να εξετάζει και το ενδεχόμενο συνεννόησης με τους Παλαιστινίους προκειμένου να πραγματοποιηθεί ανταλλαγή εδαφών έτσι ώστε περιοχές του βορείου Ισραήλ που κατοικούνται κυρίως από Ισραηλινούς άραβες να περάσουν υπό την παλαιστινιακή δικαιοδοσία με αντάλλαγμα τη «μεταβίβαση» ορισμένων εποικισμών της Δ. Οχθης στο Ισραήλ.

Ο ίδιος ο Σαρόν εκτιμά ότι είναι ένα «εξαιρετικά περίπλοκο ζήτημα, το οποίο δεν μπορεί να λυθεί με μονομερείς αποφάσεις, και θα εξεταστεί σε βάθος από όλες τις απόψεις, συμπεριλαμβανομένης της νομικής οπτικής». Διευκρινίζει, μάλιστα, ότι δεν πρόκειται για «ανταλλαγή πληθυσμών», γιατί οι άνθρωποι θα παραμείνουν στους τόπους τους και στις περιουσίες τους. Το ότι εξετάζεται αυτό το ενδεχόμενο σοβαρά επιβεβαιώθηκε και από τον αντιπρόεδρο Εχούντ Ολμέρτ, ο οποίος, μάλιστα, εκτίμησε ότι θα έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις μέχρι τον Ιούνη ή τον Ιούλη.

Απειλούν ακροδεξιά κόμματα και έποικοι

Οι «ιδέες» του Αριέλ Σαρόν έχουν προκαλέσει σάλο στην πολιτική σκηνή του Ισραήλ, με τα ακροδεξιά κόμματα της κυβέρνησης συνασπισμού να απειλούν με άμεση αποχώρηση και τα συμβούλια των εποίκων να τονίζουν ότι «ο Σαρόν δε δικαιούται πλέον να ηγείται της χώρας». Ενα πρώτο δείγμα για τον Σαρόν ήταν η ψηφοφορία με αφορμή την πρόταση μομφής που κατέθεσε κατά της κυβέρνησής του το Εργατικό Κόμμα, αργά το βράδυ της Δευτέρας. Η κυβέρνηση Σαρόν επιβίωσε χάρη σε μία μόνο ψήφο, καθώς τα ακροδεξιά κόμματα «Εθνική Ενωση» και «Εθνικό Θρησκευτικό Κόμμα» απείχαν της ψηφοφορίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια εκκένωσης των εποικισμών.

Εξοργισμένοι, όμως, φέρονται να είναι και οι ίδιοι οι Ισραηλινοί άραβες. Ο βουλευτής Αχμάντ Τίμπι χαρακτήριζε τα σχέδια «ανταλλαγής» επικίνδυνα και αντιδημοκρατικά, προειδοποιώντας ότι βαθαίνουν το, ήδη, υπάρχον σχίσμα ανάμεσα σε άραβες και έβραίους στους κόλπους της ισραηλινής κοινωνίας. Ανάλογες ανησυχίες εξέφρασε ο Ράσεμ Κομάισι, καθηγητής στο εβραϊκό πανεπιστήμιο, τονίζοντας ότι οι Ισραηλινοί άραβες, παρ' όλα τα προβλήματα, είναι μέρος ενός συγκεκριμένου πολιτικού συστήματος, και σήμερα αυτή η νομιμότητα της ύπαρξής τους εντός της κοινωνίας αμφισβητείται. Εντούτοις, για ορισμένους, όπως είναι και ο γνωστός Ισραηλινός δημογράφος Σέρτζιο ντέλα Πέργκολα, αν δε γίνει μια τέτοια κίνηση, απειλείται η ύπαρξη του Ισραήλ εξαιτίας της δημογραφικής του μειονεξίας απέναντι στους αραβικούς πληθυσμούς.

Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμάντ Κορέι χαρακτήρισε «καλά νέα» τις «ιδέες» του Αριέλ Σαρόν, συμπληρώνοντας ότι στόχος είναι η εκκένωση όλων των εποικισμών από το σύνολο των παλαιστινιακών εδαφών, γιατί αλλιώς «δεν πρόκειται να υπάρξει ειρήνη». Σιβυλλική στάση τήρησε, από την πλευρά του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπογραμμίζοντας ότι οποιαδήποτε ισραηλινή κίνηση «θα πρέπει να συμβαδίζει με τις δεσμεύσεις του οδικού χάρτη». Ο Αριέλ Σαρόν αναμένεται να ζητήσει την έγκριση της Ουάσιγκτον για τα σχέδιά του, και πιθανότατα και οικονομική υποστήριξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ