Πέμπτη 29 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ
Δεύτερη νίκη για τον Κέρι

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ.--

Τα προγνωστικά για άλλη μία φορά επιβεβαιώθηκαν και ο γερουσιαστής της Μασαχουσέτης, Τζον Κέρι είναι ο νικητής των εκλογών που διεξήχθησαν την Τρίτη στο Νιου Χαμσάιρ, τη δεύτερη προκριματική αναμέτρηση για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος ή καλύτερα των προκριματικών της μίας εκ των δύο πτερύγων του «Κόμματος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ». Για την έτερη πτέρυγα, τους Ρεπουμπλικανούς, ως είθισται, ο υποψήφιος είναι δεδομένος: ο νυν πρόεδρος, Τζορτζ Ουόκερ Μπους.

Ετσι, ο Κέρι που «ήρθε από το πουθενά και σάρωσε την Αϊόβα» φαντάζει και θεωρείται πια ως ο επικρατέστερος υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη, ειδικά με τις δημοσκοπήσεις να συνηγορούν και να του δίνουν μάλιστα προβάδισμα έναντι του Μπους!

Οσον αφορά στα αποτελέσματα, ο Κέρι συγκεντρώνει το 39% έναντι 26% του πρώην κυβερνήτη του Βερμόντ, Χάουαρντ Ντιν. Ακολουθούν ο γερουσιαστής Τζον Εντουαρντς και ο πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ Γουέσλι Κλαρκ, με 12% αμφότεροι, αλλά με τον πρώην στρατηγό να έχει βραχεία κεφαλή 850 ψήφων, ενώ ο Τζο Λίμπερμαν, πρώην υποψήφιος αντιπρόεδρος με τον Αλ Γκορ στις εκλογές του 2000, συγκεντρώνει μόλις το 9%.

Οι προκριματικές εκλογές πια λαμβάνουν σχεδόν παναμερικανικό χαρακτήρα την επόμενη βδομάδα, που θα κρίνει πολλά. Την 3η Φλεβάρη θα διεξαχθούν ταυτόχρονα εκλογές σε επτά πολιτείες, στην Αριζόνα, στο Νέο Μεξικό, στη Νότια και Βόρεια Καρολίνα, στο Μισούρι, στο Ντελαγουέαρ και στην Οκλαχόμα, τα αποτελέσματα των οποίων είναι κρίσιμα για την έκβαση της εσωκομματικής αναμέτρησης στο Δημοκρατικό στρατόπεδο και το προεδρικό χρίσμα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ