Κυριακή 11 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι φίλοι του Μπους παίρνουν τα «χρυσά συμβόλαια»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το μεγάλο φαγοπότι που έχουν στήσει στο Ιράκ οι αμερικανικές πολυεθνικές επιχειρήσεις συνεχίζεται. Μετά την «αμαρτωλή» «Halliburton» (του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Ντικ Τσένι), ήρθε η ώρα της «Bechtel» (του πρώην υπουργού Εξωτερικών Τζορτζ Σουλτς) και της «Parsons» να «μπουν στο παιχνίδι». Κατά «σύμπτωση» και οι δύο αυτές εταιρίες είναι από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και της προεκλογικής καμπάνιας του Τζορτζ Μπους.

Την περασμένη Τετάρτη, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι υπέγραψε διετή συμβόλαια με τις «Bechtel» και «Parsons», ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για έργα «ανοικοδόμησης» στο Ιράκ.

Τα έργα αφορούν κυρίως στην αποκατάσταση και στον εκσυγχρονισμό των ενεργειακών υποδομών της χώρας και στη βελτίωση των υπηρεσιών ύδρευσης, περίθαλψης και μεταφορών.

Ετσι, ό,τι καταστράφηκε στο Ιράκ από τις αμερικανικές βόμβες και τους αμερικανικούς πυραύλους θα ξαναφτιαχτεί από τις αμερικανικές πολυεθνικές, οι οποίες φυσικά θα πληρωθούν με τα δολάρια που θα πάρουν οι αμερικανικές αρχές κατοχής πουλώντας το ιρακινό πετρέλαιο...

Λίγα λόγια για την ιστορία των δύο εταιριών που υπέγραψαν το «χρυσό συμβόλαιο», όπως το χαρακτήρισε η «Wall Street Journal».

H «Becthel» είναι μια από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρίες στον κόσμο. Υπολογίζεται ότι δραστηριοποιείται σε 140 χώρες για την κατασκευή 20.000 μεγάλων έργων. Τα κέρδη της, το 2002, ήταν 13,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Bechtel» είναι ο Τζορτζ Σουλτς, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στην κυβέρνηση Ρίγκαν. Η «Bechtel», το 2001, διέθεσε 1.303.765 δολάρια για τη χρηματοδότηση των δύο μεγάλων αμερικανικών κομμάτων. Το 41% του ποσού δόθηκε στο Δημοκρατικό Κόμμα και το 59% στο Ρεπουμπλικανικό. Η εταιρία διέθεσε ακόμη 6.250 δολάρια για την προηγούμενη προεκλογική καμπάνια του Τζορτζ Μπους.

Η «Parsons», από τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες, διέθεσε 252.401 δολάρια (39% στο Δημοκρατικό και 61% στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα) και 2.000 δολάρια στο ταμείο του Τζ. Μπους για τις προεδρικές εκλογές του 2000.

Οι «ιδιαίτερες» σχέσεις των εταιριών, που παίρνουν τα μεγάλα συμβόλαια στο Ιράκ, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ σχολιάστηκαν από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Για να αποκρούσει την κατηγορία ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η επιλογή των συγκεκριμένων εταιριών ανήκει στην απόλυτη αρμοδιότητα της Αμερικανικής Υπηρεσίας για τη Διεθνή Αμνηστία (USAID). Ομως, ο διοικητής της USAID, Αντριου Νάτσιος, ήταν κατά το παρελθόν διευθυντής ενός μεγάλου έργου στη Βοστόνη, για το οποίο πρώτος ανάδοχος ήταν η «Bechtel»..!

Και φυσικά έπεται συνέχεια σ' αυτό το φαγοπότι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ